Egyéb

2008.05.31. 02:29

Nemzeti Vágta a hét végén

Budapest - Évek óta dolgozik Geszti Péter egy nagyszabású, az egész országot megmozgató fesztivál létrehozásán. Álma az idén végre valóra válik: május utolsó hétvégéjén a Hősök terén megrendezik a Nemzeti Vágta elnevezésű kulturális országimázs-fesztivált.

Zalai Hírlap

Az egyik legsokoldalúbb művész felnőtt, s úgy érzi, a társadalom ügyeivel kell foglalkoznia. Geszti Péter gyermekkora óta a figyelem középpontjában él. Apja a tévében és a rádiónál is dolgozott, és amikor fiát egy alkalommal magával vitte utóbbi munkahelyére, akkor a gyereknek be kellett ugrania egy megbetegedett szereplő helyére. Így kezdődött Geszti Péter nyilvános szerepléseinek máig tartó sorozata. Több filmben és rádióműsorban szerepelt, majd Mézga Aladár hangjaként ismertette meg az országot Romhányi József szövegeivel. Gyerekszínészként sokat foglalkoztatták, de inkább díszlettervező, később pedig dramaturg szerettem volna lenni - mondta. Azonban sem a Képzőművészeti Szakközépiskolába, majd öt évvel később a Színház- és Filmművészeti Főiskolára sem vették fel. Maradt a tanárképző főiskola történelem-magyar szaka. A főiskola alatt már ismert műsorvezetőnek számított, tévézett: Mitiők, Rockstúdió, Ász és rádiózott a Danubiusnál. Emellett reklámszövegeket írt az akkori szűk piacon még szinte monopolhelyzetben lévő, reklámfilmezéssel foglalkozó Kozmo cégnél. Az igazi nagy áttörést a Rapülők jelentette Geszti Péter életében. Az Első Emelet két tagjával alakított, 1992-94 között működő zenekarban már magának írta a szövegeket, ő lett a zenekar vezetője, és akkor lett igazi sztár. Két lemezük összesen félmillió példányban kelt el, ami azóta is rekordnak számít. 1996-ban musicalszöveget írt (Dzsungel könyve), majd részt vett a Kalózok című film forgatókönyvének megírásában, és jött a Jazz Az nevű zenekara, illetve az ARC, hogy csak legfontosabb kitérőit soroljuk.- Jó ideje gondolkozom a köz számára is hasznos ötleteken - mondta. Ötletét tett követte, így május végén lóversenypályává alakítják a Hősök terét, ahol száz lovas küzd meg a főnyereményért. 

- A Nemzeti Vágta nemcsak nagyszerű lóverseny lesz, hanem a kultúra, a turisztika, a gasztronómia és a történelem jegyében megvalósuló fesztivál, szigorúan politikamentesen. Fő célunk, hogy hagyományt teremtsünk. Hosszú folyamat volt ez, és nagyon sok ember munkája, támogatása van benne. Óriási felelősség ugyanakkor, hiszen ilyen szimbolikus helyen - mint a Hősök tere a város szívében - hasonló rendezvény még soha nem volt - mondta Geszti Péter.

 A Hősök terét homokkal borítják erre a két napra, és az ország különböző településeinek lovai és lovasai vágtáznak majd egy gyönyörű huszárszablyáért és a 30 milliós fődíjért. Nemcsak díjért megy majd a harc, hiszen elindul majd egy jótékonysági sztárfutam is, amelyen Stohl András, Hajas László, Hajdú Steve, Sasvári Sándor és Pintér Tibor indul majd, ők nyereményüket jótékony célra ajánlják fel. 

A fesztivál középpontjában a lovashagyományok felelevenítése, a fergeteges huszárrohamok, a lovasparádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó áll majd. Emellett folyamatos koncertprogramok és változatos műsorok színesítik a kínálatot a versenyt körülölelő hét végén. Ennek helyszíne a Dózsa György úton lesz, a Műcsarnoktól az 56-osok teréig. Az Andrássy úton berendezett Vágta Korzón pedig minden induló magyar település megmutathatja majd büszkeségeit, amelyekkel hozzájárulnak hazánk kulturális életének felpezsdítéséhez.A május 31-én kezdődő eseményen közel száz, a saját települését képviselő lovas méri majd össze lovának gyorsaságát és saját ügyességét, két kört megtéve a Hősök terére felépített speciális, a tavalyi év folyamán sikeresen letesztelt versenypályán.

Megyénkből három város nevezett a viadalra. Zalaegerszeget a nádudvari Lukács Zoltán (Assad nevű lova nyergében) képviseli, a nagykanizsaiakért a nagycenki Imre Gábor (Többsincs) hajt majd, míg a letenyeiek az esztergomi Bönde Ferenc (Náboy) sikeréért szoríthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!