Holnap a tiedet fújja el a Széll! - Rendőri demonstrációk útlezárással (folyamatos hírfolyam)

Félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt tart szerdán több szakszervezet az ország 40 pontján, hogy így tiltakozzanak a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen. Zalában 3 helyszínen vonultak fel, a forgalom egy sávon halad, Keszthelynél jelentős a torlódás. Az akció fogadtatása vegyes: az autósok közül volt aki egészen obszcén módon adott hangot felháborodásának, míg mások üdvözölték a kezdeményezést.

zaol.hu


Lezárások - június 28.

 A Független Rendőr Szakszervezet   szerdán Zala megyében is tartanak félpályás útlezárással járó demonstrációkat. A megmozduláshoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezeti tömörülés csatlakozik, de csak tagszervezeti szinten - közölték az érdekképviseleti vezetők.   


A  Liga Szakszervezetek két héttel ezelőtt döntött arról, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást szervez. 
Az országos sztrájkot végül nem tartják meg, de útlezárások lesznek. Gaskó István, a Liga elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta: a sztrájktörvény tavaly decemberi módosításával a kormány olyan helyzetet idézett elő, amely a sztrájk megtartását szinte ellehetetlenítette.
   
Gaskó István kiemelte, hogy tagságuk körében elégedetlenséget vált ki a kormány egyéves tevékenysége, illetve több, a következő időszakra vonatkozóan a munkavállalókat érintő, nyilvánosságra hozott elképzelés.
 A Liga elnöke hangsúlyozta: nem értenek egyet a kedvezményes nyugdíjrendszer olyan átalakításával, amely a megszerzett jogokat sértené, ehelyett szerintük az egész nyugdíjrendszerről kellene tárgyalni. Tiltakoznak a munka törvénykönyvének átalakítása ellen is, mert az a munkavállalói érdekeket sértené, illetve demonstrálnak a háromoldalú érdekegyeztetés megszüntetése ellen. Gaskó István szólt arról, hogy miközben a kormány a kollektív szerződés rendszerét kívánná erősíteni, addig az egyik tárgyalópartnert, a szakszervezeteket gyengítené.
   
Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a Liga Szakszervezetek székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta: az országszerte hirdetett félpályás útlezárással egybekötött demonstrációkon elsősorban a szolgálati nyugdíj megszüntetése és a rendvédelmi megszorítások miatt tiltakoznak. Közlése szerint szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a félpályás útlezáráson.
   
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: szövetségi szinten, központilag nem szerveznek megmozdulást, de a tagszervezeteik részt vesznek a félpályás útlezáráson, több helyszínen, különböző módon. A rendvédelmi szervek közül a katonák, a rendőrök, a börtönőrök és a tűzoltók biztosan részt vesznek a tiltakozó akcióban - jegyezték meg.
   
A rendvédelmi szakszervezetek mellett csatlakozik az útlezárásokhoz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Munkástanácsok is. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke kedden azt mondta: a múlt héten döntöttek arról, hogy csatlakoznak a Liga tiltakozó akciójához, mert a munkavállalókat védik, és elfogadhatatlannak tartják a kormány több intézkedését is.


A zalai helyszínek a következők: Zalaegerszeg külterületén a 7476 számú főút 49 és 50 km szelvények közötti szakasza, Keszthely külterületén, Fenékpusztánál a 71-es számú főút 114 és 115 km szelvények közötti szakasza, illetve Rédics külterületén a 86-os főút 4+600 és az 5+300 km szelvények közötti szakasza. A szervezők közlése szerint a reggel 7 órakor kezdődő, egynaposra meghirdetett, de legalább 12 órán át tartó akció.



További részletek és országos lezárás az FRSZ honlapján. Klikk!



További részletek és országos lezárás az FRSZ honlapján. Klikk!


Június 29.

8:04 Forgalomlassító demonstráció    

Zala megyében három helyszínen, Zalaegerszegen, Keszthely határában és Rédics közelében kezdődött a félpályás útlezárás, néhány perces várakozásra kényszerítve az erre haladó autósokat.
   
Jandó Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) nyugat-dunántúli régiójának vezetője Zalaegerszegen, a 74-es és 76-os főút közös, várost elkerülő szakaszánál elmondta: a megyeszékhelyi helyszínen több mint tíz autóval álltak fel reggelre. Keszthely határában, a 71-es főút fenékpusztai szakaszán 30-40 autó állt ki, bár ezen a helyszínen először nem engedélyezték a tiltakozó akciót, a szakszervezet beadványára azonban a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot. Rédicsen, a 86-os főúton, a magyar-szlovén határtól öt kilométerre öt autóval kezdték el a tiltakozó akciót.
   
Jandó Zoltán közölte: hivatásos rendőrök az elrendelt fokozott szolgálatellátás miatt alig vannak a demonstrálók között, de számos más szakszervezet csatlakozott hozzájuk. Több más rendőrségi, valamint honvédségi és büntetés-végrehajtási szakszervezet mellett bányász és vendéglátós érdekvédelmi szervezetek, valamint a General Electric nagykanizsai és zalaegerszegi gyárának dolgozói is részt vesznek a demonstráción.
   


10:30   30 autó, rendőri forgalomirányítás és vegyes fogadtatás

Kollegánk, Hajdu Péter a helyszínen járt. 9-10 óra között mintegy 30 személygépkocsi vonult fel a 74-es és 76-os főút közös, várost elkerülő szakaszánál, így több száz méteres kocsisor fogadta az arra autózókat. A demonstráló kocsisor elején és végén rendőrök irányították a forgalmat, felváltva engedték el a kocsisort.

Kollegánk, Hajdu Péter a helyszínen járt. 9-10 óra között mintegy 30 személygépkocsi vonult fel a 74-es és 76-os főút közös, várost elkerülő szakaszánál, így több száz méteres kocsisor fogadta az arra autózókat. A demonstráló kocsisor elején és végén rendőrök irányították a forgalmat, felváltva engedték el a kocsisort.

A forgalmat korlátozók kis csoportokban beszélgettek, s mint megtudtuk, a demonstrálók 80-90 százaléka az FRSZ tagja. Rajtuk kívül  például a büntetés-végrehajtástól, a bányászok szervezetétől, a honvéd szakszervezettől érkeztek még, illetve a nagykanizsai fényforrásgyárból is voltak demonstrálók.

Az akció fogadtatása vegyes volt: az arra elhaladó autósok közül volt aki egészen obszcén módon adott hangot  felháborodásának, míg mások üdvözölték a kezdeményezést.

 

 

 

11:39 Nagy torlódás Keszthelynél

Keszthely határában, a 71-es főút fenékpusztai szakaszán mintegy 40 autó demonstrált reggeltől – számolt be kollegánk, Horányi Árpád.

A tiltakozó nyugdíjas rendőrök és tűzoltók a saját járműveikkel vonultak fel, a kocsisorban egy magántulajdonban lévő tűzoltóautó is volt. Mint munkatársunk megtudta, a szervezők több önkéntes tűzoltóságot is megkerestek, hogy járművükkel csatlakozzanak a demonstrációhoz, ám ők nem szerettek volna részt venni.

 

A forgalmat mintegy 350 méteres  kocsisor akadályozta, a forgalmat mobil lámpák irányítják. A helyszínen több rendőr is van, de ők szolgálatban vannak, hogy biztosítsák és fenntartsák a rendet, illetve irányítsák a  forgalmat, ha szükséget. 

A nyári időszak amúgy is nagy forgalma mellett jelentős torlódásra kell számítani az arra autózóknak.

 

A demonstráció nyugodtan zajlik, információnk szerint nem volt semmilyen atrocitás.

A keszthelyi helyszínen  érdekessége, hogy először nem engedélyezték a itt a tiltakozó akciót, a szakszervezet beadványára azonban a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi határozatot.

 

 

12:32: Aktív rendvédelmi dolgozók és nyugdíjasok  Rédicsen


Rédics közelében, a 86-os reszneki elágazójától északra 15 személyautóval és két motorkerékpárral zárták le a fél pályát a kormány politikája ellen demonstrálók. Szószólójuk, Balázs István, a Független Rendőr Szakszervezet Zala megyei elnöke érdeklődésünkre elmondta, a jelenlévők egy része még aktív rendvédelmi dolgozó, de akadnak olyanok is, akik szolgálati nyugdíjban vannak.

- A jelenlegi létszám délelőtt tíz órára alakult ki, s este hétig ki is tartunk - mondta az elnök. - A demonstrációt nemcsak saját érdekünkben szerveztük, hiszen információink szerint mintegy kétszázezer személy juttatásait akarják csökkenteni.

 

Balázs István azt is hozzátette: a kormányzati kommunikáció egyoldalú, hiszen azt sulykolja, hogy a rendőrök és tűzoltók negyven éves korukban vonulnak nyugállományba havi kétszázezer forintos szolgálati nyugdíjjal. Az elnök szerint már önmagában ez a tény sem igaz, ugyanakkor arról senki sem beszél, hogy a szolgálati nyugdíjra azért jogosultak, mert 22 jogcímen csorbulnak állampolgári jogaik. Balázs István emellett azt is kiemelte: 18 éve dolgozik rendőrként, azóta a folyamatosan építik le bérek kívüli juttatásaikat.



KÉPEK A ZALAI DEMONSRÁCIÓRÓL ITT!

 

13: 10 Gaskó: megállapodás híján ősszel nagyobb megmozdulások lesznek


 Liga Szakszervezetek elnöke szerint, ha a július 4-én kezdődő tárgyalásokon nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, akkor a jelenleginél nagyobb demonstrációkat szerveznek őszre.

 Gaskó István a 2-es főút budapesti határánál, a szerdai félpályás útlezárás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ha két-három hét alatt nem lesz megállapodás, azzal a kormány arra kényszeríti őket, hogy azonnal megkezdjék a felkészülést az őszi nagy tiltakozó akciókra.
   
Mivel a kormány a sztrájktörvény módosításával megnehezítette a munkahelyi tiltakozás lehetőségét, ezért "az utakon és utcákon" a mostaninál sokkal hatékonyabb és erősebb demonstrációkat fognak szervezni - mondta a Liga elnöke. Most nem volt cél a társadalom "akadályozása" - tette hozzá a forgalomlassító akciókra utalva, amelyet a kormánynak megküldött követeléseik alátámasztására szerveztek.
   
Gaskó István szerint szinte nincs olyan társadalmi csoport, amelyet a kormány ne sértett volna meg az elmúlt egy évben. Emlékeztetett arra: az érdekvédők azt követelik, hogy a Munka törvénykönyve átalakításába vonják be a LIGA Szakszervezeteket, állítsák vissza a háromoldalú érdekegyeztető rendszert, valamint, hogy a korábban megszerzett kedvezményes nyugdíjjogosultságot ne vegyék el az érintettektől.
   
A Liga elnöke szerint abban, hogy most demonstrációt tartanak, a kormánynak súlyos felelőssége van, mert - szerinte törvényellenesen - nem a sztrájkot megelőzően, hanem utána tűzte ki a tárgyalási napot. Mint hozzátette,  kedden, illetve szerdán kellett volna befejeződnie a hétnapos tárgyalásnak, amelyet a sztrájktörvény előír.
   
Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: tudomása szerint a negyven helyszínen, ahol szerdán félpályás útlezárást tartanak, több mint ezer gépkocsival vesznek részt a tiltakozók. Közlése szerint vannak olyan helyszínek, ahol csütörtök reggel 7 óráig tart az útzár, máshol azonban korábban is befejeződhet, ha a szervezők úgy döntenek.
   
Szavai szerint a félpályás útzárral nem a "fennakadás" volt a cél, hanem az, hogy megmutassák a kormányzat számára: a szakszervezetek nyomást tudnak gyakorolni nem csak Budapesten, hanem vidéken is.
   
Jelezte ugyanakkor, hogy "nem szándékosan", ám komoly forgalomlassítást okozott a félpályás útzár a 4-es főúton Monornál, ahol a sajtótájékoztató idején már több mint egy kilométeres sor alakult ki.
  

14:24 Nem 30 ezer emberről lesz szó, hanem 200 ezerről 
 

- Saját járműveinkkel vagyunk itt, csatlakozott hozzánk a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete is - mondta Kator László, nyugalmazott rendőrtiszt, a Független Rendőr Szakszervezet képviseltében a Keszthely közeli demonstráció helyszínén. - Az aktív állományból csak a biztosítási feladatok ellátása céljával vannak jelen a kollégák. Mi nyugállományúak nem csak magunkért vagyunk itt, az a folyamat, amit most velünk akar elkezdeni a kormány, utolérheti másokat is: következhetnek majd a bányászok, a vasutasok, egyéb okokból korkedvezményezett nyugdíjasok.

- Szeretnénk felhívni a civil szféra figyelmét, hogy itt hamarosan nem 30 ezer emberről lesz szó, hanem 200 ezerről - tette hozzá Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete országos választmányi elnöke. - Nem hagyhatjuk, hogy egy teljesen bizonytalan ellátási rendszerbe soroljanak bennünket. A nyugdíjasoknak is van családja, rezsije, hitele, vannak köztük betegek, egyszerűen az alapvető érdekeink érvényesítéséért vagyunk itt.

- Ez egy közös ügy, nem akarunk mást, csak azt, hogy maradjanak meg azok a jogaink, amiket akkor kaptunk, amikor felszereltünk - említette Világos Csaba, nyugalmazott tűzoltó. - Mindamellett igen sok jogról le is kellett mondanunk ennek a hivatásnak a választásával együtt. Jelét kell adnunk annak, hogy tiltakozunk a visszamenőleges törvénykezés ellen, amivel most minket sújtani akarnak.

 

OLDALTÖRÉS: Forgalomlassító demonstráció Csongrád és Borsod megyében

Forgalomlassító demonstráció Csongrád és Borsod megyében

Forgalomlassító demonstráció Csongrád és Borsod megyében

Forgalomlassító demonstráció Csongrád és Borsod megyében

 Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.   

Szeged és Deszk között a 43-as úton röviddel 7 óra után kezdődött el a forgalomlassító demonstráció - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A csongrádi megyeszékhely felől Makó irányába vezető főút 8-as és 10-es kilométerszelvénye között rendőri felvezetéssel másfél tucatnyi jármű sorakozott föl a kétsávos út egyik oldalán. Az autók egy részére nemzeti színű lobogót tűztek ki. A demonstráció kezdete után röviddel a forgalom folyamatos volt, később azonban kialakulhat torlódás, mivel a tiltakozó akció helyszínétől néhány kilométerre útépítés miatt eleve félpályás útzár van. A tervek szerint 24 órán át, csütörtök reggelig tart.
   
Az eső ellenére sok tucatnyian demonstrálnak 7 órától Borsod-Abaúj-Zemplén megye több pontján is, a 3-as és a 37-es számú fő úton. Miskolcon a 3-as számú fő út ki- és bevezető szakaszán, a 37-es számú úton, Szerencs előtt és Sárospatak térségében zárták le az egyik sávot a tüntetők, a mellettük elhaladó autósok dudaszóval, integetéssel fejezik ki szolidaritásukat.


OLDALTÖRÉS: Lezárták a 2-es főút Budapest felé vezető oldalát

 

 

 

 

Lezárták a 2-es főút Budapest felé vezető oldalát


Demonstráció miatt szerda reggel negyed 8-kor lezárták a 2-es főút Budapest felé vezető oldalát a főváros és Pest megye közigazgatási határánál.
  
Kovács György szervező a helyszínen az MTI-vel azt közölte, a lezárást csütörtök reggel 7-ig tervezik fenntartani.
   
A Váci út végén kialakított félpályás útlezárás az országos szakszervezeti demonstráció része; az előző napi tájékoztatás szerint az ország negyven pontján lehet hasonló akciókra számítani. A forgalomlassító útlezárásokat a Független Rendőr Szakszervezet szervezi, ezzel kívánnak nyomatékot adni követeléseiknek.
   
A lezárás után nem sokkal már torlódás alakult ki a 2-es főúton; a szervezők a forgalmat váltakozva engedik Budapest, illetve Dunakeszi irányába az egy sávosra szűkített útszakaszon.
A lezárást technikailag a rendőrség biztosítja.

OLDALTÖRÉS: Forgalomlassító demonstráció Hajdú-Bihar, Győr-Moson és Veszprém megyében

 

OLDALTÖRÉS: Forgalomlassító demonstráció Hajdú-Bihar, Győr-Moson és Veszprém megyében

 

 

 


 Forgalomlassító demonstráció Hajdú-Bihar, Győr-Moson és Veszprém megyében

  Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozdulásokon az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.

Hajdú-Bihar megyében hat helyszínen, mintegy 150 gépkocsival kezdődött meg a félpályás demonstráció. Debrecen és Bocskaikert között a 4-es számú főúton már reggel negyed nyolcra kilométeres kocsisorok alakultak ki, de az autósok békésen vették tudomásul a tüntetés tényét - tapasztalata a helyszínen az MTI tudósítója.
Számítottunk arra, hogy néhányan dudaszóval jelzik majd nemtetszésüket a forgalomlassítás miatt, de ezt eddig nem tapasztaltuk - mondta Kiss János, a Független Rendőrszakszervezet hajdúhadházi szervezetének tagja, a helyszíni demonstráció főkoordinátora.
   
A Debrecen és Bocskaikert közötti útszakaszon egyébként mintegy 40 gépkocsival demonstrálnak. A kocsikon nemzeti lobogókat, szakszervezeti zászlókat és egy árpádsávos zászlót látott az MTI tudósítója. Folyamatosan működtetnek egy szirénát is a demonstrálók, az egyik transzparensen pedig az olvasható: "Hol vagytok most tábornok urak?".
   
A 4-es főúton Bocskaikert mellett Hajdúszoboszló és Püspökladány térségében, a 47-es számú úton Debrecen és Mikepércs, a 42-es úton Mezőpeterd határában, a 471-es úton pedig a Debrecen közeli Dombos-tanyánál van félpályás útlezárás. Bár - mint azt elmondták - a demonstrációra 24 órás engedélyük van, a közlekedés biztonsága érdekében több helyszínen este hét órakor befejezik a megmozdulást.   
   
Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os úton demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására. Mosonmagyaróvár határában reggel 8 órakor tucatnyian vettek részt a forgalomlassító akcióban. Csorba Dezső szervező közlése szerint várhatóan este 7 óráig tart a megmozdulás, és arra számítanak, hogy nap közben többen csatlakoznak hozzájuk.
   
Veszprém megyében összesen kilenc helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A rendőrség által engedélyezett helyszíneken reggel 7-kor megkezdődött a tiltakozók felvonulása, és a terveik szerint este 7-ig tart - közölték a szervezők szerdán reggel az MTI-vel. A Liga Szakszervezetek felhívásához a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezete és a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) csatlakozott.
   
Hartmann Istvánnak, az FRSZ közép-dunántúli régióelnökének tájékoztatása szerint lezárták a 84-es főút Sümeg és Ukk közötti szakaszán a fél pályát, Pápán pedig a 83-as főút elkerülő szakaszán. Veszprémben a 82-es főút Zirc felé vezető fél oldalát foglalták el Gyulafirátótig. A 8-as főúton az Ajka-Bakonygyepesnél Devecser felé vezető oldalon sorakoztak fel a résztvevők.
   
Oláh József, a Honvédszakszervezet veszprémi alapszervezetének elnöke elmondta, csaknem 150 autós résztvevő jelezte előzetesen a forgalomlassító akcióban való részvételt, de ennél várhatóan többen csatlakoznak majd hozzájuk napközben. Hozzátette: a rendőrség által engedélyezett keretet nem lépik túl, s ügyelnek arra, hogy a közlekedők biztonságát ne veszélyeztessék. Veszprémben öt helyszínen zárták le a fél pályát: a Házgyári úton, a Petőfi Színház előtt, az Almádi úton, a Jutasi úton és a Balaton pláza előtt a rendőrség biztosítja a forgalom irányítását este 7 óráig.
   
A Liga Szakszervezetek két héttel ezelőtt döntött arról, hogy június 29-re általános országos sztrájkot és félpályás útlezárást szervez a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen. Az országos sztrájkot végül nem tartják meg, de útlezárásokkal tiltakoznak az ország 40 pontján.

 

OLDALTÖRÉS: Forgalomlassító demonstráció Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Fejér megyében

 

 

 

Forgalomlassító demonstráció Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Fejér megyében

 - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Fejér megye több pontján demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel 7 órától - jelentették az MTI tudósítói. A forgalomlassító akcióhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozik tagszervezeti szinten. A munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek ellen tiltakozó megmozdulásokon részt vesz az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy helyszínen tartanak félpályás útlezárásokat szerdán; Vásárosnaménynál és Záhonynál a tervek szerint csütörtök reggel fejeződnek be a forgalomlassító megmozdulások.
   
A 4-es főút nyíregyházi szakaszán nagyjából kétszáz autóra és ugyanennyi tüntetőre számítanak a szerda este hét óráig tartó demonstráción - mondta Kőszegi Attila, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) területi koordinátora az MTI-nek.
   
Közlése szerint rendőrök mellett a büntetés-végrehajtásban dolgozók és vasutasok is megjelentek a megmozduláson. Egy demonstráló az MTI munkatárásnak azt mondta: rossz a közhangulat és nagy a bizonytalanság a rendvédelmi dolgozók között, de reményeik szerint a kormány felfigyel a tüntetésekre és tárgyalóasztalhoz ül a szakszervezetekkel.
   
A 41-es főúton, Vásárosnamény határában gyülekeznek a járművek, mintegy tizenöt autó áll a sorban - tájékoztatta Polyák János területi koordinátor az MTI-t. Közlése szerint mintegy 60-70 jármű vehet részt az eredetileg csütörtök reggelig tartó demonstráción, amely végig rendőrségi biztosítás mellett zajlik majd.
   
Záhony határában körülbelül harminc járművel jelentek meg a rendvédelmi szakszervezetek képviselői, akik a gyülekezési helytől rendőri felvezetés mellett vonultak a 4-es főút érintett szakaszára. Nagy Bertalan az MTI-nek elmondta: a demonstrációt - a forgalom függvényében - 24 órásra tervezik, s egészen addig folytatják, ameddig "értelmét látjuk megmutatni magukat." Mátészalkánál mintegy ötven autó megjelenésére lehet számítani a 49-es főút Mátészalka és Kocsord közötti szakaszán. Szondi Gyula koordinátor az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a demonstráció a tervek szerint ezen a helyszínen szerda este hét órakor ér véget.
   
Somogy megyében, Kaposvár és Kaposújlak között a 610-es főúton csaknem félszáz autóval mintegy hetvenen tiltakoznak félpályás útlezárással szerda reggel 7 órától a kormány új nyugdíjszabályozási tervei ellen a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) szervezésben. Pápa László, az FRSZ dél-dunántúli régiójának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes jelzések szerint száz autót várnak, és este hét óráig, illetve amíg legalább tíz autó a helyszínen lesz, maradnak.
   
Az FRSZ demonstrációjához több szakszervezet is csatlakozott; a Liga és az MSZOSZ tagszervezetei, belügyi- és  büntetés-végrehajtási dolgozók, vám- és pénzügyőrök, vasutasok, autóbuszvezetők érdekképviseleti szervezeteinek tagjai vannak jelen - mondta az FRSZ dél-dunántúli régiójának vezetője.
   
Székesfehérváron 8 órától 18 óráig tartja félpályás útlezárását a Független Rendőr Szakszervezet Fejér Megyei Szervezete. A demonstrációt a Várkörút (Lakatos utcától a Budai úti kereszteződésig), és a Vörösmarty tér - Piac tér - Palotai út helyszíneken tartják, ahol a tüntetők a menetirány szerinti jobb oldali sávokat foglalják el - tájékoztatta Orgovány Zoltán, a demonstráció kijelölt felelőse az MTI-t.
   
Közlése szerint a múltkori vonulós demonstrációjukhoz hasonlóan most is mintegy nyolcvan, járművel tiltakozóra számítanak. Nem a blokád a céljuk, ezért vállalták, hogy a Piac tér buszsávjában három busznak elegendő helyet hagynak szabadon a buszmegállóknál, ezzel garantálva a helyi buszközlekedés zavartalanságát - mondta. "Reméljük, Székesfehérvár polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást nem csak a budaörsi buszsáv zavarja, hanem figyelemfelkeltő akciónk is, és tenni fog azért, hogy demokratikus jogaink ne csorbuljanak" - fogalmazott  Orgovány Zoltán.

OLDALTÖRÉS: PMRFK: rendkívüli forgalmi rend a 4-es és a 10-es főúton tartott demonstráció miatt

 

 

 

PMRFK: rendkívüli forgalmi rend a 4-es és a 10-es főúton tartott demonstráció miatt


Pest megyében rendkívüli forgalmi rend lépett életbe szerdán a 4-es és a 10-es számú főúton tartott demonstráció miatt.

 Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) sajtóügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 4-es főút Budapest felé vezető forgalmi sávját lezárták a Péteri elágazástól az Üllői körforgalomig, a Szolnok irányából Budapest irányába közlekedő járműveket elterelik Péteri településen keresztül Gyömrő irányába, ahonnan Budapestet a 31-es főúton, vagy az M4-esen közelíthetik meg.
A 10-es főút Pest megyei szakaszán a Dorog irányába tartó sávot szintén lezárták Piliscsabánál a Kopár Csárda parkolójától egy kilométer hosszan és a forgalom szerinti bal sávba terelik az autósokat. A Dorog irányából Budapest felé közlekedők a két forgalmi sáv helyett csak a külső forgalmi sávot vehetik igénybe, így a forgalom mindkét irányba egy-egy sávon haladhat.


OLDALTÖRÉS: Forgalomlassítás Békés és Heves megyében

 

 

 

Forgalomlassítás Békés és Heves megyében


Békés és Heves megyében is demonstrálnak a Liga Szakszervezetek felhívására szerda reggel óta - jelentették az MTI tudósítói.

Békés megyében csaknem húsz személyautóval mintegy harmincöten vonultak a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) által szervezett demonstráció helyszínére. A Gyula külterületi részére, a 44-es főútra meghirdetett megmozdulás az önszerveződő nyugdíjas rendőrök csatlakozó akciója. A demonstrálók a gyulai határátkelőtől a város központja felé vezető sávban délelőtt tíz órakor 250 méter hosszan zárták le az út egy sávját.
   
Budai Béla, a demonstráció koordinátora az MTI-nek azt mondta: a békés tiltakozó akció este hat óráig tart, a  résztvevők szinte mindegyike a nyugdíjas rendvédelmi állományhoz tartozik. Ugyanazok, akik korábban is  demonstráltak, köztük egykoron a büntetés-végrehajtásban dolgozók, nyugdíjas határőrök, rendőrök, tűzoltók - tette hozzá.
   
A helyszínen több transzparenst is látni, köztük: "Ébredjetek a demokrácia halott, jön a királyság!"; "Ma Békés megye már viharsarok!" felirattal. A demonstráció az MTI helyszíni tapasztalatai szerint a forgalmat nem akadályozza.
   
Heves megyében, Gyöngyösön a 24-es számú főút városból kivezető szakaszán zárta le a fél útpályát a Független Rendőr Szakszervezet. A tiltakozók több mint húsz személyautóval kezdték meg a demonstrációt, amelyre csütörtök reggel 7 óráig szól az engedélyük. Ugyanakkor - mint azt Botkó Csaba, az FRSZ Heves megyei elnöke az MTI-nek elmondta - további gépkocsikat, illetve buszokat is várnak a helyszínre.



Szerzők: Gyuricza Ferenc, Hajdu Péter, Horányi Árpád, Szente Ottó, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!