Egyéb

2009.08.31. 02:29

Ha nagyon fáj a láb

Nagykanizsa - Lábaink károsodása visszafordíthatatlan folyamat, ezért rendkívül nagy hangsúlyt kell(ene) fektetnünk a megelőzésre véli Puskár Mónika, nagykanizsai gyógypedikűrös. Lássuk, mit is tehetünk.

zaol.hu

A szakember szerint a lábápolás azért fontos, mert egész testsúlyunkat lábunk hordja. S ha fájdalmaink vannak, akár egy harántboltozat-, egy bokasüllyedés, egy kalapácsujj, vagy egy bütyök miatt, az elronthatja az egész napunkat.

- Ha valaki rossz méretű, nem a testsúlyának megfelelő sarkú cipőt visel, a láb egész statikája megbomlik - fejtette ki a gyógypedikűrös szakember. - Egy magas sarkú cipőben járó embernek az egész testsúlya a lábközépcsontokra esik. Ebből fakadóan kialakul egy hosszanti boltozatsüllyedés, ami magával hozza a harántboltozat süllyedését is, s ezt követően a láb már nem tud három ponton támaszkodni. Ha ez bekövetkezik, zavar áll be a vérkeringésben, a hajszálerek nem tudják megfelelően ellátni vérrel a szöveteket, ami káros szaruképződési folyamatot okoz. Ha a megsüllyedt harántboltozatot nem kezeljük egy jó talpbetéttel, tovább romolhat a helyzet és olyan nagyon megsüllyedhet, hogy sokkal jobban fog dörzsölni a cipő, aminek következtében csonthártyagyulladás keletkezik - ebből lesz a bütyök.

Mint a szakember kifejtette: a gyulladás csontot termel, ami hagymalevél-szerű elcsontosodáshoz vezet. Ha az ujj deformálódik, az általában azzal is együtt jár, hogy a feszítő-hajlító izmok a láb harántboltozatában ellazulnak, elengedik a csontokat, az izmok pedig felemelik az ujj alappercét, a középperc és az alapperc ízületi feje pedig úgynevezett kalapács-állást vesz fel. Puskár Mónika hozzátette: sok esetben a kalapácsujj fájdalmasabb, mint a bütyök, főleg, hogy ezen is keletkezhet tyúkszem ugyanúgy, mint a talpon, az ujjbegyeken, az ujjak között, vagy az ujjhátakon.

- Mindenkinek ajánlom, hogy a megelőzés érdekében viseljen talpbetétet - jelezte a szakember. - S nemcsak annak kellene hordani ilyet, akinek már panaszai vannak, hanem mindenkinek, hiszen az említett folyamatok visszafordíthatatlanok.

A szakember beszélt a körmök gombás megbetegedéseiről is. Mint mondta, ezek kezeléséhez sokszor orvosi segítség kell, ám vannak olyan esetek is, amikor elég egy jó pedikűrös. Előbbire akkor van szükség, ha a kórokozó már befészkelte magát abba a rétegbe, ahol a köröm termelődik. Ekkor gyógyszeres terápiára és helyi kezelésre együttesen van szükség. A legfontosabb azonban a lábbelik formalinos fertőtlenítése. Csepegtessünk néhány csepp vegyszert vattára (ám csakis kesztyűben, ugyanis a formalin rendkívül agresszív!), tegyük egy zacskóba, s 24 órára helyezzük a cipőbe. Az idő leteltével vegyük ki, dobjuk el a zacskót és a vattát (ugyancsak kesztyűben), s minimum 48 órán át szellőztessük a lábbelit. Ezt fontos, hogy betartsuk, ellenkező esetben olyan allergiás reakció léphet fel, hogy a bőr egésze lehámlik a lábról.

- Egy szó, mint száz, fontos, hogy jobban odafigyeljünk a lábunkra, hiszen ezen járunk egész nap, mégis, általában erre költjük a legkevesebbet - szögezte le Puskár Mónika. 

További érdekességek ÉLETMÓDI rovatunkban. Klikk IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!