A sírok között találtak rá éjszaka! Megfagyhatott volna

Koszorúval, virágcsokorral díszített sírok, pislákoló gyertyák, mécsesek jelezték mindenütt: az elmúlt napok az emlékezés jegyében teltek Zala megyében is. Hétfőn éjszaka egy sírok között fekvő személyt találtak Zalaegerszegen, akihez mentőt kellett hívni

Zalai Hírlap

A hosszú hétvégét kihasználva már mindenszentek napja előtt sokan ellátogattak elhunyt szeretteik sírjához, ám a legtöbben kedden délután keresték fel a zalaegerszegi sírkerteket, melyek este tíz óráig várták a hozzátartozókat, említette Herczeg András, a Városgazdálkodási Kft. kegyeleti ágazat vezetője, aki különösen az Újtemetőnél tapasztalt rendkívül élénk forgalmat kedden. A zökkenőmentes haladást a temetőknél felügyelő polgárőrök is nagyban segítették. Rendbontásról kedden kora estig nem érkezett jelzés.


– Papa, jó lesz így? – kérdezte Nagykanizsán unokája a 91 éves nagypapát, dr. Pólya Károlyt, aki a kis imapadon ülve elégedetten nyugtázta kedden délután: a „gyerekek”, Izabella unokája, Sándor fia és utóbbi felesége szépen elrendezték a krizantémokat a családi síremléken.

Mint azt Kelemen Pálnétól, a temetőgondnokság vezetőjétől megtudtuk: sokan kihasználták az ünnepeket megelőző hétvégét, s vasárnap látogattak ki emlékezni a sírkertbe. Őket meghosszabbított nyitva tartással és ügyfélfogadási idővel várták.


– Főleg azok kerestek meg minket, akik esetleg csak évente egyszer, ilyenkor tudnak kilátogatni itt nyugvó szeretteikhez, mert az ország másik végében vagy külföldön élnek – magyarázta Kelemen Pálné. – A leggyakoribb probléma az volt, hogy nem találták meg a sírt – ez azért fordulhatott elő, mert sokaknak a régi,  nagyra nőtt fák jelentették az igazodási pontokat, melyek közül azonban utolsó látogatásuk óta sokat ki kellett vágnunk, mert veszélyt jelentettek a környezetükre.

Lentiben és térségében is csendesen telt a hét vége. A temetők környékére polgárőrök felügyeltek, rendbontásról vagy lopásokról nem volt tudomásuk. A temetőket szombattól kedd estig folyamatosan járták végig az emberek, nagyobb tumultust sehol sem tapasztaltunk. A legtöbben kedden keresték fel szeretteik végső nyughelyét. A határ menti falvakba sokan érkeztek a Muravidékről is, az utóbbi időben – a két ország uniós csatlakozása után – jelentősen felerősödött a kapcsolat a határ által egykor elválasztott családok közt.

A pákai köztemetőben kétkét ismeretlen magyar és német katona nyugszik, a II. világháború során elesettek sírjánál tartottak kegyeleti megemlékezést, melyen a németországi Wesendorf és a franciaországi Cuverville küldöttsége is részt vett.


Megfagyott volna 
Zalaegerszegen, a Göcseji úti temetőnél és a Kálvária temetőnél is ügyeltek a nyugalomra a Rendért Zalai Közbiztonsági Egyesület tagjai: szombat óta éjjel- nappal jelen voltak. Különösen az előbbi sírkert jelentett feladatot, hiszen négy kapuja is van. Az egyesület elnöke, Sándor Dénes elmondta, minden éjszaka végigjárták a temetőt és hétfőn éjszaka egy sírok között fekvő személyt találtak, akihez mentőt kellett hívni. Nem volt eszméleténél, a hajnali fagy végzetes lehetett volna számára.



Szerzők: Péter Gyöngyi, Horváth-Balogh Attila, Gyuricza Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!