Felszámolja a Wall Street-ellenes tüntetők táborát a rendőrség

A New York-i rendőrség helyi idő szerint hétfő éjjel elkezdte felszámolni a Wall Street-ellenes tüntetők táborát a világváros üzleti negyedében, a Zucotti Parkban.

MTI

Michael Bloomberg New York-i polgármester közvetlenül ezt megelőzően azt mondta, a tüntetőknek "ideiglenesen" el kell hagyniuk a helyet.
   
A tüntetők elmondása szerint több száz pajzsos, sisakos rendőr vette körbe a parkot, és megkezdték a tüntetők kiköltöztetését. Több mint 70 embert őrizetbe vettek, mert szembeszegültek a rendőrökkel. A hatóságok közölték, hogy a tüntetők visszatérhetnek a tábor felszámolása után, de sátrak és hálózsákok nélkül.
   
A hivatalos indoklás szerint a táborozás egyre növekvő egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent a tiltakozók és a környék lakói számára egyaránt.
   
A "felháborodottak" mozgalma szeptember 17-én kezdett el tüntetni a parkban a pénzügyi rendszer ellen, amelyből szerintük csak a cégek és a gazdagok húznak hasznot. A "Foglaljuk el a Wall Streetet!" mozgalom tagjai azóta az ország sok más városában, sőt a világ sok más pontján rendeztek már tüntetést.
   
A hatóságok hétfőn felszámoltak egy hasonló, Wall Street-ellenes tiltakozó tábort a kaliforniai Oaklandben, és ugyanezt tette a svájci rendőrség kedd reggel Zürich óvárosában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!