Sokaknak álom a nyaralás

A családok többségénél idén elmarad a nyaralás, derül ki a Magyar Turizmus Zrt. friss, reprezentatív kutatásából, ugyanis a megkérdezettek mindössze 35 százaléka tervez utazást a főszezonban. Vannak, akik többet is.

Varga Lívia


Akik otthon maradnak, zömében pénzhiány miatt teszik. A többiek egészségügyi problémákra, az életkorukra, munkahelyi kötelezettségükre, családi okokra és időhiányra hivatkozva nem nyaralnak. Aki útra kel, jellemzően belföldi úti célt választ.

Az országhatárt a válaszadók 62 százaléka nem szándékozik átlépni, 28 százalék viszont csak külföldön nyaral, 10 százalék pedig itt is, ott is pihen majd. Utóbbiak átlagosan 2,33 utazással számolnak idén nyáron. Bár az itthon maradók negyede még bizonytalan úti célját illetően, ami biztos: a többség a Balatont keresi fel, s a leghosszabb időt (7,5 éjszakát) is a tónál szándékozik eltölteni. (Ez a 2010-esnél jóval hosszabb, akkor ugyanis 5,24 éjszaka volt az átlag.)

A belföldi pihenések több mint felét júliusra és augusztusra időzítik a nyaralók, a májusi utak aránya 12,3, míg a szeptemberieké mindössze 3,8 százalék. Az utazások több mint harmadát maximum három éjszakásra, felét 4–7 éjszakásra tervezik, kéthetes vagy hosszabb pihenésre csak kevesen vállalkoznak. Az idei kilenc hosszú hétvégét viszont a megkérdezettek közel 14 százaléka tölti otthonán kívül. A belföldön nyaralók 73 százaléka fizetős szálláshelyen száll meg, több mint 13 százalékuk saját nyaralóba, második otthonba megy, közel 14 százalékuk pedig egyéb ingyenes magánszállást vesz igénybe.

Mint a kutatás megállapítja, idén átlagosan 102 ezer forintot szánnak a magyarok egy hazai nyaralásra a főszezonban, gyakorlatilag ugyanannyit, amennyit 2011-ben terveztek, ami a tavalyinál nyilván kevesebbre lesz elég....

A belföldi nyaralások kétharmadának fő célja az üdülés, pihenés lesz, közel 10 százalékának pedig a rokonok, ismerősök meglátogatása. A wellness utazások aránya 5 százalék körül alakul majd. Az itthon utazók zöme (39 százalék) ezúttal is Budapestről és környékéről kel útra, s a nyaralók közt többségben lesznek az átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel rendelkezők. Ha pedig korosztály szerint vizsgáljuk a nyaralók összetételét, kiderül: minél fiatalabb a megkérdezett, annál valószínűbb, hogy a nyári szezonra utazást tervez. Belföldön ugyanis legnagyobb arányban (26,2 százalék) a 31– 40 év közöttiek kelnek útra, akiket a 41–50 év közöttiek és az 51–60 év közöttiek követnek (18,4, illetve 17,5 százalékkal). A belföldi utazásokon átlagosan 2,72 fő vesz majd részt, az együtt nyaralók száma – a Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint – nem változott a korábbiakhoz képest. A külföldi utazások legnépszerűbb célja Horvátország és Románia, de sokan mennek Ausztriába, valamint Görögés Olaszországba is. Az Európán kívüli nyaralások aránya várhatóan 6 százalék lesz.

VOKS - Jut-e pénze idén nyaralásra? - Szavazzon ITT!

Turizmus dosszié itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!