Illényi Katica nem híve az öncélú magamutogatásnak

Illényi Katica a Kanizsai Klasszikusok Kulturális Közhasznú Egyesület meghívására látogatott a dél-zalai városba, ahol egy fergeteges újévi koncertgálán lépett fel a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekarral.

Horváth-Balogh Attila

Elsőként arról kérdeztük: miből fakad művészi sokszínűsége, hiszen hegedül, énekel és dzsessz-, illetve sztepptáncol.

- Elsősorban muzsikus vagyok és minden, amit csinálok, szorosan összefügg a zenével, a zenészléttel - magyarázta a népszerű művész. - Tanulóéveimben kórusban énekeltem, s mindig is vonzott a színház és a szórakoztatás, ezért kezdtem el előbb csak hobbi szinten táncolni. Aztán idővel úgy éreztem, kötelességem a teljességhez közelíteni és a színpadon, a rivaldafényben is megmutatni ezt a másik oldalamat. Mára bebizonyosodott, jó döntést hoztam, a közönség ezen hóbortjaimmal is, mindenestől elfogadott.

- A sokféle műfaj közül melyik a legkedvesebb?


- Nem tudom, talán mindig az, amit éppen csinálok. Ez olyan, mint amikor az ember több nyelven beszél, mindegyik egyfajta kifejezési forma. Amikor hegedülök, akkor muzsikus vagyok, ha énekelek, énekesnő, s nyilván, tánc közben táncos.

- Akik belekerülnek a siker-pénz-csillogás körforgásába, könnyen elveszíthetik eredeti arculatukat, önmagukat, láttunk már erre példát. Ön hogyan tudta megőrizni azt az Illényi Katicát, akit annak idején megismerhettünk?

- Mindig is adni szerettem volna az embereknek, ez és a rendíthetetlen közlési vágy kényszerít erre a pályára. Képes vagyok mazochista módon állandó gyakorlással tölteni az életemet, mert újabb és újabb ötleteim vannak, melyek megvalósításához elengedhetetlen az alapos felkészülés. Csak így tudom jókedvűen, mosolyogva a közönség elé tárni a gondolataimat. Tehát a teljesítmény, a siker és a csillogás mögött mindig ott van a kemény munka. De ezt egyáltalán nem érzem tehernek, mert nekem mindennél többet ér a közönség mosolya, és hogy boldoggá tudok tenni embereket. Engem ez inspirál, ellentétben azokkal az előadóművészekkel, akiknek csak az a fontos, hogy őket lássák.



- Azért annak, hogy a színpadon mindig kirobbanó formában jelenik meg, van más titka is. Ha jól tudom, nagy figyelmet fordít fittsége megőrzésére, amiben komoly segítséget jelent a jóga.

- Valóban szigorú szabályok szerint élek, de ez sem jelent számomra terhet. Egészségesen táplálkozom, vegetáriánus vagyok, és nagyon sokat sportolok. Amit esténként a színpadon végig csinálok, azt egyszerűen nem lehet megúszni edzés, mozgás nélkül. Másnak is csak ajánlani tudom az én bevált receptemet: jóga és tánc, ezeket soha nem késő elkezdeni.
 
- Mivel foglalkozik mostanában? Azt hallani, hogy Kínát is meghódítaná.

- Vannak meghívásaim, Kína óriási piac. Némi nehézséget okoz, hogy ott nem találni olyan zenekart, amelyik az európaiakhoz hasonló, magas nívón képes muzsikálni. De majd meglátjuk, ez az egész nagyon izgalmas dolog.


- Nemrég jelent meg egy különleges DVD, melyen 3 testvérével együtt zenél.
 
- Így van, tavalyelőtt volt közös koncertünk a Művészetek Palotájában, amire több mint egy évig készültünk. Ennek a felvételét jelentettük meg nemrég egy DVD-lemezen. Életem egyik legnagyobb vágya, s mondhatom, élménye is volt az együttzenélés.


Illényi Katica 1968. február 17-én született. Artisjus, eMeRton - díjas hegedűművész, énekes. Három éves kora óta hegedül, 14 évesen felveszik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges tehetségek osztályába. Az egyetem évei alatt már az Operaház és az Erkel Színház zenekarában játszik. 1991-ben kapja meg hegedűművész diplomáját. 1996-tól 2002-ig a Budapest Klezmer Band énekes-hegedűse. Fordulópont életében az 1999-es év, mely során a különböző televíziós show műsorok szólóban hívják szerepelni. 2002-től önálló karrierbe kezd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!