Falfirka-harcosok terepen: graffitimentesítők vizsgáztak

Szerdán vizsgával zárult a graffitimentesítő képzés a Kanizsai Kulturális Központban Nagykanizsán. A 8 résztvevő arról adott számot, hogyan kell eltávolítani a falfirkákat.

Horváth-Balogh Attila

Nagy Csaba, a Kanizsai Kulturális Központ projektmenedzsere elmondta: a Zalakomári Művelődési Házzal közösen két éve pályáztak uniós pénzre, melyből egyrészt megtörtént az intézmények felnőttképzési akkreditációja, másrészt hátrányos helyzetűeknek indítottak tanfolyamokat. Ezek sorában utolsóként kezdődhetett el az a graffitimentesítő képzés, melynek keretében a résztvevők idevágó szakmai, munka-, tűz- és környezetvédelmi ismereteket kaptak. A hallgatók a gyakorlati tudásanyagból szerdán vizsgáztak.


– Várd ám meg a behatási időt! – „súgott” a vizsgát megelőző utolsó „főpróbán” a szakoktató, Nagy István az egyik leendő graffitimentesítőnek, Zalán Györgyinek, aki jelenleg bérpótló juttatást kap. – Speciális szerek állnak rendelkezésre, melyekkel úgy lehet eltávolítani a falfirkákat, hogy közben a falat fedő festékréteg sem sérül. Ezek használatát mind-mind elsajátították, nem mindegy ugyanis, hogy mihez mit használnak. Más kell például egy szoborhoz, rücskös falfelülethez, üveghez, betonhoz és más műgyanta felülethez.

Nagy István hozzátette: természetesen, a graffitizők a metró- és a vasúti kocsikat is meg szokták találni, ezek tisztításáról szintén szó esett a tanfolyam keretében.

A gyakorlathoz az előbb már említett Zalán Györgyi öltözött be. A fa ajtólapra elkészült firkálmányra spriccelt egy keveset a „csodaszerből”, majd miután megvárta azt a bizonyos „behatási időt”, magas nyomású mosóval könynyedén eltávolította az immár feloldódott szennyeződést.

– Bevallom, abban nem bízok, hogy ezzel a papírral találok munkát – árulta el, amiből kiderült: a realitások talaján áll. – Mindenesetre nem baj, ha az ember ilyesmihez is ért egy kicsikét...


Visszaszorult a fiatalok rajzos kedve
Szabó István, a városüzemeltetéssel foglalkozó Via Kanizsa Nonprofit Szolgáltató Zrt. főmérnöke elmondta: érdemes akár lekopogni is, hogy a városban a rendőrség munkájának köszönhetően csökkent a graffitis károkozás. Jelezte, régebben nagyobb problémát okozott a jelenség. Információi szerint 1-2 falfirkás csapat volt, akik válogatás nélkül rondítottak össze szemetesedényeket, utcabútorokat, falakat és szobrokat. 



Graffiti - korábbi cikkeinket a témában megtalálja a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!