Csesztreg

2016.04.16. 15:11

Akik számára zene nélkül nincs is élet - Ünnepelt a 45 éves csesztregi pávakör

Csesztreg - Zene nélkül nincs élet – idézte Kodály szavait Molnár Ferencné, a csesztregi pávakör vezetője. A művészeti együttes az elmúlt hét végén nagyszabású műsorral ünnepelte fennállása 45 éves jubileumát.

Gyuricza Ferenc

Az 1971-ben alakult csesztregi pávakör egyike az ország legrégebbi dalköreinek, csak egyetlen olyan együttes van, amely már négy és fél évtizede folyamatosan működik, a hévízgyörki asszonyok. Molnár Ferencné szerint elsősorban a „fiúk” és családtagjaik kitartásának köszönhetik ezt, hiszen a sok öröm mellett óriási lemondással is jár a pávaköri tagság. A vendégszereplések, a fellépésék, valamint a próbák rengeteg időt vesznek el tőlük.

– Természetesen a sikerek és eredmények többszörösen kárpótolnak bennünket ezért – mondta az együttes vezetője. – De nemcsak az, hanem a közösségi élmények sokasága, az együtt töltött idő is, hiszen nagyszerű csapat kovácsolódott össze. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint annak a ténye, hogy van tagunk, aki az alapítástól kitartott. Varga Ferenc, az együttes szólóénekese 45 éve részese a sikereinknek, ám a véletlen szeszélyes játéka miatt betegség miatt éppen a jubileumi műsorunkon nem szerepelhetett.

(Fotó: Gyuricza Ferenc)

Molnár Ferencné hozzátette: a többiek is régóta itt vannak velük, még a legfiatalabbaknak is több mint egy évtizedes a tagságuk. A csúcstartó Varga Ferencet Bertalan Miklós követi 41 éves tagsággal, míg Domonkos Tamás immár 31, Bagó Zoltán 28, Kiss Attila 25, Rákos János és Domonkos László 16, Kovács Kálmán, Kulcsár Attila és Domján Attila pedig 12 esztendeje tagja a férfikarnak.

A csesztregi pávakör 1971-ben alakult, a csoport vezetője akkor Csicsor János tanító volt. 1978-tól Pápai János zenetanár vette át az irányítást. Kezdetben citera, később népi zenekar kísérte az együttest. A helyi általános iskolában tanító Molnár Ferencné 1988-tól irányítja a dalkört.

– Műsorainkban elsődlegesen a legismertebb zalai népdalgyűjtők, Vajda József, illetve Horváth Károly dalai szerepelnek, de repertoárunkból nem hiányoznak az ország további tájegységeinek gyűjtései sem – magyarázta Molnár Ferencné. – Sikereinket négy rádió- és két televíziós felvétel, valamint egy CD is jelzi. A pávakör rendszeresen szerepel közösségi, egyházi, megyei, illetve országos rendezvényeken, versenyeken. Több fellépésünk volt Erdélyben és Szlovákiában, valamint baráti kapcsolatot ápolunk a muravidéki Hármasmalommal és Kapcával.

Molnár Ferencné hozzátette: eredményeiket a már szinte megszámlálhatatlan arany minősítés mutatja. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, azaz a KÓTA országos népzenei minősítésein öt alkalommal nyerték el a legmagasabb elismerésnek számító Aranypáva Nagydíjat. A Vass Lajos népzenei verseny legmagasabb fokozatával háromszor tüntették ki őket, különdíjat pedig kétszer kaptak. A Népek tánca, népek zenéje országos döntőjén szintén kiemelt arany fokozattal ismerték el teljesítményüket.

– Ezek az eredmények is a további munkára sarkallnak bennünket, a 45 éves jubileum csak egy pillanatnyi ünneplésről szól – jelentette ki Molnár Ferencné. – A fiúkkal közös döntés alapján várjuk a további kihívásokat, vagyis a jövőben is szeretnénk további szakmai megmérettetéseken, valamint minél több rendezvényen részt venni. S ami talán még ennél is fontosabb, szeretnénk továbbra is barátként, az eddigiekhez hasonlóan jó hangulatban együtt dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!