FlyBalaton: a repülőtér felszámolója még nem találkozott az új üzemeltetővel

A FlyBalaton repülőtér felett nem repülőgépek, inkább viharfelhők gyülekeznek. Nagy a bizonytalanság, mióta az üzemeltető cég hírül adta, hogy megválik a balatoni érdekeltségeitől, köztük a légikikötőtől. Annyit tudni, hogy a háttérben javában folynak a tárgyalások, a térségnek, Hévíznek, a Balaton-parti településeknek ugyanis szüksége van a légiforgalomra.

MTI


A sármelléki repülőtér felszámolója még nem találkozott az új üzemeltetővel

A sármelléki FlyBalaton repülőtér felszámolója még nem találkozott annak az új cégnek a képviselőjével, amely az SCD csoporttól megvásárolta a reptér üzemeltetési jogát, egyelőre telefonon vették fel egymással a kapcsolatot - közölte a Vectigalis Zrt. elnök-igazgatója csütörtökön.

Varga Jenő elmondta: az új tulajdonos még nem jelentkezett nála, de meggyőződése, hogy szoros együttműködésre vannak utalva, mert a Vectigalis, mint felszámoló által birtokolt vagyonelemek nélkül a repülőtér működésképtelen lenne. Ugyanígy az SCD által eladott portfólió sem működne a FlyBalaton nélkül - tette hozzá.

A repülőteret korábban működtető, ír hátterű Cape Clear Aviation (CCA) Kft. csődje miatt a Vectigalis eddig kétszer hirdette meg eladásra a repülőtérhez tartozó ingatlanokat, ingóságokat és vagyoni értékű jogokat. A legutóbb idén májusban, egymilliárd forintért kiírt pályázat jelentkező hiányában eredménytelenül zárult, hamarosan újra meghirdetik a vagyont.
   
Varga Jenő elmondta: az SCD csoportnak nem kellett a felszámoló hozzájárulása a bérleti és üzemeltetési jog értékesítéséhez. Azt azonban megjegyezte, hogy partnere még tízmilliós nagyságrendű bérleti díjjal tartozik, s "nem az összegszerűséggel van probléma, hanem a ténnyel".
   
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a repülőtérnek működnie kell, ez nem a felszámolóról és nem a bérlőről szól, hanem a balatoni turizmusról, vagyis magyar nemzeti érdekről. Szorosabb és az eddiginél jobb együttműködést vár az új üzemeltetőtől, "mert a felszámolás érdekeit és a magyar turizmus érdekeit együtt kell figyelembe venni" - fogalmazta meg Varga Jenő.
   
Az SCD Csoport kedden közleményben tudatta az MTI-vel, hogy eladja a Balaton-fejlesztési Programot, a FlyBalaton repülőtér hosszú távú bérleti és üzemeltetési jogát, valamint a Hunguest Hotel vételi opcióját tulajdonló cégét, a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t az újonnan alapított Turisztika Hungária Kft.-nek.
   
A Jászai Gellért elnök vezetésével működő ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoport közleménye szerint a Magyar Turisztikai Holdingot egy magyarországi befektetőcsoport vásárolja meg, amelyet a Turisztika Hungária Kft. képvisel. A létesítmények üzemeltetését továbbra is a Jászai Gellért tulajdonában maradó és általa elnökölt tóparti szállásadó vállalat, a Balatontourist Zrt. végzi.
   
Nagy Gábor, a Turisztika Hungária ügyvezetője szerdán az MTI-nek azt mondta: a FlyBalaton további üzemeltetésére már rövid távon is szeretnének szakmai partnert találni. Közlése szerint a cég tulajdonosai fontosnak tartják a balatoni kempingek és a reptér folyamatos működésének fenntartását, hiszen ez a biztosítéka a befektetés megtérülésének is.
   
A sármelléki repülőteret az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. bérli és üzemelteti a múlt év áprilisa óta, miután a CCA ellen felszámolási eljárás indult. A felszámoló Vectigalis Zrt. akkor egy évre adta bérbe a repülőtér eszközeit, a tulajdonos Zalavár és Sármellék önkormányzata pedig 50+50 évre szóló bérleti szerződést kötött a repülőtér területére.



FlyBalaton dosszié


OLDALTÖRÉS: FlyBalaton: bárki is üzemelteti, csak működjön



FlyBalaton: bárki is üzemelteti, csak működjön

Bárki lesz az üzemeltető, Hévíz turizmusa számára stratégiailag rendkívül fontos a FlyBalaton repülőtér, ezért a város vezetése mindent elkövet a megtartásáért, jövőbeni zavartalan működéséért. Ezt szerdán Papp Gábor  polgármester mondta érdeklődésünkre.



FlyBalaton: bárki is üzemelteti, csak működjön

Bárki lesz az üzemeltető, Hévíz turizmusa számára stratégiailag rendkívül fontos a FlyBalaton repülőtér, ezért a város vezetése mindent elkövet a megtartásáért, jövőbeni zavartalan működéséért. Ezt szerdán Papp Gábor  polgármester mondta érdeklődésünkre.



FlyBalaton: bárki is üzemelteti, csak működjön

Bárki lesz az üzemeltető, Hévíz turizmusa számára stratégiailag rendkívül fontos a FlyBalaton repülőtér, ezért a város vezetése mindent elkövet a megtartásáért, jövőbeni zavartalan működéséért. Ezt szerdán Papp Gábor  polgármester mondta érdeklődésünkre.

- Amikor néhány hete hallottuk, hogy változások lehetnek a sármelléki reptér üzemeltetésében, azonnal tárgyalni kezdtünk – közölte. -  Az egyeztetések azóta is tartanak, mind az üzemeltetővel, mind az üzemelésben résztvevőkkel folyamatos kapcsolatban vagyunk. Keressük az optimális megoldást, ami mindenki számára elfogadható, s a repülőtér működése zavartalan lesz. Ez Hévíz elemi érdeke, olyan időket élünk, hogy a városnak szüksége van a FlyBalatonra, általa tudjuk tartani, emelni a vendégéjszakák számát.

Papp Gábor hangsúlyozta:  információi szerint az SCD csoport a turisztikai csomagjait eladja, a légikikötő működtetésében azonban továbbra is érdekelt marad. Bárhogy is alakul, tárgyalnak az üzemeltetővel. Bíznak abban is, hogy az állam is segíti a reptér üzemeltetését.
 
-A helyzet nem lenne egyszerű, hiszen a különböző engedélyekkel (repülési stb.) a mostani üzemeltető cég rendelkezik. Ez év október közepéig lekötött szerződései vannak a légikikötőnek, érkeznek a járatok, továbbra is biztosítani kell a létesítmény zavartalan működését. Majd a cél az, hogy a jövőjét hosszú távra is rendezzük. Hévíz   megfelelő megegyezések, konstrukció esetén   hajlandó arra is, hogy anyagilag beszálljon a repülőtér üzemeltetésébe.  Arra pedig nem is gondolunk, hogy a FlyBalaton jövője veszélybe kerül...

Ebben bíznak a repülőtér tulajdonosai, Sármellék és Zalavár önkormányzatai is.

-  Noha az elmúlt időszakban többször kértünk információt a repülőtérről, semmiféle tájékoztatást nem kaptunk. Pedig a két önkormányzat rengeteget tett, hogy működjön a légikikötő - mondta Horváth Tibor, Sármellék polgármestere. - Célunk, hogy bármilyen változás is lesz,  úgy maradjon meg a FlyBalaton, hogy működjön.


OLDALTÖRÉS: A Turisztika Hungária jó befektetésnek tartja az SCD-től megvett balatoni portfóliót



A Turisztika Hungária jó befektetésnek tartja az SCD-től megvett balatoni portfóliót



A Turisztika Hungária jó befektetésnek tartja az SCD-től megvett balatoni portfóliót



A Turisztika Hungária jó befektetésnek tartja az SCD-től megvett balatoni portfóliót

"Jó lehetőséget látunk a balatoni portfólió átvételében, ám alapvetően nem a program megvalósítása miatt döntöttünk a befektetésről" - nyilatkozta az SCD Csoporttól a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t (MTH) megvásároló Turisztika Hungária Kft. tulajdonos ügyvezetője, Nagy Gábor az MTI-nek szerdán.
       
Az MTI kérdésére, hogy a TH tervezi-e a Balaton-fejlesztési program megvalósítását, vagy számolni lehet az ingatlanok, jogok részletekben történő értékesítésével, Nagy Gábor azt válaszolta, a korábbi fejlesztési elképzelések áttekintését követően, a piaci lehetőségek alakulását mérlegelve döntenek majd arról, mely beruházásokat valósítják meg. Figyelembe veszik azt is, hogy a portfólió értékesebb lehet a fejlesztéseket követően. "Úgy gondoljuk, a válságidőszak után, talán középtávon az MTH magasabb értéken kelhet el a mainál, akár fejlesztések nélkül is, de ehhez arra van szükség, hogy a portfólió minden elemét tovább működtessük" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a stratégiát az átadás-átvételi folyamatok lezárása után pontosítják majd az új tulajdonosok.
   
Arra a kérdésre, hogy a TH vállalja-e a FlyBalaton további üzemeltetését, mindössze annyit árult el, hogy ehhez már rövid távon is szeretnének szakmai partnert találni. Közlése szerint a cég tulajdonosai fontosnak tartják a balatoni kempingek és a reptér folyamatos működésének fenntartását, hiszen ez a biztosítéka a befektetés megtérülésének is. "A társaság biztosítottnak látja a tranzakció finanszírozásához és a működtetéshez szükséges tőkét" - tette hozzá.
   
Arra vonatkozóan, hogy kik és milyen tőkeerővel állnak a cégjegyzék szerint 2011. július 28-án 500 ezer forintos törzstőkével bejegyzett Turisztika Hungária Kft. mögött, az ügyvezető annyit válaszolt, a társaság nem a tulajdonosai által szeretne megjelenni a hazai médiában.
   
A Jászai Gellért elnök vezetésével működő ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoport keddi közleménye szerint a Magyar Turisztikai Holdingot egy magyarországi befektetőcsoport vásárolja meg, amelyet a Turisztika Hungária Kft. képvisel. A létesítmények üzemeltetését továbbra is a Jászai Gellért tulajdonában maradó és általa elnökölt tóparti szállásadó vállalat, a Balatontourist Zrt. végzi.
   
A magyarországi turizmus-fejlesztés három-öt éves távlatban továbbra is jó lehetőség, ezért döntöttek úgy, hogy az idegenforgalmi portfóliót értékesítik ugyan, de az üzemeltetését folytatják - mondta  Jászai Gellért az MTI-nek. Hozzátette: az SCD a turisztikai portfóliójának átalakítása után tőzsdei bevezetésének előkészítésére, valamint budapesti fejlesztéseinek folytatására koncentrál.
   
A közlemény szerint már jövőre bevezethetik társaságuk, az SCD REIT papírjait a budapesti börzére. A budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban megjegyzik: a pasaréti Akadémia Parkban megvalósuló irodafejlesztések első üteme augusztusban zárul, és a projekt második ütemének indításához is előrehaladott bérlői tárgyalásokat folytatnak.

   
Az SCD Csoport 2003-ban a balatoni szállásadó vállalatok akvizíciójával indította útjára turisztikai befektetéseit, amely a balatoni kempingekkel, a Balaton-fejlesztési Programmal és a FlyBalaton repülőtér bérleti és üzemeltetési jogával együtt Magyarország meghatározó idegenforgalmi holdingja lett.    
A Magyar Turisztikai Holding Zrt. tavaly decemberben alakult meg az SCD Group Zrt. idegenforgalmi portfóliójára alapozva, és a Hunguest Hotels Zrt. opciós jogának megszerzésével. Megalakulásakor mintegy 50 milliárd forintra becsült vagyonnal rendelkezett, és a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák mintegy 10 százalékát tudhatta magáénak.
A FlyBalaton repülőtér felett nem először lógott  Damoklész kardja; a légikikötő sorsa tulajdonképpen azóta bizonytalan, mióta az orosz csapatok kivonultak a területről. Kezdetben a két tulajdonos önkormányzat, Sármellék és Zalavár üzemeltette, majd  az ír befektetők következtek. Néhány évig szárnyalt a repülőtér, de aztán felszámolás következett. Tavaly jött az SCD csoport, az FB Airport Kft., s várhatóan újabb  a remények szerint a repülőtér jövőjét nem derékba törő - változás lesz.

OLDALTÖRÉS: Eladják a FlyBalatont: az új tulajdonost néhány napja jegyezték be







Eladják a FlyBalatont: az új tulajdonost néhány napja jegyezték be

Eladja érdekeltségeinek nagy részét, köztük a FlyBalaton repülőtér üzemeltetési jogát a balatoni turisztikai fejlesztésekkel foglalkozó SCD-csoport. Az új tulajdonos egy Zalaegerszegen bejegyzett kft.

Az index.hu-nak adott interjúban, illetve az MTI-hez eljuttatott közleményben jelezte kedden Jászai Gellért, az SCD elnöke, hogy a Balatontourist Zrt. kivételével megválik balatoni érdekeltségeitől, így a sármelléki repülőtértől, a Balaton-fejlesztési Programtól és a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-től, ami a Hunguest Hotel vételi opcióját tulajdonolja. A „csomagot” egy hazai befektetőcsoport, a Turisztika Hungária Kft. vásárolja meg, amelynek képviselője Nagy Gábor.


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium on-line céginformációs szolgálata szerint a Turisztika Hungária Kft.-t 500 ezer forint tőkével alapították, és mindössze hat napja, 2011. július 28-án jegyezték be. A székhelye Zalaegerszegen az Ady utca 4. szám alatti társasház. Kedden délután megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a céggel, de ezen a címen nem találtuk meg, és az általunk megkérdezett környékbeliek sem ismerték a kft.-t.

A Magyar Turisztikai Holding egyébként jelentős balatoni érdekeltségekkel, több mint 20, zömében vízparti ingatlannal rendelkezik. A közlemény szerint az SCD-hez tartozó kempingek további üzemeltetését a Jászai tulajdonában maradó Balatontourist végzi, függetlenül az eladástól. Laptársunk, a Veszprém megyei Napló újságírója a tranzakcióról megkérdezte Bóka Istvánt, a Balaton Fejlesztési Tanács elnökét, aki jelezte, hogy ő is a sajtóból értesült az eladásról, és mindenekelőtt szeretné megismerni a vásárlói csoport hátterét.



Korábbi cikkek a sármelléki FlyBalaton repülőtérről (kattintson az alábbi címekre):

2011. április 21. 
Fürdővárosi vezetők a repülős zalai turizmus élénkítéséért

2011. február 21. 
Sármellék: még marad a kerozin, halasztódik a kármenesítés

2010. november 1. 
Tavasztól brit, német és orosz városokba is lehet repülni Sármellékről

2010. szeptember 23.
2015-re eltüntetik a kerozinszennyezést Sármelléken

2010. szeptember 10.
Pert vesztettek, 330 milliót kell fizetni

2010. május 11.
Szabadulnának a kerozintól: kármentesítés a FlyBalaton repülőtér területén

2010. április 10.
Újra kinyitott a FlyBalaton

2010. március 28.
Megint szárnyalni szeretne a sármelléki repülőtér

2010. március 25.
Zöld jelzést kapott a FlyBalaton repülőtér a szigorú hatóságtól

2010. március 03.
Megmenekült: 50 plusz 50 évre bérbe adták a sármelléki repülőteret

2010. február 27.
200 milliós követelés miatt kalapács alá kerülhet a reptér?

2010. február 21.
Bonyolódik a sármelléki repülőtér ügye! Bíróságon kötnek ki a felek?

2009. november 16.
Mi lesz veled Fly Balaton? - Több száz milliós tartozást hagyott a sármelléki repülőtér üzemeltetője

2009. október 12.
Zárva a FlyBalaton

2009. szeptember 24.
Elszálló reptéri remények? Sármellék, bizonytalan helyzetben

2009. április 18.
Milliókat adtak sármelléki reptér újbóli megnyitásához

2009. január 06.
Lemondott a sármelléki reptér ügyvezetője

2008. október 21.
A gazdasági válság Sármellékre is hat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!