Búcsú a falaktól - Új helyre költözik a Nagyváthy-iskola

Keszthely - Elbúcsúztak hajdani iskolájuktól az egykori nagyváthysok, szeptemberben ugyanis az intézmény dolgozói, tanulói másik helyen kezdik meg a tanévet. A szakközép 1955-ben költözött a karmelita rendház épületébe.

Varga Lívia

"2012. június 30-ával az iskola a régi tanítási helyén bezárja kapuit. Eljött a sok mindent megélt épülettől való búcsú ideje..." A két egykori diák, Kondor István és Egresits József hívó szavát sokan meghallották a hajdani tanulók és   tanárok közül, szombaton tíz körül már több mint nyolcvanan gyülekeztek, nosztalgiáztak az ismerős falak között.

Szummer Gréta 2001-ben, húga, Vanda 2004-ben végzett, egészségügyi szakon. Abban, hogy a Nagyváthyt választotta, nővére élménybeszámolói is szerepet játszottak.

- Fontosnak éreztük, hogy itt legyünk, mert szép évek votak, és többet már nem sétálhatunk e falak között. Nem voltunk sokan, így családias volt a légkör - mondta a testvérpár.

- Megszerettették velünk a mezőgazdaságot, a gépet és földet, s minden alapot elsajátítottunk ahhoz, hogy a gyakorlatba való beilleszkedés ne jelentsen gondot - idézte fel Kondor István, aki 1984-ben végzett a növényvédelmi szakközépiskolában. - Emlékezzünk együtt, és búcsúzzunk el iskolánktól - szólította meg az egykori tanulókat.

Horváthné Rayman Ágnes, a jelenleg 225 tanulót oktató Asbóth Sándor Térségi Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nagyváthy János Tagintézményének vezetője beszédében elmondta: az 1945-ben alapított iskola, amelyet híressé tett múltja és oktatása, Nagyváthy János nevét 1955-ben vette fel, ekkor költözött a karmelita rendház épületébe, ahonnan most, 57 esztendő után az Asbóth-iskola egykori fiúkollégiumába visz az útja.

- A lépést anyagi okok indokolják - folytatta Horváthné Rayman Ágnes, aki 34 évet dolgozott e falak között. - A költözést már megkezdtük, tehát aki például a laboratóriumokban szeretett volna körülnézni, azoknak már csak hűlt helyét találta, s lassan kiürül az egész épület. A képzéseink nem szűnnek meg, változatlanul megy tovább a környezetvédelem és az egészségügy szakmacsoport és az érettségi utáni oktatás is.

Az új hely azonban a mostaninál kisebb lesz, így minden tabló nem fér föl a falakra, ezért azok az egykori tanulók, akik szeretnék, elvihetik az iskolából azokat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!