Mesterséges intelligencia

2021.10.18. 18:00

Bármilyen nyelvre szinkronizálhatják a filmeket – a színész hangjával

Nem kevesebbet ígérnek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia legújabb fejlesztései, mint hogy az idegennyelvű tartalmak rövidesen saját nyelvünkön szólalhatnak meg, alkalmasint a színész igazi, eredeti hangján.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

Több startup dolgozik azon, hogy a tökéletes szinkronizálást megvalósítsa, s a színészek ajakmozgása kifogástalan összhangban legyen a videóval. A cél az, hogy például Tom Hanks a saját hangján szólaljon meg olyan nyelveken, amiken nem is beszél.

A fejlesztések szerint

bármilyen videótartalmat elérhetünk majd a saját nyelvünkön – automatikus szinkronizálással.

A jelenlegi hagyományos szinkronizálás leginkább úgy működik, hogy a helyi nyelvű kiadás elkészítéséhez fizetni kell a forgatókönyv lefordításáért, s felkérnek egy csapatnyi szinkronszínészt a karakterek eljátszására. Aztán ki kell bérelni a szükséges technikát, számos hangfelvételt készíteni a színészekkel, rögzíteni azokat, majd beilleszteni az eredeti videóba: az egész folyamat akár hónapokig is eltarthat.

Ehhez képest

az automatikus szinkronizálás gyorsabb, olcsóbb és hitelesebb lehet.

Az eredeti színésszel felvesznek öt perc véletlenszerű szöveget a saját nyelvén. Ezután a mesterséges intelligencia és a számítógépek átveszik a szót: a neurális hálózat megtanulja a színész hangját, egy program megemészti ezt a hangi információt, és a forgatókönyv digitális fordításához alkalmazza, majd a mesterséges intelligencia tökéletesen időzített sorokat alkot a színész hangjával az idegen nyelven, és beilleszti a cselekmény megszólalásaiba. Azért ez is hetekig tarthat.

„Megvan a technológia, amellyel nagy űrt tudunk betölteni” – mondta Oz Krakowski, a deepdub.ai, egy dallasi és tel-avivi székhelyű startup cég marketingvezetője a The Washington Postnak.

A Netflixen látható, 2019-es angol nyelvű Every Time I Die című thrillert spanyol és portugál nyelven, teljes egészében mesterséges intelligencia által szinkronizált változatban készítették el.

Az automatikus szinkronizálással dolgozó cégek többféle megközelítést alkalmaznak.

A Deepdub a hangra összpontosít, digitálisan átülteti az eredeti színész hangját egy gépi fordítás alapján, de a videót változatlanul hagyja. Egy másik cég, a londoni székhelyű Papercup még tovább megy, és úgynevezett szintetikus hangokat használ.

A Flawless egészen más utat választott a tökéletes szinkron megvalósításához. A cég továbbra is élő – drága és munkaigényes – szinkronszínészekre támaszkodik, de a videó utómunkálatai során a megjelenő ajkakat és arcokat úgy szerkesztik, hogy úgy tűnjön, mintha valóban az adott nyelvet beszélnék.

Olyan technológiai óriások is dolgoznak a megoldáson, mint az Amazon, a videókra összpontosító Synthesia és a hangközpontú Respeecher.

Bár valamennyi szolgáltatás alkalmaz valamilyen manipulációt, a legtöbbjük azt állítja, hogy nem alkalmaz mély hamisításos, deep fake technológiákat, mivel óvakodnak a politikai manipulációval kapcsolatos vádaktól. Nagy vitát váltott ki a CNN nemrégiben készült, a néhai Anthony Bourdainről szóló dokumentumfilmje, amely mesterséges intelligenciával készült hangot használt.

Persze ki honnan nézi: ami az egyiknek deepfake, az a másiknak digitális javítás.

A kockázati tőkebefektető cégek pedig már ráharaptak a dologra és kezdik pénzzel kitömni az automatikus szinkronizáláson dolgozó vállalkozásokat.

Borítóképünk Tom Hanks

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában