Hatalmas vihar tombolt Zalában (folyamatosan frissítve)

Orkán erejű szél söpört végig Zala megyében péntek délután. Több helyen fák dőltek ki, áramkimaradás volt, akadozott a mobilszolgáltatás, s volt, ahol a tetőt is megrongálta a vihar, Oltárcon pedig erdőtűz ütött ki. Több mint 30 ezer háztartásra kiterjedően okozott áramszünetet nagyobbrészt Zala, kisebb részben Vas megyében.

zaol.hu

KÉPGALÉRIA  A MEGYÉBŐL ITT!



Már csak néhány zalai településen nincs áram

Három település - Pusztaapáti, Becsvölgye és Petrikeresztúr - körzetében, nem egészen ötszáz fogyasztónál szombat kora délutánra sikerült helyreállítani a szolgáltatást, mert a vezetékszakadás nehezen megközelíthető mocsaras, lápos területen történt.
   
A kisfeszültségű hálózatok közül - amelyeknél kisebb fogyasztói csoportokat érint az áramkimaradás - összesen mintegy száz fogyasztónál elhúzódik a kárelhárítás, várhatóan csak kora estére tudják visszakapcsolni az áramszolgáltatást, mert több kitört villanyoszlopot kell kicserélni.


 

Folyamatos munka

A megyeszékhelyi tűzoltók szombaton is folyamatos kárelhárítást végeztek.  Petrikeresztúron például telefonvezetékre dőlt  a fa, s  a forgalmat veszélyeztette - tudta meg Sinkovics Eta kollegánk.



Délután mindenhol lesz áram

A kora hajnali órákra a legtöbb helyen sikerült az éjszaka még 15 ezer háztartást érintő áramkimaradást megszüntetni a Nyugat-Dunántúlon, de néhány zalai településen csak kora délutánra tudják a szolgáltatást újraindítani - közölte az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. szombaton. Egyházi Nikoletta szóvivő közölte: a középfeszültségű, vagyis több száz fogyasztót érintő hálózatok hibáit kora hajnalra tudták megszüntetni, Zalában azonban három településen várhatóan még egy-két órát igénybe vesz a kárelhárítás. Pusztaapáti, Becsvölgye és Petrikeresztúr körzetében, nem egészen ötszáz fogyasztónál azért húzódik el a helyreállítás, mert nehezen megközelíthető mocsaras, lápos területen szakadt el a vezeték.

Mint Varga Ivett regionális szóvivő Szalabán Attila érdeklődésre  szombaton délelőtt 10 óra előtt elmondta, az áramprobléma a közép feszültségű szolgáltatások esetén Pusztapátiban 33, Becsvölgyén 220 fogyasztót érint, A kisfeszültségű hálózatok közül - amelyeknél kisebb fogyasztói csoportokat érint az áramkimaradás - Keszthely környékén vannak még fennakadások. A nyugat-balatoni térségben mintegy száz fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás, amelyet terveik szerint kora délutánig sikerül helyreállítani.

A regionális szóvivő tájékoztatás aszerint küldő vállalkozók bevonásával, teljes kapacitással dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán. Várhatóan kora délután minden fogyasztónál helyre áll a rend.


600 fogyasztó áram nélkül

A HírTV információi szerint  szombat délelőtt még mintegy 600 háztartásban nincs áram, a szolgáltatást véhetően a kora délutáni órákban tudják majd visszaállítani.

Több mint kilencven helyszínre hívták a zalai tűzoltókat


A péntek délutáni orkánerejű szél miatt több mint kilencven helyszínre hívták a zalai tűzoltókat.
Személyi sérülés sehol nem történt a megyében, az eddigi információk szerint közintézményekben sem keletkezett kár - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Wéber Antal szombaton.

Elmondta, hogy a viharkárok miatt pénteken 86 bevetésen voltak a tűzoltók, szombaton pedig további öt esetben kellett kivonulniuk, de számítanak arra, hogy a nap folyamán eddig még nem észlelt káresetekhez is hívják őket. Az áramszolgáltatótól származó információ szerint a péntek este még 19 ezer zalai fogyasztót érintő áramkimaradást nagyrészt sikerült megszüntetni, szombat reggel már csak nagyjából 600 háztartásban szünetelt a szolgáltatás.
   
Az igazgató hozzátette: az erős szél fákat döntött ki vagy nagyobb ágakat szakított le, amelyek  magántulajdonú épületekre, járművekre, illetve elektromos vezetékekre dőltek. Szentkozmadombján egy lakóház tetejét bontotta meg a viharos szél, Zalalövőn és Hévíz közelében autóra dőlt egy-egy fa.




Pénteki beszámolónk délután 16:40 és 23 óra között:


Zalaegerszeg és térsége

A tűzoltók folyamatosan vonulnak, a legtöbb bejelentés Lenti, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Keszthely térségéből érkezett. – tudtuk meg a katasztrófavédelem ügyeletén.

Zalaegerszegre fél öt tájban csapott le, s mintegy háromnegyed óra alatt végigsöpört a vihar. Az orkán erejű szél hirtelen jött. Több helyen elment az áram, a mobilszolgáltatás pedig akadozott.  A ZTE pálya környéke a vadnyugatot idézte: a környező parkolókból homokot, szemetet és kavicsot hordott a szél.


A  zalaegerszegi Zala Park egész területe áram nélkül maradt.


Egerváron fák dőltek ki, Milejszegen és Szentkozmadombján háztetőket is megrongált a szél.

Zalaegerszegen a Zrínyi utcában, a Béke ligetben okozott jelentős károkat a szél. Az idokep.hu másodperces szélmérője Zalaegerszegen 63 km/h-s széllökést mért.

Csonkahegyháton, Padáron, Söjtörön, Pusztamagyaradon, Tófejen, Egerváron  ugyancsak fakidőléshez hívták az egerszegi  tűzoltókat, Búcsúszentlászlón  felsővezetékre  dőlt a fa.




Gondok a vonatközlekedésben

Leállt a vonatközlekedés az ország több pontján a vihar okozta műszaki gondok miatt péntek délután - közölte a MÁV.
A vasúttársaság közleménye szerint nem közlekednek a vonatok a székesfehérvári vonalon Mura és Gyékényes között a felső vezeték hibája miatt.
   
Szünetel a vonatforgalom a zalaegerszegi vonalon is, mert Zalaszentiván és Andráshida között több helyen fa dőlt a sínekre. A MÁV vonatpótló autóbuszokat rendelt.
Nem okkal fél 7 előtt a zalaegerszegi szakaszon megindult a közlekedés. A MÁV közleménye szerint a szakaszon dízelmozdonyokkal vontatják a szerelvényeket, így nincs szükség a pótlóbuszokra.


 A vasúttársaság közleménye szerint továbbra sem közlekednek a vonatok a székesfehérvári vonalon Mura és Gyékényes között a felső vezeték hibája miatt.  Jelenleg tart a helyreállítás; a MÁV megrendelte a vonatpótló autóbuszokat erre a vonalra - tették hozzá.


Lenti térsége

Lentiből, Gutorföldéről, Zalabaksáról, Gáborjánházáról és Csesztregről jelentett károkat munkatársunk, Gyuricza Ferenc.  A lenti tűzoltókhoz tucatnyi hívás futott be. A 75-ös út Rédics és Lenti közti szakaszán három elszáradt fenyő tetejét törte le a viharos szél az útra - ezeket a tűzoltók takarították el a közútkezelővel együtt. Gutorföldén egyelőre lefújták a kismotoros felvonulást a hatalmas vihar miatt, itt is több fát döntött ki a szél.
Csesztregen az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kerítését döntötte ki a szél, egy udvari pingpongasztalt  pedig felkapott és odébb csapta.
A Csesztreg és Baglad közti összekötő úton kidőlt egy fa, mellette csak kisebb személyautóval lehet elhaladni. 
Kerkakutas és Bázakerettye térségében fák dőltek ki, ágak zuhantak a villanyvezetékekre.Zalabaksa cupi városrészében az orkán erejű szél négy oszlopról is leszakította a vezetéket, mely szerencsére nem szakadt el. 


Dél-Zala

Jelentős károk keletkeztek Zalakaroson és Nagykanizsán is, fákat tépett ki a szél. Oltárcon erdőtűz ütött ki.  A tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a károk elhárításán - tudta meg kollégánk, Szalabán Attila.  Egyelőre nem tudni, hogy mitől gyulladt ki az erdő, de a viharos szélnek is köze lehet a tűz terjedéséhez.
   


Zalakaroson váratlanul érte az utcafesztiválra készülőket a hirtelen jött vihar, a kipakolt kereskedők a nagy kapkodásban próbálták menteni értékeiket. Zalakaroson a Galambok felé kivezető útra esett egy derékba tört fa, szerencsére akkor épp nem közlekedett arra jármű.
Nagykanizsán a Papp Simon sétány és Vécsey utca kereszteződésénél egy jókora faágat letört a szél, ami kettétörte az alatta lévő közvilágítási kandelábert.
Nagykanizsa számos pontjáról, többek között az Attila utcából, a Vadalmás utcából, a Kossuth térről jelentettek károkat. A Kossuth téren egy bolt berendezését rongálta meg a vihar. Letenyéről is jelentettek viharkárokat a tűzoltók.

 

 

Információink szerint a közútkezelő munkatársai is ellenőrzik az utakat, dél-zalában több helyszínen is találkozott velük kollegánk.


A Balaton, valamint Keszthely és térsége

Keszthelyen komolyabb károkat nem okozott a vihar, a tűzoltóknak mintegy tíz esetben fakidőlésekhez kellett vonulniuk. Ezek közül néhány útra dőlt, de akadt, amely villanyvezetéket is leszakított. Amint a híradó ügyelettől megtudtuk, tizenöt fővel folyamatosan dolgoznak, s igénybe veszik a szomszédos megyék szabad szereit is. Elmondták: az egyik tetőről egy cserép gázcsapra esett, ami „kitört”. Riasztották őket, de csupán annyi munkájuk akadt, hogy a csapot elzárták.

A Balatonnál is heves vihar tombolt, másodfokú viharjelzés van érvényben. Keszthelyen 83 km/h-s viharos széllökést mért az idokep.hu.



Mentik a Balatonon bajba jutott vitorlásokat

Vihar csapott le a Balatonra, folyamatosan menteni kell a bajba jutott vitorlásokat - tájékoztatta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteken az MTI-t.

A vízi rendőrök összes hajóját bevetették már a másodfokú viharjelzés kiadásakor, valamivel 16 óra előtt, hogy akit lehet, kitereljenek a vízből. A vihar két órával később érkezett.
   
A bajba jutott vitorlásoktól - a fedélzetükön családokkal, gyerekekkel - folyamatosan érkezik a segítségkérés - mondta a rendőrkapitány, aki szerint rövid ideig erősebb szél fújt péntek este a Balatonon, mint július közepén, a Kék Szalag vitorlásverseny idején.
A vihar jelenleg lecsengőben van.
   
A vihar idején a térségben helyenként akadozott az áram- és az internet-szolgáltatás.


Balatonban több hajó zátonyra futott, eltűnt emberről nem tudnak

Több vitorlás is zátonyra futott vagy felborult a Balatonra péntek délután lecsapó viharban, de mindenkinek sikerült hajóval, vagy úszva partot érnie, eltűnt személyről egyelőre nem érkezett bejelentés - közölték a vízirendészet és vízi mentők szolgálatvezetői az MTI-vel.


Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa elmondta, hogy Fonyódon 117 kilométeres/órás széllel tetőzött a vihar, amire időben, több mint egy órával korábban figyelmeztette a fürdőzőket és vitorlázókat a viharjelző rendszer. Rendkívül gyorsan, robbanásszerűen alakult ki a zivatar. A Balatonnál előfordul ilyen heves, rövid nyári vihar, a jelenség szakmailag mégis extrémnek bizonyult, mert egy-két nappal korábban még nem látszott, hogy ilyen ereje lesz - mondta a szakember.
   
Horváth László a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője közölte: a vihar előtt akit csak lehetett leküldtek a vízről, ennek is köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés, és nincs tudomásuk eltűnt emberről. A sötétedésre lecsillapuló vihar idején a vízirendőrökhöz 239 segélyhívás érkezett, többször ugyanabban az esetben. A rendőrök 20 helyszínre vonultak ki, de a bajba kerültek többnyire önerőből partra jutottak, csak egy esetben, Balatonföldvár közelében kellett egy négytagú családot kimenteni.
   
Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője elmondta, hogy Balatonfüreden elkapta a vihar egy országos serdülő és ifjúsági vitorlásbajnokság mezőnyét, de a versenyzők többnyire időben partra kerültek, néhány felborult hajó legénységét pedig gyorsan és szakszerűen kimentették a kísérő motorosok.
   
A vihar Keszthely felől érkezett, és végigsöpört a tavon. Ábrahámhegynél közel egy óráig kerestek három, hajóból kiesett, embert, akiknek sikerült partra úszniuk, a hajón maradt másik három embert pedig a vízi mentők segítették partra. A keszthelyi öbölben még keresnek egy vitorlást, de vélhetően csak a telefonja ázott el a legénységnek, azért nem tudnak velük kapcsolatba lépni.
   
A pár órás vihar alatt sok hajó zátonyra futott. Főként Fonyód térségében az erős szél fákat döntött ki, és sólyakocsin lévő hajókat sodort a földre károkat okozva.

30 ezer háztartás áram nélkül

Több mint 30 ezer háztartásra kiterjedően okozott áramszünetet nagyobbrészt Zala, kisebb részben Vas megyében a péntek délután érkezett viharos erejű szél – tudatta az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. szóvivője.

Egyházi Nikoletta elmondta: a három megyében több mint 50 települést érintett az áramkimaradás, amelyet jellemzően a vezetékekre dőlő fák okoztak. A legtöbb probléma Lenti, Nagykanizsa és Zalaegerszeg környékén adódott, ahol ha nem is egész falvak vagy városok, de nagyobb településrészek maradtak villany nélkül.
   
Zalában, Vas és Somogy megyében péntek este mintegy 19 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás, a késő esti órákra nagyjából 15 ezerre csökkent az ellátatlan fogyasztók száma. Az E.ON szakemberei folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, de egyes körzetekben még a hiba behatárolása folyik - tette hozzá a szóvivő.
   
Egyházi Nikoletta kifejtette: a korábban jelzettnél több súlyos probléma is akadt, nemcsak vezetékeket szakítottak le a vihartól kidőlő fák, de több helyen oszlopokat is kitörtek a helyükről.
   
Szakembereik éjfélre vagy a kora hajnali órákra tudják helyreállítani a szolgáltatást a középfeszültségű, vagyis több száz fogyasztót ellátó hálózatokon. A kisfeszültségű hálózatokon, amelyeknél kisebb létszámú fogyasztói csoportok maradtak áram nélkül, csak szombatra tudják helyreállítani az áramszolgáltatást.
   
Nagyobb számban Zala északi részén, valamint a Balaton térségében élőknél nincs még áram. Zalaegerszeg, Lenti, Nagylengyel, Gellénháza, Kehidakustány, Kisbucsa, Nagykapornak, Petrikeresztúr, Pölöske, Sármellék, Teskánd térségében, továbbá Somogy megyében Marcali és Balatonfenyves körzetében található a legtöbb áram nélkül maradt háztartás.


Információ: Gyuricza Ferenc, Szalabán Attila, Sámel József, Sinkovics Eta, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!