Disznóvágás hagyományos módon Csesztregen

A régi falusi szokások bemutatására egyre több zalai község rendez hagyományőrző disznóvágást. A sort évekkel ezelőtt a csesztregi Falubarát Egyesület tagjai kezdték.

Gyuricza Ferenc

A községben szombaton délután ismét disznótort ültek, ám előtte kemény munka várt a civil szervezet tagjaira és az érdeklődő falubeliekre, fel kellett dolgozni azt a haszonállatot, amelyből az estebéd készült.

- Nagyon örülök annak, hogy egyre több fiatal kapcsolódik a programhoz, s ma már többnyire ők végzik a munka dandárját is - mondta Kopecskóné Kocsis Judit, a Falubarát Egyesület titkára. - Az első disznóvágással éppen ez volt a célunk, azt szerettük volna, ha azok is megismerik a hagyományokat, akik a gyerekkorukban nem lehettek részesei ennek a munkának.

A közeli Szentgyörgyvölgy egyik családi gazdaságában nevelt disznó feldolgozása a régi falusi szokások szerint történt. A leölt állatot szalmával pörzsölték - ezt követően a jelenlévő gyerekek gyorsan meg is lovagolták -, majd az állatot annak megfelelően bontották fel, ahogy egykoron a falusi gazdák is tették.

Került belőle lesütött húsnak, szalonnának és sonkának, illetve véres és májas hurkának való, de a húsos káposztába is jutott bőven a húsból. Egyedül a kolbásztöltés maradt el, a böllér feladatait ellátó Király József szerint azért, mert annyian jelentkeztek be az estebédre, hogy a kolbászba már nem jutott töltelék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!