Magyarszombatfa: kulturális védjegyet kapott a fazekasok faluja

Három évig birtokolhatja Magyarszombatfa azt a kulturális védjegyet, amit a fazerkasmesterség hagyományainak ápolása érdekében végzett tevékenységért kapott. Az erről szóló elismerést a három napos nemzetközi találkozó keretében adták át.

Gyuricza Ferenc

A Vas megyei községben immár tizedik alkalommal rendezték meg a Fazekas Napok elnevezésű programsorozatot, amelynek többek között a kézművességről szóló szakmai konferencia, korongozóverseny és -bemutató, kulturális rendezvények és kirakodóvásár is részét képezte.

Ugyan az idén a látogatók száma némileg alatta maradt az elmúlt évinek - amit akár a szinte elviselhetetlen kánikulának is betudhatunk - látnivaló és minőség tekintetében azonban a szokott színvonalat hozta a jubileumi rendezvény.

A találkozó ugyanakkor újdonságot is hozott, sikerült néhány olyan fazekast is a faluba csábítani, akik a hagyományos termékek mellett egy új, modernebb irányvonal képviselői voltak.

- Hazai és külföldi érdeklődők egyaránt akadtak, s voltak vásárlók is - mondta portékáját a kézműves vásárban kínáló Horváth Csaba zalaegerszegi fazekas, aki minden évben jelen van a rendezvényen.

Az Őrségben példamutató módon sikerült egy kézművességen és a hagyományokon alapuló gazdag programsorozatot felépíteni, a Göcsej vidékéről ezt egy kicsit hiányolom.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!