Egyéb

2010.07.05. 06:09

Mennyi idő kell, hogy csökkeni kezdjen a testzsírszázalék?

Kezdetben vala a mázsa, amire felállt az ember lánya, ha meg akarta magát sokkolni a testsúlyával. Azóta azonban sokat finomodtak a módszerek...

Magyar Hajnalka


- A mérőberendezés klinikailag tesztelt, s a fitnesstermek mellett különböző szűréseken is gyakorta használatos - kezdi a testnevelő tanári végzettséggel is rendelkező fiatalember. - A működési elve azon alapszik, hogy a testünkben található zsírnak és az egyéb szöveteknek más az elektromos ellenállása. A készülék, ahogy megmarkoljuk a rajta lévő fém szenzorokat, elektromos jeleket küld a szervezetünkbe, amelyek az említett elv alapján feltérképezik a testünket. Az eredmény pillanatok alatt megjelenik a kijelzőn.

Mint megtudjuk, a kalkulátornál pontosabb mérőeszközök is léteznek, az egyik például két irányból vetít röntgensugarakat a testre. Ez a módszer századpontosságú eredményt ad, ám hétköznapi célokra aligha alkalmazható.

S hogy miért lényeges, hogy tisztában legyünk testünk zsírtartalmával?

- Mert ezt figyelve korrektebb képet kapunk egészségi állapotunkról. Vegyünk példának két 120 kilós embert. Egyikük csupa izom, minimális a testzsírszázaléka, egészséges, sportos és fitt. A másik azonban, akire mindez nem igaz, kórosan elhízottnak számít. Pedig a súlyuk egyforma.

Az sem mindegy, hogy milyen körülmények között mérjük a testzsírszázalékot. Az összehasonlítás akkor lesz mérvadó, ha lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban és ugyanolyan ciklusokban (hetente vagy havonta) végezzük el a mérést. Nem lesz korrekt a mérés, ha edzés után, felhevült, dehidratált állapotban végezzük, de az is torzíthat rajta, ha túlzottan sok folyadékot fogyasztunk előtte. Szaunázás után vagy lázas állapotban ugyancsak fals eredményt kapunk, s megzavarhatja a kalkulátort a hölgyek menstruációs ciklusa is.

De ne kerülgessük tovább a forró kását, lássuk, melyek a kívánatos százalékok hölgyeknél és uraknál. Előbbieknél a testfelépítésből fakadóan megengedőbbek a határok, az igazán szálkás, izmos karakter a férfiak sajátja.

Nagy általánosságban tehát a férfiaknál 15 és 20 százalék közötti az ideális érték, 25 százalékos felső plafonnal, míg a nőknél 20 és 30 százalék között lehetünk igazán elégedettek magunkkal, 35 százalék felett azonban már itt az ideje az önvizsgálatnak. A fenti adatok természetesen csak a nagy átlagot jelölik, az optimális tartományt befolyásolja a nem, a testmagasság, az életkor és a testsúly. A készülékbe mindezen információkat be is táplálják mérés előtt, így a masina már a mi, személyre szabott skálánkon értékeli az eredményt. A mérés persze objektív, csak a minősítést (magas, normál, alacsony) befolyásolják az egyéni paraméterek.


HETENTE LEGALÁBB HÁROMSZOR
De vajon mennyi idő és edzés szükséges ahhoz, hogy csökkenni kezdjen a testzsírszázalék? A rendszeres mozgás megkezdésétől számítva körülbelül 1,5-2 hónap múlva jelentkezik az eredmény, az izomszövet ugyanis 6–8 hét alatt épül be. A folyamat azonban egyéni, közrejátszik az alkat, a korábbi edzettségi szint (izommemória) és az életkor. Aki valódi eredményre vágyik, minimum heti három alkalommal szánjon időt az intenzív mozgásra, legalább fél óra időtartamban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!