Egyéb

2007.07.21. 02:29

Állataink védelme kutyamelegben

Lenti - A rekkenő hőség nemcsak minket, embereket visel meg, hanem házi kedvenceinket, leginkább kutyáinkat is.

Zalai Hírlap

- A nagy melegben előfordulhat napszúrás, melynek a fejet ért erős napsugárzás az oka - így a szakember. - Magas lázat, hányingert, hányást okozhat. A másik a hőguta. Ez akkor lép fel, ha külső hőmérséklet magasabb, mint az állat belső hőmérséklete. Mivel a kutyák csak úgymond lihegéssel tudnak hőt leadni, a túlzott melegben, főleg zárt térben, ahol megszorul a levegő, ezt nem tudják kompenzálni. Ha testhőmérsékletük eléri a 42-43 Celsius-fokot, életveszélyes állapotba kerülnek. Mindezek megelőzésére véletlenül se felejtsük kedvencünket a bezárt autóban, illetve ne tartsuk zárt helyen. Nem tanácsos megkötni az állatot, egyrészt a meleg, másrészt a legyek miatt sem, hiszen ezek a rovarok állandóan zaklatják az állatot csípéseikkel, ami idegi terhet is jelent. Ha biztonsági okok miatt mégis megkötjük az állatot, keressünk számára árnyékos, szellős helyet, ahol el tud bújni a nap sugarai elől. Emellett folyamatosan biztosítsunk számára ivóvizet. Egy tíz kilogrammos kutya napi folyadékszükséglete másfél-két liter, és arra is figyeljünk, hogy a víz ne melegedjen fel. Ha mégis bekövetkezne a baj, forduljanak orvoshoz.

- Melyek a kifejezetten nyáron fellépő betegségek?

- Ebben az időszakban jelenik meg a toklász nevű szálkás növény, amely horoghegy alakú. Ahogy a kutya mozog, a növény egyre beljebb fúrja magát a bőr alá, vagy az állat fülébe. A hónaljtájékon, lágyékon vagy az ujjvégeken tályogot, gennyes duzzanatot képez. A fülbe jutva átszúrhatja akár az állat dobhártyáját is, ami hosszabb távra is komoly gondot okozhat. Leggyakrabban a hosszú szőrű és finom bőrű fajtáknál jelentkezik, mint a spániel vagy az uszkár. Megelőzni nem lehet, gyógyítása sebészeti úton, felnyitással és kitisztítással történik.

- Az embereknél gyakori a pollen, vagy más anyagok hatására jelentkező allergia. Előfordulhat-e hasonló a háziállatoknál?

- Nyaranta gyakori az ismeretlen eredetű vakaródzás, illetve a légvételi probléma, amit pollenek okoznak. Kevés az információnk erről, így a lehetséges kezelési módokról is, de folyamatosan kutatják e területet. Minden esetben a kiváltó okot kell megszüntetni.

- Milyen gyakran fürdessük nyáron kutyáinkat?

- Az a kutya fürödjön, amelyik szereti a vizet. Fürdetéskor gyerek- vagy kutyasampont használjunk, mert más fajták allergiás tüneteket produkálhatnak, valamint figyeljünk arra, hogy a fülbe ne kerüljön semmilyen folyadék.

Ezek is érdekelhetik