32 órás műszak a parlamentben alvással, jógával és rengeteg kávéval (képekkel)

Éjszakába nyúlt a munka törvénykönyvének vitája a minap a parlamentben. A hosszú munkanap megviselte a képviselőket. Volt, aki fejét a kezén nyugtatva bóbiskolt, más nemes egyszerűséggel az asztalra borult, de olyan is akadt, aki jógázott. Jegyezzük meg, azért nem a mostani, 32 órás ülésezés volt a leghosszabb: 20 évvel ezelőtt 56 órát vitáztak a bennünket képviselők.

MTI

 

Több mint 32 óra folyamatos ülésezés

A hétfői ülésnap elnyújtását az tette lehetővé, hogy kedden éjjel többségbe kerültek a szocialisták az ülésteremben, akik így 15 szavazatukkal hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Ház megközelítőleg száz szakaszban tárgyalja a munka törvénykönyve részletes vitáját.
   
Az ülést reggel nyolc óráig vezető Ujhelyi István ebből mindössze egyet tudott lezárni, mivel ellenzéki képviselők hosszasan és részletesen kritizálták a kabinet előterjesztését, amelyet a kormánypárti frakciók nyolc tagja védett, szintén nagy elánnal.

A munka törvénykönyvéről szóló vita elhúzódása miatt összeért a hétfői és a reggel nyolc órára kiírt keddi ülésnap, amelynek legfontosabb napirendi pontja a jövő évi költségvetés fő számainak elfogadása volt.
  

A parlamenti patkó reggel kilenc órára kezdett megtelni, az ülés vezetését átvevő Lezsák Sándor ekkor fél órás szünetet és a házbizottság összehívását kezdeményezte, a Fidesz frakcióvezetője javaslatára. A házbizottság soron kívüli ülésén Lázár János arra tett javaslatot, hogy a parlament péntek délután folytassa az új munka törvénykönyve részletes vitáját, ezt azonban az ellenzéki frakciók elvetették.
   A kormánypárti politikus azt mondta, a Jobbik és az LMP politikai cirkuszt akar, s nem a munkavállalók érdekei foglalkoztatja őket, hanem a politikai balhé. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a tanácskozást követően ugyanakkor méltánytalannak és vállalhatatlannak nevezte, hogy a munka törvénykönyvéhez érkezett több száz módosító indítványt hétfőről keddre virradó éjszaka akarta megtárgyalni a kormányoldal.
   

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója arra emlékeztetett, hogy már múlt csütörtökön kezdeményezték, ne hétfőn, utolsó napirendi pontként legyen a törvénykönyv részletes vitája, míg Mile Lajos, az LMP frakcióvezető-helyettese azt kifogásolta, hogy követhetetlen ütemezessél zajlik a parlamenti munka.
   
A napirend megváltoztatásához szükséges négyötödös konszenzus hiányában folytatódhatott a részletes vita, amely azonban Lázár János ügyrendi javaslatát követő szavazás eredményeként immáron nem száz részben, hanem összevontan zajlott.
   

Ez akkor kapott jelentőséget, amikor a kormányoldal a vita lezárását kezdeményezte délelőtt, így ugyanis egyetlen szavazás is elegendő volt a vita lezárásához, míg az összevonás hiányában valamennyi vitaszakaszt egyenként kellett volna lezárni. A Ház végül 19 igen szavazattal, 33 nem ellenében vetett véget a munka törvénykönyve részletes vitájának.
   
Az Országgyűlés ülése ezt követően a jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával, majd a keddi ülésnapra kiírt általános és részletes vitákkal ért véget kedden, 21 óra 12 perckor.

 


További képeket talál itt!Fogyott a kávé és a kóla

A beszámolók szerint a képviselők kávéval, kólával, hideg vizes arc-mosással próbálták ébren tartani magukat, de volt, aki el-el szundított. Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese például az origo.hu-nak azt nyilatkozta, hogy hajnali fél kettőkor nagyon elálmosodott, és "jött a holtpont, de fél háromkor a saját hozzászólásomnál felébredtem".
Volt, aki 8-10 kávét is legurított a maraton során, de jól fogyott a kóla-készlet is.

Hosszú parlamenti munkanapok:


3 napos rekord 1991-ből

1991. december 31-én az Országgyűlés hosszas vitát és szavazási eljárást követően elfogadta a Magyar Köztársaság 1992. évi állami költségvetéséről szóló törvényt. A vita 28-án kezdődött, majd december 30-áról 31-ére virradóra, amikor a kormánykoalíciót alkotó pártok (MDF-FKGP-KDNP), valamint a független képviselők egy része az akkor már második éjszakán át tartó ülésezés folytatása mellett döntöttek, az ellenzéki pártok frakciói távoztak az ülésteremből. Két ellenzéki párt képviselőcsoportja az éjszaka folyamán már nem is vett részt a határozathozatalban. Végül 56 órás tárgyalás után született meg a törvény, még az újév előtt.


A Bokros-csomagot  is sokáig vitatták
   
 1995. május 18-án a Bokros-csomag törvényjavaslatait tárgyaló parlamenti ülésen a vitát éjfél után nem sokkal egy sajátos ügyrendi felszólalás fejezte be. Miután a parlament jelenlévő tagjainak sikerült tisztázni, hogy a 17-i ülésnap a részletes vita lezárásáig tart, még ha az 18-ára esik is, a honatyák a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását célzó javaslat vitájába kezdtek. Aznap reggel, az ülésnap 23. órájában, a részletes vita 16. órájában - a polémia lezárásával - befejezte az ülést a  parlament. 


Két napig a parlamentben

1998. november 16-án 13 órakor a parlament megkezdte a költségvetés általános vitáját, az ítélőtáblák működése bevezetésének elhalasztásáról szóló indítványok általános vitáját, valamint az Ifjúsági és Sportminisztérium felállításához szükséges törvénymódosítások általános vitát és lefolytatta a gazdasági kamarákra vonatkozó határozati javaslat általános vitáját. Az ülést 17-én reggel negyed hatkor berekesztették. A képviselők aznap 9 órakor folytatták munkájukat. 
  

2010 - a hosszú viták parlamenti éve

2010. július 5-én a hétfői ülés 14 órakor kezdődött, amelyet 6-án kedden hajnali 4 óra 53 perckor az elnöklő Lezsák Sándor  lezárt és aznap reggel 8 órára ismét összehívta a képviselőket.
  
 2010. december 7-én az elnöklő Lezsák Sándor hajnali háromnegyed négy előtt pár perccel lezárta az ülést, majd a képviselők alig több mint négy óra múlva, aznap reggel nyolc órakor folytatták munkájukat.
  
 2010. december 14-én a felszólalást követően az elnöklő Ujhelyi István a hétfői ülést kedden hajnali fél ötkor lezárta. Az Országgyűlés három és fél óra múlva, reggel 8 órakor folytatta munkáját.
  
 2010. december 21-én az ülést vezető Latorcai János kedden, hajnali negyed öt után néhány perccel lezárta az Országgyűlés hétfői ülésnapját. A képviselők alig néhány óra elteltével, kedden reggel 9 órakor folytatták munkájukat.


Néhány óra pihenés után újra
   
2011. március 1-jén az ülést levezető Balczó Zoltán  kedden hajnali háromnegyed négykor lezárta a parlament hétfőn kezdődött ülésnapját. A képviselők reggel 9 órakor ismét összeültek.

A sorhoz csatlakozott a november 28-29-dik ülés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!