Aranyhídon sétálva - A Balatoni Múzeum új, állandó kiállítása három ütemben készült el

Teljessé vált a Balatoni Múzeum Aranyhíd (Fejezetek a Balaton történetéből) elnevezésű tárlata. Az állandó kiállítás tizenegy látványosan berendezett terem segítségével mutatja be a tavat, annak számos szegmensét.

Sámel József

 

- A kiállítás középpontjában a Balaton áll. Az új tárlat azonban nem tekinti feladatának a tó egészének bemutatását, ezt sugallja a kiállítás címe is: Fejezetek a Balaton történetéből . Jól látható, hogy az egyes témák teljes elhagyása, más témák megtartása és bővebb kifejtése mellett teljesen új, az eddigiekben még nem tárgyalt témacsoportok kerültek a tematikába - fogalmazott.

 

Az első terem a Balaton keletkezését mutatja be, a második a tó szabályozásának folyamatát ismerteti, míg a harmadikban - diorámák segítségével - a növényvilág kap hangsúlyos szerepet. Tovább haladva, láthatjuk, hogy a két terem a Balaton körüli történelmi erősségekkel foglalkozik. A hatodik helyiség virtuális teremként funkcionál, akár tanórák lebonyolítására is alkalmas. A hetedikben a balatoni halászat történetét, emlékeit, eszközeit tekinthetik meg az érdeklődők. A nemrég megnyitott termek a fürdőélet, a nyaralás, a sport és szabadidő témakörét öleli fel, míg a két helyiség a balatoni hajózás történetét tárja elénk. Érdekessége e látványos résznek, hogy megjelenik a Szigetfürdő egy szakaszának mérethű rekonstrukciója, mely korhű tárgyakkal, ruházatokkal, életképekkel, jelenetekkel mutatja be a nem is annyira régmúltat. Az utolsó két termet a hajózás kapta, annak történetén kronológiai sorrendben vezet végig a tárlat. A tervezők figyelembe vették, hogy különböző látogatói csoportoknak kell megfelelniük, hogy az élménykeresők éppúgy élvezzék a látványt, mint a műszaki érdeklődésű vendégek. S persze a gyerekek, akik igazi hajókormányt is forgathatnak...

.A Balatoni Múzeum Aranyhíd kiállításának készítését 2008-ban kezdték el, a tárlatot három ütembe valósították meg. Az Alfa-program, a megyei önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap összesen közel 90 millió fortot biztosított

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!