Idegenforgalmi paradicsommá válhat a Vindornya-láp

Amellett, hogy a Vindornya-láp páratlan természeti értékei védelmet kapnak, s a tőzeges terület öngyulladását gátolják, a turzimus indítása is lehetőséget kap.

Sámel József

A Vindornya-láp élőhelyének helyreállítása, fejlesztése című projektnyitó rendezvényen hangzott el mindez, szombaton. Amint megtudtuk, az Európai Unió pályázatán háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat. Mindez nem ment túl gyorsan, hiszen a beruházást már 1996-ban elindították, ám az évek során hiába adtak be sikeres pályázatokat, a finanszírozást nem kapták meg.

Pedig nagy szükség lett volna az egykori tőzegbánya rehabilitációjára Tálos Zoltán polgármester a múltat idézve elmondta: a tőzeges, kiszáradt terület öngyulladása, égése, oltása sok problémát okozott, nem csak Vindosnyaszőlős, de a környék lakosságának is. Amikor a tőzeg izzott, a füstöt Hévízen és Keszthelyen is érezni lehetett. A beruházással új időszámítás kezdődik, biztonság, élhető természeti környezet és turizmus tekintetében is - tette hozzá.

Dr. Diószegi Ágnes, a projekt vezetője - aki kezdettől szívügyének érzi a négyszáz hektáros terület rehabilitációját, s folyamatosan részt vett a pályázatok beadásában - előadásában a gondolatsort folytatva úgy fogalmazott: éppen ideje, hogy megkezdődjenek a munkálatok. Hangsúlyozta: a tervek némiképp módosultak a kezdetiekhez képest, ennek oka a túlzott szabályozottság.

Mindez a hat hektár nagyságú, két részből álló tórendszer formája terén jelent majd változást. Annyi bizonyos, hogy a lápon minden értelemben új élet kezdődik. A vízszint állandósításával és a nyílt vízfelület kialakításával a meglévő növény- és állatvilág számára biztonságos környezet jön létre, mégpedig úgy, hogy a tájképi értékek megmaradnak.

Ennek köszönhetően a új értékes fajok telepednek meg a területen, s csökken az öngyulladás veszélye. Ha ez esetleg mégis megtörténne, az oltás feltételeit nagyban javítja majd a tározó tó.  A készülő pallójárda és a már meglévő tanösvény segítségével a turisták bebarangolhatják a lápot, azaz a terület idegenforgalmi paradicsommá válhat. Kihelyeznek információs táblákat, s az oktatás területén is „hasznosítani” kívánják a láp élővilágának ismeretét.

Néhány gépet már beszerzett az önkormányzat, a beruházás kivitelezőjének kiválasztása már folyamatban van, a munkák hamarosan kezdődnek, s a tervek szerint 2013 végére fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!