Egyéb

2006.09.14. 02:29

A mulasztás bírsággal jár

Zalaegerszeg (se) - Úgy tűnik, a hivatal keze bármikor utolérhet bennünket, főleg, ha elmulasztottuk a kötelezettségünket. Kérdés, mi van, ha nem is tudtunk erről?

nincs nev

A közelmúltban keresett fel bennünket Németh Árpád megyeszékhelyi olvasónk, akire a napokban földhasználati bejelentés elmulasztása miatt bírságot szabott ki a zalaegerszegi Körzeti Földhivatal. Ezen a jogcímen a kiküldött határozatban 3020 forint befizetési kötelezettség szerepel, illetve fellebbezés esetén 5000 forint illeték megfizetése.

Németh Árpád előrebocsátja, nem a 3020 forint befizetésével van gondja (az összeget egyébként már be is fizette). Sokkal inkább az gondolkodtatta el, hogy miért most szabták ki a bírságot?

- A szóban forgó földet 1993-ban örököltem, és azóta is művelem. Nem értem, hogy a földhivatal számára miért több mint tíz év eltelte után derült ki, hogy nem lett bejelentve a használata. Hozzáteszem, nekem erről a törvényi kötelezettségről nem volt tudomásom, igaz, mint mondják, a törvény nem ismerete nem mentesítő körülmény, de szerintem a földhivatalnak is jóval korábban már figyelmeztetnie kellett volna erre a hiányosságra - osztotta meg észrevételét Németh Árpáda valószínűleg mások számára is tanulsággal szolgálható ügyben.

Természetesen megkerestük a hivatal illetékesét is. Tüske Tünde, a zalaegerszegi Körzeti Földhivatal birtokpoliti-kai osztályvezetője a felvetésre a következőképp reagált:

- Ez az ügy egy parlagfűmentesítési eljárás során került előtérbe, amikor bejelentést kaptunk többek közt a szóban forgó, Babosdöbréte környékén lévő parlagfüves területekről. A vizsgálat során kiderült, hogy az adott ingatlan két személy tulajdonában van, s a másik társtulajdonos 2000-ben tett földhasználati bejelentést a hivatalhoz. Egyébként a 30 napon belüli bejelentési kötelezettség folyamatos, mégpedig a 2000-ben módosított, 1994-ben hozott, termőföldről szóló törvény alapján. Ha a földhivatal észleli a bejelentés elmulasztását, abban az esetben bírságot szab ki.

Tüske Tünde megerősítette, valójában e hiányosságra akkor derül fény, ha a hiva-tal látókörébe kerül az adott terület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!