Profi bokszolóként Angliában folytatja pályafutását a zalaegerszegi Füzesi Adrián

A zalaegerszegi ökölvívók közül az egyik legtehetségesebb fiatalember, Füzesi Adrián. A szépreményű sportoló a nyáron Angliába költözött és Sheffieldben profi bokszolóként (57 kg) folytatja pályafutását.

Bóbics László

- Tavaly előtt kimentem amolyan próbajátékra - kezdte a tehetséges ökölvívó. -  Abban állapodtunk meg a klub vezetőivel, hogy a nyáron a főiskolai vizsgáim után visszamegyek.

- Kik segítettek abban, hogy külföldi szerepléshez jusson?

-  Rokonaim élnek Sheffieldben, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Ők hoztak össze Gcyn Rhodes menedzserrel, aki egyben az edzőm is. Ez óriási megtiszteltetés, hiszen a helyiek szerint ez a klub a mi sportágunkban majdnem olyan Angliában, mint a futballukban a Manchester United. Ott egészen más a világ. A tréningekre is sokan kijárnak. Vannak akik még az utcán is köszönnek, pedig még csak egy találkozón léptem szorítóba a szigetországban. Látszik, hogy kedvelik a sportolókat. Jó érzés ilyen környezetben élni. Ott sem fenékig tejföl minden, keményen kell dolgozni. Ezt az edzéseken is megkövetelik. Nincs lazítás. Minden idegszállal a feladatra kell koncentrálni. Így van rendjén. Az elején egy kicsit furcsa volt ez a mindig következetes célirányosság, de már kezdem megszokni. Itthon édesapámmal is nagyon odafigyeltünk minden apró részletre, de Sheffieldben még aprólékosabban kielemeznek minden mozzanatot.

 - Minden könnyen ment?

 - A sok segítség ellenére sem mondhatom. Rengeteg nehézséggel kellett megküzdeni. Új ország, új nyelv és új mentalitás. Mindent összevetve egyértelmű, hogy megérte oda szerződni, mert csodás világba csöppentem. Az 57 kilogrammos profi kategóriában túl vagyok az első angliai meccsen, nagy csatában nyertem. Ez volt a hatodik győzelmem a profik közt. Első találkozóm volt a a szigetorzágban, egy kicsit nyomasztott a tét. Szerettem volna jól bemutatkozni. Nem bokszoltam igazán jól, de a küzdeni tudásom hozzásegített a fontos sikerhez.

- Az angol ökölvívás nagyon feljövőben van.

- Az egyértelmű. Az utánpótlásképzésük nagyon erős, ezt bizonyítja a tavaly nyáron Keszthelyen rendezett korosztályos kontinensviadal is. Több érmet is nyertek. Az is nagyon feldob, hogy számos olyan edző is van a klubnál, akiket versenyzőként még nem is olyan régen a televízióban csodálhattam meg. Az edzőpartnerek is roppant erősek.

- Az erőnlét vagy a techika van a központban a tréningeken?

- Szerencsés vagyok, mert a boksz egyik európai fellegvárában a technikára fektetik a fő hangsúlyt. Azt vallják, ha sokat edzek, akkor az erőnlétemmel nem lehet gond. A technikás ökölvívást sokan szeretik, köztük én is, így nagyon szorgalmasan gyakorlunk.

- Hogyan sikerült a beilleszkedés?

-  Viszonylag jól. Legalábbis a bokszteremben. Ott nagyon gyorsan otthon éreztem magam. A technikai elemek jelentős részét szinte ugyanúgy oktatják, mint itthon. A szakmai stáb nem is titkolja, szeretik a magyar bunyót.

- Meddig marad itthon?

- Ahogy a vizsgákkal végzek megyek vissza. A főiskolai vizsgák miatt jöttem haza. A tanulást nem szeretném befejezni, mert a sport mellett jó ha az embernek van egy diploma is a kezében. Ezek a napok elsősorban a tanulásról szólnak, de az edzések azért most sem maradhatnak el. Édesapámmal dolgozunk, csiszolgatjuk azokat az elemeket, amelyeken javítani kell. Ennek ellenére már alig várom, hogy túl legyek a vizsgákon és újra Sheffieldben tréningezhessek.

Óriási lehetőséget kapott a sorstól Adrián. Egyfolytában azt mondom neki, éljen vele. Az adottsága megvan hozzá. Profi gondolkozású sportoló és mellette tanul is. Kevesen teszik ezt. Itthon is bizonyította, többre képes, mint az átlag. Ha Angliában is sokat dolgozik, remek bokszoló lehet belőle. Megpróbálom tanácsokkal ellátni és egy-egy érdekesebb megoldást meg is szoktunk beszélni. Nekem mint edzőnek is jó, mert néhány dolog új, néhány esetben megerősít a hitem, jó úton járunk. Az egerszegi gyerekeknek is nagy vonzerőt jelent Adrián szerződése. Látják, hogy érdemes komolyan dolgozni, nap mint nap izzadni, szenvedni, mert az ökölvívásban is bebizonyosodott a mondás: A tudás hatalom. Arról meg nem is beszélve, hogy a világ másik végén is elismerik -  fogalmazott Füzesi József az edző-édesapa.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!