Baromfiüzem-avató - A termelők összefogásának eredményeként jött létre

Egy éve tették le az alapkövét, kedden már működés közben ünnepélyesen felavatták a pacsai Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-t. Az utóbbi években oly ritka feldolgozóipari sikertörténet okot, s jó alkalmat adott az ünneplésre.

Hajdu Péter

 A kisváros határában tavalytól felépült, s már néhány hónapja próbaüzemben termelő baromfifeldolgozó üzem előtt sokan gyülekeztek kedden délután. A létrehozása körül bábáskodó hatóságok, intézmények, a beruházás résztvevőinek és a partner vállalkozásoknak a vezetői érkeztek a létesítmény felavatására.

Erre az ünnepi aktusra, mint a tavaly februári alapkőletételre is, Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert kérték fel.
Az üzemépület előtt összegyűlt vendégek számára Bedő Tibor, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezetője ismertette az üzem eddigi történetét.

A gazdasági társaságot 2008 júliusában alakította öt beszerzési és értékesítő szervezet (bész), valamint két zalai takarmánykeverő vállalkozás.

- A cégünk jegyzett tőkéje 270 millió forint, a tulajdonból 90 százalékkal részesedik az öt termelői bész, amelyek tavaly a hangya szövetkezéssel együtt újra meghosszabbították a termelői csoportok jogosultságát. Ezzel lehetőséget teremtettek továbbra is az uniós és hazai pályázati támogatások megszerzésére -  mondta elöljáróban a cég vezetője.

Az összesen mintegy 1,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással megvalósult feldolgozóipari üzem további fontos állomásai közt említette az ügyvezető a beruházás 2010 év végi indulását, amelynek építészeti részét a ZÁÉV Zrt. végezte.

Tavaly októberben már a műszaki átadásra került sor, és novemberben 60 dolgozóval megkezdték a munkát. Ma 142 fő a kft. állományi létszáma, jelentette be, hozzátéve, ezzel eleget tettek a munkahelyteremtő pályázatban vállalt szerződési kötelezettségnek. Szólt a piacfejlesztésről, s kereskedelmi partnereik között már több multinacionális és hazai üzletláncot is megemlített, de német, szlovák, cseh, román, lengyel, szlovén és osztrák megrendelésre is szállítanak.
Vigh László országgyűlési képviselő méltatta az állam, a bankszektor és a vállalkozói szféra hármasának sikeres együttműködését, amely az üzemben munkát találók, és a baromfi beszállításban közreműködő termelők családjai számára megélhetési lehetőséget nyújt.

Rigó Csaba kormánymegbízott arról szólt, hogy a Zala Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szervei is segítették a beruházást. Közölte, ezt követően is biztosítják a soron kívüli ügyintézést olyan esetekben, amikor munkahelyteremtő beruházásokról van szó, hisz ez kiemelt kormányzati cél.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter avatóbeszédében kiemelte a termelői összefogás fontosságát.

- Amikor a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar újraépítéséről beszélünk, a legfontosabb az emberek munkaszeretete, és az, hogy perspektívát lássanak a vidéken maradásban, a mezőgazdaságban. Ebben is példamutató ez a vállalkozás -  mondta többek között a miniszter. Szólt arról, hogy a baromfi- és az élelmiszerágazat nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedben, s felfuttatásához hasonló beruházásokra van szükség. Közölte, a tárca pályázatokkal támogatja ezt a célt, elképzelésük szerint a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 200-250 ezerrel bővül a következő években. Az ünnepség után a vendégek üzemlátogatáson tekintették meg a termelést.



A Zalai Baromfifeldolgozó Kft.-ben tavaly decemberben, indulás után  még hetente 3500 pulykát vágtak, amit létszámfejlesztéssel és a technológia beüzemelésével bővítettek. Idén januárban már 75008000 pulyka, valamint 515 ezer csirke vágására voltak képesek.
A tervek szerint áprilistól 10-12 ezer pulyka és 25-30 ezer csirke vágására fut fel a termelés.  A cég vezetője bejelentette, az év második felétől hetente 12-14 ezer pulyka és 35 - 50 ezer csirke vágását vezetik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!