50 milliárd a vállalkozásoknak

2019.02.01. 18:09

Bátrabban kell használnunk a digitális eszközöket

A digitalizációra fel kell készíteni a gazdasági szereplőket, fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján úgy fogalmazott, hogy a 21. században az infokommunikáció terjedése megállíthatatlan.

Nyitottsága révén Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy néhány év múlva az Európai Unió tíz legfejlettebb országához tartozzon a digitális eszközhasználatot illetően.

Nagy kihívás lesz azonban a digitális tudás, az ismeretek iránti befogadási hajlandóság, akárcsak a nyelvismeret megszerzése – jelezte Parragh László.

Általa nőhet a profit is, és a bérek is

A digitalizáció mikrogazdasági előnyei között említette a termelékenység, a működési hatékonyság, illetve a profit és a bevételek növekedését, a belső vállalati tartalékok feltárhatóságát, új ügyfelek és partnerek megtalálását, valamint a költségek optimalizálását. Hozzátette: megfelelő folyamatszabályozással javulhatnak a specifikus termelési mutatószámok is.

Ipari robotok a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának akkor még épülő karosszéria üzemében.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Makrogazdasági előnyként jelentkezik a bérek és az életszínvonal emelkedése, az export, illetve az adó- és járulékbevételek növekedése, az online értékesítés felerősödése, a robotizáció révén a munkaerőhiány csökkenése, a fekete- és szürkegazdaság visszaszorulása, valamint a hazai infokommunikációs technológiával foglalkozó cégek dinamikus növekedése.

50 milliárd forint várja a cégeket

A kamara elnöke elmondta: az infokommunikációs technológia elterjedése érdekében a Modern vállalkozások program keretében mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy a cégek 10 százalék önerő mellett 40 százalékos támogatást vegyenek igénybe eszközbeszerzésre, de emellett kamatmentes hitelt is igényelhetnek.

Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a következő időszak legnagyobb kihívása a technológia, és az erre adott válasz az innováció. Ezek határozzák meg az előttünk álló évek fejlesztési irányát.

Nem ellenségünk a technológia

A helyettes államtitkár szerint el kell fogadni azt is, hogy az innováció nem mindig „az új kitalálásáról”, hanem olykor az adaptív technológiák alkalmazásáról szól.

Úgy vélte, nagyon kevés a valós, ténylegesen használt innovatív tudás ma Magyarországon, amit képesek visszaforgatni valós üzleti modellekre és nyereségtartalommá formálni.

Pomázi Gyula hangsúlyozta: az új technológiák nem ellenségeink, az általuk nyújtotta lehetőségek okos kihasználása javítja a versenyképességet.

Borítóképen: Tóth András fejlesztőmérnök és Stefanik Györgyi gyógytornász egy gyógytornáztató robot fejlesztésén dolgozik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvos-mérnöki laboratóriumában.

MTI Fotó: Balaton József

Ezek is érdekelhetik