Megszakadt a kapcsolat

2023.04.27. 06:00

Nem jött össze a japán nyúlnak a holdra szállás (videó)

Sikertelen volt a japán magánűrhajó leszállása a Holdra, az Ispace japán cég szerdán közölte, hogy a Hakuto-R nevű holdjárójuk valószínűleg lezuhant.

MTI

Hakamada Takesi, az ispace japán űrkutatási magánvállalat alapító vezérigazgatója (k) és munkatársai a tudományos újdonságokat bemutató tokiói Miraikan múzeumban, ahol a cég Hakuto-R holdra szálló űrszondájának landolási manőverét közvetítették 2023. április 26-ra virradóra

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Franck Robichon

A tájékoztatás szerint az Ispace űrkutatási vállalat pillanatokkal a tervezett holdra szállási idő előtt elvesztette a kapcsolatot a kereskedelmi Hold-szondájával. Az eseményeket élőben lehetett nyomon követni a tokiói repülésirányítás központjából a vállalat YouTube-oldalán.

A közleményében azt írták, hogy „nagy a valószínűsége” annak, hogy a Hakuto-R „végül keményen landolt a Hold felszínén”.

Takesi Hakamada, az Ispace alapítója és vezérigazgatója azt mondta, bár most nem sikerült a holdra szállás, úgy gondolja, teljes mértékben teljesítették a küldetést, mivel rengeteg adatot és tapasztalatot szereztek azzal, hogy képesek voltak végrehajtani a leszállási szakaszt.

Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatója azt mondta, meggyőződése, hogy a Hakuto-R küldetése csak a kezdete a sok lenyűgöző projektnek és tevékenységnek.

Az ispace japán űrkutatási magánvállalat Hakuto-R holdszondájának makettjét fényképezik riporterek a tudományos újdonságokat bemutató tokiói Miraikan múzeumban, ahol a cég Hakuto-R holdra szálló űrszondájának landolási manőverét közvetítik 2023. április 26-ra virradóra
Fotó: Eugene Hoshiko / Forrás: MTI/AP

A 2,3 méter magas, kiterjesztett leszálló talpakkal 2,6 méter széles Hakuto-R tavaly decemberben indult a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 hordozórakétájával a floridai Cape Canaveralból. Történt ez annak érdekében, hogy a szonda kevesebb üzemanyagot szállítson. A leszállóegység hosszabb, energiatakarékosabb útvonalon haladt, meghajtásához felhasználva a Föld és a Nap gravitációját.

Rakományában volt egy kis rover (holdjáró) az Egyesült Arab Emírségekből és egy még kisebb kétkerekű robot a japán Jaxa űrügynökségtől és a japán Tomy játékgyártótól.

A 2023-as év a kínai naptár szerint a nyúl éve, a Hakuto név pedig a japán mitológia fehér nyulára utal, amely a legenda szerint a Holdon él.

Mindeddig csak állami űrkutatási ügynökségek missziói jutottak el a Holdra. Két amerikai magáncég, az Astrobotic és az Intuitive Machines szintén tervezi már saját Hold-küldetését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!