Lázárhoz fordulnak segítségért a rezidensek

A Magyar Rezidens Szövetség szerint az egészségügyi vezetés elbagatellizálja az ágazat problémáit, ezért konzultációsorozatot kezdeményeznek a döntéshozókkal, melyben első lépésként hétfőn Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét keresik meg - közölte a szövetség elnöke.

MTI

Papp Magor elmondta: azt látták, hogy ágazati szinten nem várhatnak megoldást, hiszen Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a közelmúltban azt jelezte: nemcsak nekik, hanem még a következő generációnak sem tud ígérni semmit, semmiféle jövőképet nem tud nyújtani azok számára, akik tömegesen csomagolnak és hagyják el az országot.

A szövetség ezért hétfőn levélben Lázár Jánoshoz fordul. Ebben személyes konzultációt kérnek a politikustól, annak érdekében, hogy a döntéshozók valós képet kaphassanak arról, milyen helyzet alakult ki az egészségügyben, és a kormányzati gondolkodásban kellő súllyal jelenjen meg az ágazat humánerőforrás problémája.

Az a céljuk, hogy a döntéshozókkal olyan jövőképet tudjanak az orvosok elé vetíteni, amely érdemben képes lassítani az orvosok elvándorlását. Az ehhez szükséges intézkedés nem csak az egészségügyi dolgozókról szól, hanem arról is, hogy a betegeknek milyenek lesznek az ellátási esélyei a jövőben - emelte ki Papp Magor.

Mint kifejtette: még a többi visegrádi országban is, - amelyek Magyarországhoz hasonló gazdasági helyzetben vannak - hetven százalékkal magasabbak a bérek az egészségügyben. Példaként kiemelte Lengyelországot, ahol nagyjából csupán kétszer annyit - vagyis a nyugati bérek töredékét - keresik az egészségügyi dolgozók, mégis arányait tekintve jóval alacsonyabb az orvos migráció mértéke. A 38 milliós lakosság mellett, éves szinten nagyjából ezer orvos távozik.

A rezidensszövetség elnöke kiemelte: nem azt mondják, hogy január elsejétől többszörös béreket akarnak, már a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás is mentőövet adhat az ágazatnak.

Papp Magor szerint az egészségügyi vezetés nem keresi a megoldást. Hiszen még júliusban azt ígérték, hogy szeptemberben a bérek kérdésében folytatódik az életpályamodell egyeztetése, ám "ebből nem lett semmi" - hangsúlyozta a rezidensszövetség elnöke.

Mindeközben a szövetség által meghirdetett az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom keretében továbbra is gyűlnek a felmondólevelek, amelyek január elsejétől aktiválódnak, amennyiben nem történik érdemi intézkedés az egészségügyi dolgozók helyzetének javítása érdekében. Papp Magor ismét leszögezte: akciójuknak továbbra sem az a célja, hogy az ellátórendszert veszélyeztessék, hanem hogy jelezzék: "nagy a baj, és erre közösen kell megtalálni a megoldást".

A rezidensszövetség elnöke elmondta: sokan jelezték, hogy már elmentek volna, de az akció miatt kitartanak év végéig, abban bízva, hogy érdemi változások lesznek az egészségügyben. Egyelőre viszont hosszú távon sincs kilátásban a helyzet javulása, így hamarosan - a rezidensszövetség akciójától függetlenül -, sokan fel fogják adni a küzdelmet - tette hozzá Papp Magor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!