Egyéb

2006.09.05. 02:29

Pályázatírás: érdemes előre, céltudatosan felkészülni

Nagykanizsa - A szakemberek szerint még mindig félnek a pályázatoktól a magánszemélyek. Kell-e tartani valamitől, mire kell ügyelni, s kell-e szakképzettség egy jó, sikeres pályázat megírásához?

nincs nev

- Tapasztalataink szerint a lakosság nem igazán felkészült a pályázatok megírására. A magánszemélyek többsége idegenkedik, fél, misztifikálja az ilyen jellegű dokumentumokat. Pedig a lakosság számára kiírt támogatási kérelmek jóval egyszerűbbek, mint az EU-s pályázatok. A feltételek is sokkal kedvezőbbek. - Mire kell figyelni egy ilyen kérelem megírásakor? - A dokumentáció lelke a műszaki tartalom. A pályázat gerincét gyakorlatilag ez adja, ebben szerepel, hogy mit kíván elérni a pályázó. Aki rászánja magát egy támogatási kérelem kitöltésére, keressen meg legalább három vállalkozót, és kérjen tőlük részletes költségbecslést. Azt követően már szinte csak az abban szereplő adatokat kell használni. Bírálati szempontból is erre figyelnek leginkább. - Aki mégis túl bonyolultnak találja a papírmunkát, de szeretne pályázni, hová fordulhat segítségért?

- Megyénkben jó pár pályázatírással foglalkozó cég, szakember dolgozik, akik vállalják a szükséges dokumentumok megfelelő kitöltését. Mielőtt azonban megkeresnénk egy ilyen társaságot, célszerű megkérdezni olyan szervezeteket - például önkormányzatokat -, hogy kit ajánlanak. Utána pedig a pályázatírótól kérjenek referenciát, és azoknál érdeklődjenek az előző munka minőségéről. - Mennyi idő áll rendelkezésre egy-egy lakossági pályázat összeállítására? - Sajnos nem sok, és emiatt érdemes jó előre céltudatosan felkészülni. Lakásokat érintő, építés jellegű beruházások esetében például célszerű elmenni a polgármesteri hivatal építéshatósági osztályára, ahol meg tudják mondani, hogy az adott munkához milyen engedélyek, papírok és tervek szükségesek. - Aki maga írja a pályázatát, de szeretne biztosra menni, hol ellenőriztetheti le, hogy helyesen töltötte-e ki a papírokat? - Vannak állami, önkormányzati és EU-s szervezetek. Célszerű tőlük segítséget kérni, feltehetően nem fogják elutasítani, hiszen egy jól felkészült szakember tíz perc alatt képes átnézni egy dokumentációt, hogy az megfelel-e a követelményeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!