Egyéb

2006.09.08. 02:29

Két eljárás lehetséges

Zalaegerszeg (haa) - Hogyan érvényesíti az augusztusi gázáremelést a szolgáltató azoknál a fogyasztóknál, akik a mindig annyi rendszer szerint fizetik számlájukat, s leolvasás évente egyszer történik gázórájukon?

nincs nev

Fülöp Lajosné nevű olvasónk kereste fel lapunkat a kérdéssel, melyet továbbítottunk a szolgáltatónak. A Kögáz Zrt. az alábbi közleményben reagált a felvetésre:

- Ügyfeleink a mindig annyi elszámolási rendszerben korábbi gázfogyasztásuk alapján egyenlő hőmennyiségről készített részszámlákat, majd az éves egyszeri óraleolvasás alapján egy végszámlát kapnak a két leolvasás között. Árváltozás esetén két eljárás lehetséges. Azoknál az ügyfeleinknél, akik az árváltozás miatt annak hatálybalépéséig bejelentették óraállásukat - függetlenül attól, hogy a mindig annyi elszámolási módot választották -, elszámoló számlájukban a fogyasztás megosztásánál vesszük figyelembe az árváltozást. Ebben az esetben az elszámoló számlával nem várjuk meg a 12 hónapra elosztott számlázási ciklus végét, az adatok feldolgozása után kiküldjük azt. Akik nem jelentettek be köztes mérőállást (ebben az elszámolási rendszerben ez nem is feladata ügyfeleinknek), azok esetében az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján osztjuk meg gázfogyasztását a 2006. augusztus 1-je előtti és utáni időszakra. A fogyasztási jelleggörbe az éves fogyasztás naptári hónapokra eső részének százalékos arányát fejezi ki, aminek figyelembevételével a szolgáltató a két leolvasás közötti (12 hónap) időszak fogyasztását felosztja. Így az augusztus 1-jét megelőző időszakra a korábbi, az azt követőre pedig már a jelenlegi árak alapján számlázzuk gázfogyasztásukat - a számlán külön megjelenítve a két időszakot. Mindez a vonatkozó rendeletek, valamint üzletszabályzatunk alapján történik, hasonlóan az eddigi árváltoztatások érvényesítéséhez.

A Kögáz Zrt. közleménye hangsúlyozza: az ügyfeleket az árváltozás érvényesítéséről abban a hírlevélben is tájékoztatják, melyet az augusztus havi számlával együtt postáznak részükre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!