Differenciált lakbért vezettek be Letenyén

Legutóbbi döntésével differenciált lakbért vezetett be Letenyén a képviselő-testület. Eztán lehetőség nyílik szociális, költségelvű és piaci alapú lakbér alkalmazására.

Horváth-Balogh Attila

A városatyák még tavaly, november 29-én határoztak úgy, hogy a lakások bérletével és elidegenítésével kapcsolatban új koncepciót kell kidolgozni. A február 16-ai ülésen el is fogadták a képviselők a rendeletet, mely lényegében mindazt összefoglalja, amit eddig 4 különböző szabályozás tartalmazott. Tehát a lakások és a helyiségek bérbeadási feltételein kívül helyet kapott benne a lakbérekre, lakbértámogatásokra és az elidegenítésre vonatkozó szabályozás is.

Legjelentősebb újdonsága a rendeletnek az, hogy bevezeti a differenciált lakbért, azaz mód nyílik szociális, költségelvű, és piaci lakbér alkalmazására. Eddig erre nem volt lehetőség, egységes díjrendszert alkalmaztak az önkormányzati tulajdonú lakások esetében. Az új rendelet hatálybalépését követően felülvizsgálják a bérleti szerződéseket abból a szempontból, hogy megfelelnek-e a szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltéleinek. Ha igen, marad az alacsonyabb, szociális lakbér, ha nem, akkor a bérlőknek magasabb, költségelvű, azaz 10 százalékkal emelt összeget kell fizetniük. A piaci alapú pedig 20 százalékkal lesz magasabb a korábbi tarifánál.

További lényeges eltérés az előző szabályozáshoz képest, hogy a szociális helyzet alapján történő bérbeadást a jövőben pályáztatás útján fogják megoldani. Az új rendelet Letenyén 26 bérlakást érint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!