Egyéb

2008.10.07. 02:29

Régen a kolduló szerzetesek tarisznyájába is tettek belőle

Zalaegerszeg - Termésen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, levelének főzete gyógyászati, kozmetikai érték. <em>Éder Katalin</em> dietetikus ez alkalommal a dió (Juglans regia) értékeiről beszélt.

MTI

- A természet ilyenkor tálcán kínálja a közelgő hideg évszak fontos, táplálékait, a magvakat - kezdte Éder Katalin. - Ezek között említhető a dió , népiesen király dió, amely nevet hatalmas koronájára utalva kapta a Közép-Ázsiából származó, hosszú életű fa, illetve a termés. Fontos szerepet tölt be életünkben a dió. A középkorban a kolduló szerzetesek tarisznyájába tették, mert viszonylag kevés is elég volt belőle az életben maradásukhoz. Az is köztudott, hogy mindig kerül a Mikulás zsákjába is, mint kedvelt csemege - tette hozzá.

- Elsősorban a megérett, száraz csonthéjas termését használjuk fel, de értékes az éretlen zöld dió is. Ebből például emésztést segítő diólikőr készíthető. Levelét, olaját is alkalmazzák különböző betegségek kezelésében - mondta.

A termés kincsestára az értékes tápanyagoknak, vitaminoknak. Energiatartalma magas, hiszen 100 gramm 654 kcal-t rejt. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő mennyiségű kalciumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Megemlíthetjük értékei között az E, B1 és B2 vitamint. Nagy olajtartalma ellenére roppant egészséges, hiszen rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, emelte ki.

- Érdekessége, hogy a dióbél küllemében az emberi agyra hasonlít, ezért a népi bölcsesség az agy eledeleként is számon tartja. Márpedig ezt a tudomány is igazolta . Ugyanis ez a mag telítetlen (omega-3) zsírsavakat tartalmaz. Ezek tisztítják az ereket, csökkentik a káros koleszterinszintet, jótékonyak a hangulatváltozásokra és a depresszióra - mondta.

Kevésbé ismert, hogy a bogyós gyümölcsök mellett a diónak is magas a flavonoid tartalma (4565mg/kg). Ennek és telítetlen zsírsav, illetve E vitamin tartalmának köszönhetően szív, érrendszeri betegségek megelőzésében is segít. Javasolható még: székrekedés, csontritkulás esetén. Ajánlatos naponta rendszeresen legalább 3-5 dkg-nyit elfogyasztani, főleg nyersen, így épségben megmaradnak a tápanyagai. Viszont a szüreti kalács, a karácsonyi beigli és számos édesség is elképzelhetetlen nélküle. Ilyenkor csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk meg, javasolta. Ételre érzékenyek, pattanásos bőrűek viszont kerüljék.

A dió levelét június-júliusban gyűjtve a fitoterápiában lehet használni. Hideg vizes kivonatát hasmenés, torokgyulladás esetén alkalmazhatjuk. Fertőtlenítő hatású, vértisztító teakeverékek alkotórésze. Forrázatát külsőleg bőrkiütések, kelések, ülőfürdőként pedig aranyér esetén használják.