Iszlamisták vállalták a kazahsztáni robbantások elkövetését

Egy radikális iszlamista csoport vállalta magára a nyugat-kazahsztáni Atirauban történt robbantások elkövetését - jelentette egy internetes hírfigyelő szolgálat kedden.

MTI

A SITE nevű szolgálat egy internetes fórumon bukkant arra az üzenetre, amely szerint a Dzsund al-Hilafah közölte: a robbantások választ jelentenek a kazah kormány "közömbösségére", amellyel a vallásszabadságot korlátozó új törvények visszavonását követelő intelmekre reagált.
   
A zömmel muzulmánok lakta Kazahsztánban októberben olyan törvényt fogadtak el, amely megtiltja imádkozó helyiségek fenntartását állami épületekben, a hittérítőket pedig kötelezi, hogy évente regisztráltassák magukat a hatóságoknál.
   
A hétfőn reggel elkövetett öngyilkos robbantás és egy különálló robbanószerkezet detonációja anyagi károkat okozott Atirau központjában. Az öngyilkos robbantó egy lakóház alagsorában követte el tettét, a robbanószerkezet pedig a városháza udvari szemétgyűjtőjében lépett működésbe nem sokkal korábban. Az öngyilkos robbantón kívül más áldozatok nem voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!