Bonita: Vadnyugati kocsma feeling a pókaszepetki táncosoktól

Tegyetek már le, tegyetek le kiáltotta a vadnyugat királya. Oldalán colt, fejében széles karimájú kalap, vékony hangja azonban egyáltalán nem tette félelmetessé, no meg a legénykét fejük felett tartó lányokból is kibuggyant már a nevetés.

Arany Gábor

Amit láttunk, a pókaszepetki Bonita tánccsoport 7-10 évesekből álló utánpótlás szekciója, bemutatója a fotó kedvéért. Produkciójukkal a vadnyugati kocsma hangulatát idézték, ez az egyik sikeres koreográfiájuk, bár őszintén szólva, mostanában nem akadt olyan, amivel ne vívták volna ki a zsűrik elismerését.

- A kicsikkel tavaly szeptemberben kezdtük a munkát - árulja el vezetőjük és egyben koreográfusuk, Kovács Melinda, aki Bonitát alapította. Ez a formáció négy éve jött létre nyolc kamaszlány lelkesedésének köszönhetően. Nem előzmény nélkül, mert szintén Melinda irányítása mellett működött az Aphrodité, amelyik 2004-ben született, de nem jutott neki túl hosszú élet.

- Továbbtanultunk, elkerültünk itthonról, nem tudtunk gyakorolni - magyarázza a most épp a műszaki egyetemen munka- és szervezetpszichológiát tanuló lány. Korábban Pécsen hallgatott három évig pszichológiát, innen az indíttatás, amiért gyakran belső világunk történéseit igyekszik a tánc eszközeivel elmondani. A koreográfiák kialakításban nagy segítségérre szolgál, hogy a két éve zalaszentgróti Broadway csoportba jár, ahol Forgács Mária irányítása mellett sajátítja el a technikai elemeket.

Melinda elismeri, a próbák megszervezése most se könnyebb hiszen csak hét végén hagyja ott a fővárost. Péntekenként, ahogy hazaér az egyetemről, egyből próba siet, kezdődik a munka a lányokkal. Két-három órán át dolgoznak, évente négy-hat új koreográfia születik, mert a versenyekre mindig igyekeznek újdonságokkal kirukkolni.

A repertoár már elég gazdag: Déli ritmusok, Babák tánca, Végzet, Bohócok tánca, A magány fonalában, sorolja a címeket. Ezek mind-mind arany, illetve ezüst minősítést kaptak vagy épp dobogós helyen végeztek a versenyeken. Csak az idén elnyert serlegek, érmek külön vitrint kívánnának.

Mint bevezetőnkből is kiderült, a Bonita vonzereje a fiatalabbakra is hatott, így jött létre a nyolcfős utánpótlás, ahol egyedüli fiúként a hétéves Dézsi Ádám tudhat magának fontos szerepeket. Bevallása szerint unatkozott otthon, ezért követte két évvel idősebb nővérét, Laurát a tánccsoportba, aztán ott ragadt. A Vadnyugat királyává két hónap alatt érett, teljesítményét különdíjakkal ismerték el.

A Bonita táncszínházi elemeket is felmutató munkája az Álom, áprilisban debütált Sümegen. Azonnal arany minősítést szerzett és azóta bárhol lépnek fel, csak dicséret illette őket. Például Budapesten a Zugló kupán 2. helyet ért el és különdíjat kapott a koreográfia, ugyanilyen helyezést érdemelt ki a dunántúli moderntánc és mozgásfesztiválon.

- Miként működnek bennünk az ösztönök, hogy ragad magával minket a jó és a rossz. Ezt próbáltuk a tánc eszközeivel elmondani - magyarázza Kovács Melinda.
A jót az angyalok jelenítik meg, a rossz vonzását pedig érthető módon az ördögök, s hogy melyik csábereje hat jobban az Álom főszerepét táncoló Bognár Ramóna, nos, ez maradjon titok



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!