A Mura-mente értékeivel (fotók)

Letenye - A hétvégén immár második alkalommal rendezik meg a régi Mura-hídnál a Muramenti Hídi Vásárt. A vásár célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a régió helyi termékeire, kulturális és kézműves értékeire.

Horváth-Balogh Attila

Finanszírozási okokból a tavalyi alkalommal szemben Letenye most csak egyedül, a horvátországi Prelog (Perlak) nélkül bonyolítja le a szombaton kezdődött két napos rendezvényt, igaz, a City Cooperation - 24 Város Szövetsége program támogatásával. És habár az anyagiakból kimaradt most a horvát partner, hat kiállítóval mégiscsak képviselteti magát. Utóbbiak hagyományos népi kismesterségeiket mutatták be szombaton, volt itt suszter, fafaragó és kovács is. Aki akart, réz emlékérmét üthetett magának egyik oldalán Letenye, a másikon pedig Prelog felirattal Kudec Aleksandar 86 éves nyugalmazott kovácsmesternél. A letenyei Derűs Évek Nyugdíjas Klub tagjai pedig dödöllét és lángost készítettek, amit aztán jóféle Mura-menti borokkal lehetett leöblíteni. Ha meg esetleg valaki a kelleténél többet kortyolt volna a hegy levéből, együtt mulathatott a színpadon egymást váltó kulturális csoportokkal.

- Muravidéki, tehát Lendva környéki, Muraközi és természetesen, a Mura mentén és a letenyei kistérségben élőket hívtuk a rendezvényre, melyen 55 kiállító vesz részt - árulta el Halmi Béla, Letenye polgármestere. - A helyi termékeket és élelmiszereket szeretnénk népszerűsíteni, s bemutatni a térség kulturális életét, értékeit. Mi így is készülünk Horvátország uniós tagságára, azt remélve és gondolva, hogy a Mura-menti vásár aztán tud majd igazán kiteljesedni, a régió fontos hagyományainak egyikévé válni.

A vásár vasárnap is folytatódik, 17 órakor Vastag Csaba, az X-Faktor tehetségkutató verseny 2010-es győztese koncertjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!