Levéltári biztos marad Gyimesi Endre

Újabb fél évvel meghosszabbította a kormány dr. Gyimesi Endre miniszteri biztosi kinevezését, így a zalai képviselô májusig felügyeli a levéltárak mûködését.

Horváth A. Attila

 A politikus elmondta: az átmeneti vezetéssel mûködô Magyar Országos Levéltár irányításában kapott nagyobb szerepet, emellett az a feladata, hogy közvetítsen a szakma és a döntéshozók között.

- Nagy változás vár a közgyûjteményekre, hiszen hamarosan a kormányhivatalokhoz kerülnek, és nem mindegy, milyen kondíciókkal. Az év végéig az is eldôl, hogy a Közigazgatási vagy a Nemzeti Erôforrás Minisztérium irányításával mûködhetnek tovább a levéltárak, mindkét tárca igényt tart ugyanis e területre. A régészeti feltárásokat érintô tervezett szigorításokról (amelyek miatt a múzeumigazgatók nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz) elmondta: a kulturális szakma támogatja a régészek kérését, és szeretnék, hogy a törvénybe az eredetinél finomabb megfogalmazások kerüljenek bele. Erre Gyimesi Endre szerint megvan az esély.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!