Tanácsok: őszi-téli közlekedésre történő átállás

A baleseteket felelős gondolkodással, a szabályok tiszteletben tartásával, preventív vezetési technika alkalmazásával is meg lehet előzni, ugyanakkor a gépjárművet a váratlan időjárásváltozásra is fel kell készíteni. Fontos odafigyelni az őszi-téli közlekedésre történő átállásra.

zaol.hu

Az első előjelek az időjárás változása hidegebb, esősebb, ködösebb reggelek csúszós utak veszélyes a 7 Celsius fok alatt a nyári gumik használata. Magyarországon egyelőre csak ajánlott a gumik cseréje – több Európai országban azonban kötelező a gumikat TÉLIRE cserélni adott esetben és szakaszokon hólánccal szerelni azokat.

Ne feledjük – csak négytenyérnyi helyen- közlekedünk rossz és jó útszakaszok és időjárási viszonyok között a megengedett sebességhatárok között!

Nem éri meg kopott, vagy rossz minőségű gumikkal a saját és a gépjárműben utazók testi épségét veszélyeztetni – kockára tenni mások életét - itt a szemben szabályosan közlekedőkre gondolok esetleges ütközésnél. 
 
Kerüljük el a gumisoknál az ilyenkor jelentkező tumultust a napi kapacitásuk nekik is véges .ezt tartsuk szem előtt.

A világító berendezések karbantartása a jól láthatóság érdekében elengedhetetlen.

A gyengélkedő akkumulátorok ilyenkor gyakran csődöt mondhatnak.  Hidegebb napokon cserbenhagyhatnak a megnövekedő fogyasztók miatt.(ablaktörlő, fűtés)

Fűtő - hűtő berendezések és jól működő ablaktörlő lapátok mind a szélvédőn történő kifogástalan kilátást segítik elő. 
 
Ajánlott a VADSÍP elhelyezése a gépjárművön és komolyan venni a VADVESZÉLY táblát különösen Ősszel, hisz az állatok nászukat élik és nem törődnek semmivel csak az ösztöneik vezérlik őket.

Kora esti órákban, vagy az éjszaka sötétjében a vadak mellet, láthatósági mellényt nem viselő gyalogosok és kerékpárosok is óriási veszélyt teremtenek a közutakon.

TILOS vezetés előtt és alatti alkohol, a DROG és a vezetést hátrányosan befolyásoló gyógyszer fogyasztása. Ősszel forrnak a borok nem érdemes kockáztatni NULL TOLERANCIA. Gondoskodjon mindenki a külföldön már oly népszerű „BULI SOFŐRRÖL”.

Levelek hullnak az aszfaltra, ködös párás időjárás váltakozik, figyeljünk az útviszonyokra és a gyalogosokra – megnövekszik a fékút és a féktávolság!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!