Egyéb

2009.07.02. 06:26

A figyelmeztető elektronikus levél pillanatok alatt a címzettnél van

Nagykanizsa - Az elmúlt hetet joggal jegyezték be a dél-zalai krónikákba, mint a természeti csapások időszakát. Ezen napokban jól vizsgáztak a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját segítő digitális berendezések is.

Szalabán Attila

A hazai katasztrófavédelem meglehetősen sokáig, egészen az ezredfordulóig analóg készülékeket használt a munkája során. A digitális technológiákra ekkor kezdtek el áttérni a szakemberek, de mára szinte kizárólag ilyeneket használnak.

- A fényképezőgéptől kezdve a vegyi mérőműszerekig már szinte mindenhol áttértünk a digitális technológiák alkalmazására - ecsetelte Prepok Attila alezredes, a nagykanizsai polgári védelmi kirendeltség vezetője. - Nagy örömömre tavaly márciustól már az internet is hozzáférhetővé vált az irodánkban. Korábban csak egy belső levelező programot tudtunk használni, most pedig rengeteg hasznos információhoz jutunk a világháló segítségével. Rendszeresen böngésszük a társszerveink oldalait, különböző fórumokat, melyeken fontos adatokat találunk, ugyanakkor jelentős tanulmányokra is bukkantunk már az interneten. Így találkoztunk például a somogyi digitális térinformatikai rendszer leírásával is.


Tar András, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa rendszeresen használja a digitális mérőműszereket
Fotó: Katona Tibor

Az alezredes elárulta: a katasztrófavédelem rendszeresen előre tudta az elmúlt napokban, hogy mikor és hol csap le nagyobb erejű vihar. Igaz, nem hetekkel korábban - ám néhány óra alatt is sokat lehet tenni. Mint megtudtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat egy riasztórendszert működtet, mely akár három napra előre figyelmezteti az illetékeseket a közelgő bajra. Ezt az információt pedig a katasztrófavédők azonnal igyekeznek a legszélesebb körben terjeszteni.

- A legtöbbször természetesen csak néhány órával a vihar kitörése előtt értesülünk a riasztásról, melynek leggyengébb fokozata a citromsárga, a legsúlyosabb pedig a piros. Ez utóbbival az elmúlt hetekben sokszor találkoztunk - tette hozzá Prepok Attila. - Mikor megérkezik a figyelmeztető e-mail, azonnal tájékoztatjuk a helyi védelmi bizottságot, a polgármestereket, a veszélyben lévő cégeket - különös tekintettel a területünkön lévő két kiemelt veszélyforrásra, a Total újudvari gáztelepére, és a GE nagykanizsai gyáregységére. Közben pedig indulunk segíteni. Ez a rendszer jól működött az elmúlt hetekben is, mindenki megfelelően végezte a dolgát, és merem állítani, hogy mindennek köszönhetően nagyon jelentős mértékben tudtuk enyhíteni az amúgy is tetemesre rúgó károkat.

Az alezredes érdeklődésünkre jelezte: a tapasztalatai rendkívül kedvezőek a digitális eszközök működésével kapcsolatban. Az ilyen jellegű mérőműszerek megbízhatóak, az általuk kijelzett értékek mindig pontosak, és jobban leolvashatók, mint analóg társaikon. Ráadásul a legtöbbjük akár extrém időjárási körülmények között is helyt képes állni - persze évente hitelesíteni kell mindet.

- Jól ki tudjuk használni a Global Positioning System (GPS) lehetőségeit is, például a szirénák helyzetének meghatározására, valamint a nehezen megközelíthető kárhelyekhez vezető útvonal megtervezésére - fűzte hozzá Prepok Attila. - A digitális világ egyébként mára a rádiózás terén is átvette az uralmat, idén májustól a katasztrófavédelem áttért a digitális rádiórendszer használatára. Ezzel kapcsolatban is nagyon kedvezőek a tapasztalataink, ám úgy vettük észre, még akad egy-két hely a megyében, ahol nincs elegendő térerő.A nagykanizsai polgári védelmi kirendeltség vezetője egy tervről is beszámolt. Mt elmondta, somogyi minta alapján digitális térinformatikai rendszer megvalósítására készül. Ennek létrehozása ugyanis rengeteg előnnyel járna. Csak egy a sok közül: a rendszer segítségével egyetlen laptopról akár a teljes murai árvízvédelmi tevékenység irányítható, szervezhető lenne.


Minden, ami DIGITÁLIS - barangoljon rovatunk cikkei között. Klikk IDE!



Az elmúlt időszakban a vihar károkat okozott Zala megyében - az alábbi címekre kattintva elolvashatja tudósításainkat: 

Megint hömpölygött a víz Muraszemenyén

Felhőszakadás Muraszemenyén, özönvíz Lenti-Mumorban! (képekkel frissítve 20.16)

Durva: a Skodát elnyelte a hömpölygő víz! Másodfokú árvízvédelmi készültség a Murán (frissítve 20:32)

Képgalériával: az esővíz elnyelte az utcákat - Lecsapott a vihar Lovásziban és környékén (frissítve 22:29)

Felbecsülhetetlen károk a vihar után - ítéletidő tombolt Zalában (grafikával, képgalériákkal) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!