Egyéb

2009.08.24. 06:29

Amikor a bal a jobbik - Minden hetedik ember balkezes

Zalaegerszeg - A balkezességhez köthető negatívumok napjainkban már alig keserítik meg a nem szebbik kezüket használók életét, de jó néhány nehézséggel kell még megküzdeniük.

Horváth Viktória

Minden hetedik ember használja ma dominánsabban a bal kezét a jobb helyett. Tanulmányok szerint gyakoribb a férfiak körében, egypetéjű ikrek esetében, és az idegrendszeri megbetegedésben szenvedőknél (epilepszia, Down-kór, autizmus). Megfigyelések szerint a jobb kéz fél évnél hosszabb idejű sérülése esetén sokan válnak balkezessé, és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják inkább, ezt szerzett balkezességnek hívják. 


Óvodáskorunkban már jól látható - Szekeres Márk jobb kézzel, míg Barki Eszter bal kézzel rajzol
Fotó: Ohr Tibor

Több olvasónk érdeklődött arról, hogy örökölhető-e a balkezesség. Ha az egyik szülő balkezes, 17 százalékos az esély arra, hogy a gyerek is az lesz, s ez a szám majdnem a háromszorosára nő, ha mindkét szülő a balkezesek táborát gyarapítja. Csak összehasonlításként: a jobbkezes szülőknek az esetek 2 százalékában lehet nem a szebbik kezével író gyermeke.

Már a kismama hasában eldől, hogy a magzat melyik agyféltekéje lesz a domináns. A megváltoztatásra tett kísérlet súlyos zavarokhoz vezethet. A pedagógia mai álláspontja: erőltetni a jobb kezet szigorúan tilos.

- A balkezeseket korábban megpróbálták átszoktatni a szép kezükre, a kisgyermeket emiatt olyan frusztráció érte, hogy gyakran dadogni kezdett. De a csökkent önértékelés és a tanulásban való lemaradás is lehet következmény - fogalmazott Gál Tímea gyermekpszichológus.

- Egy kampány során több mint 3000 gyermeket vizsgáltunk meg játékos formában, azt vettük észre, hogy 16 százalékuk a bal kezét preferálja - érvelt Kiss Erzsébet, a Balkezesek Egyesületének elnöke. - Sajnos, sok tanító nincsen felkészítve arra, hogy azokat a gyerekeket máshogy kell tanítani írni, akik nem a jobb kezüket használják.

Probléma, hogy bár az átszoktatás már nem jelentős, de sok gyermek - különösen a lányok - mindig meg akarnak felelni. Mivel mindenhol a jobb kéz dominanciájával találkoznak, magukra erőltetik azt. A szülő pedig nem érti, hogy a gyermek miért nem szeret iskolába járni, miért visszahúzódó.

Az átszoktatott felnőttek életét is megkeseríti ez, hiszen a bal kezük visszafejlődik, de a jobb sem lesz igazán ügyes, emiatt nem tudnak jól parkolni, varrni, kanállal enni.

- Egyszer egy balkezes kisfiú apukájának a bal kezébe adtam a tollat, hogy érezze át, milyen érzés az ügyetlen kézzel írni, mire ő hozzámvágta - meséli tapasztalatait a a szakember.

Kideríthető, ki balkezes: figyeljük meg, ha az illető spontán módon integet, melyik kezét használja.


Még előnyt is kovácsolhatnak belőle
Sok kifejezés van, mely szerint a bal rosszat jelent. A magyarban például ilyen a balszerencse, balsors, balsejtelem, balvégzet, balsiker, baleset, balhé, ballépés. Egy jobbkezeseknek szánt világban mégis létezik néhány előny a balkezeseknek. Például a sebészetben hasznos, ha mindkét kéz egyformán ügyes, illetve balkezes vagy ballábas sportolók, harcosok előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával.




További érdekességek ÉLETMÓDI rovatunkban. Klikk IDE! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!