Nem szabad automatikusan ajtót nyitni a becsöngetőnek

Zalaegerszeg - A nyitva hagyott ajtók is segítették azokat a tolvajokat, akik az elmúlt napokban a megyeszékhelyen dolgoztak, erre hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Arany Gábor

Több bejelentés is érkezett Zalaegerszegről, hogy társasházak tárolóiba törtek be. A tapasztalatok szerint a tettesek az alagsorokba ellenállás nélkül jutottak le, majd az ajtókról egyszerûen lefeszítették, levágták a lakatokat. Mivel az alagsori tárolókban ritkán helyeznek el nagyobb értékû holmikat, ezért a tulajdonosok a biztonságukra sem fordítanak nagyobb gondot, állapítja meg a felhívás. Sokak azonban a „sok kicsi sokra megy” elvét tartják szem előtt, nekik bármi zsákmányt jelenthet. Közkeletû tévedés, hogy ezeket az eldugott helyiségeket nem egyszerû megközelíteni, a valóságban ez nincs így. Ráadásul lent a lakók is ritkábban fordulnak meg, így még kisebb az esély a lebukásra. S mi a tolvajok módszere, hogyan lehet bejutni a ma már jellemzően számkombinációs zárral lezárt lépcsőházi bejáraton? Nagyon egyszerûen. Aki társasházban él, jól tudja, hogy gyakran szólal meg a kaputelefon: postás jött, reklámújságokat hoztak, a házban mûködő irodát keresik. Vagy egyszerûen mondanak egy nevet, hogy kihez jöttek. Sokan ilyenkor automatikusan a nyitnak anélkül, hogy ellenőriznék a kaputelefonban elhangzottakat. Nem kérdeznek vissza, nem utasítanak el, egyszerûbb ajtót nyitni. Innentől kezdve a bejutó tolvajnak elég pár perc. Gyors terepszemle, majd még gyorsabb mozdulat, s már lekerül a lakat vagy nyílik a zár, befeszül az ajtó és visz mindent, ami pénzzé tehető: élelmiszert, kerékpárt, táskát, szinte bármit.


A tulajdonosok viszont gyakran csak napok múlva veszik észre, hogy tolvaj járt náluk, ami a tettes elfogását is megnehezíti. Ezért a rendőrség azt tanácsolja, mindig győződjenek meg arról, kit engednek be a házukba! Ha nem ismerik, ne nyissanak ajtót! A lakáson kívüli tárolókban csak olyasmit tartsanak, amely nem túl értékes! A tárolók nyílászáróinak védelmét erősítsék meg a helyiségben lévő értéknek megfelelően! Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan a védelmi rendszer, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, akkor inkább nem kockáztat. Ha gyanús becsöngetéseket tapasztalnak – karácsony közeledtével az adománygyûjtés a gyakori mese –, értesíteni kell a rendőrséget. S ugyanezt kell tenni, ha mégis megtörtént a baj. Fontos: a rendőrök megérkezéséig nem szabad megváltoztatni a helyszínt, mert az nagymértékben megnehezíti a nyomok rögzítését, s így az elkövetők felkutatását, fogalmaz a rendőrség felhívása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!