A jó kriplik művészete

Két zalainak tudott és tekintett színész, Szegezdi Róbert és Mihály Péter rendezését láthattuk nemrégiben Egerszegen. Mindkettőt a Körmendi Kastélyszínház Társulat adta elő.

Arany Horváth Zsuzsa

Azután, hogy az egerszegi Griff Bábszínház meghívásának eleget téve a múlt hónapban a zalai közönségnek is elhozták a Művészet című háromszereplős kamaradarabot, a produkciót díjeső érte. A X. Jubileumi Országos Színjátszófesztivál vasvári találkozójának zsűrije (Pataki András rendező, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, Katona Imre rendező) a 24 versenydarab megtekintése után a Yasmine Reza által írt darab körmendi adaptációját találta érdemesnek arra, hogy megkapja a Magyar Színjátékos Szövetség arany minősítését, valamint a fesztivál „Legjobb előadás-díját”, a vándordíjat. A rendező, Szegezdi Róbert lett a legjobb rendező, a darabban szereplő három színész, Tahin Zsolt,Vörös Attila, Szép Dániel külön-külön megkapta a legjobb színészi alakítás díját. Hab a tortán, hogy az előadásé lett a fesztivál különdíja, ami a szombathelyi Weöres Sándor Színház Kamaraszínpadára szóló meghívást jelenti.


A darab az egerszegi előadáson is azt bizonyította, az amatőr társulatok lelkesedéséhez, önbizalmához elengedhetetlen a jó darabválasztás. Márpedig a francia Yasmina Reza 1994-es vígjátéka számos színpadon bizonyított: a három férfi életének fontos momentumai egy abszolut fehér és persze roppant értékes festmény „feldolgozása” közben bomlanak ki. Mígnem kiderül, a barátaink, szeretteink gesztusaiba, s a nézeteltérések generálását magára vevő fehér lapba is beleláthatjuk, ami „szabad szemmel nem látható”.

A három játékos a magamaga figuráját saját vérmérséklete szerint értelmezi. Egyik zárt, tán a kelleténél merevebb intonációval beszélve rajzol fojtott indulatokat, a másik az önkívületig emeli szétszórtságát, félelmeit, a harmadik igazi intellektus, aki blazírtan személytelenkedik. A sztori ettől még nem kevés érzelmi töltetet hordoz, hiszen a kihagyásos szerkezetű dialógusok kiszámított hatásokkal dolgoznak. Úgy tűnik, ezen – díjak ide vagy oda – picit még csiszolni kell, s talán a groteszk humorból is mintha többet bírnánk, mi nézők. Ellenben sokat tanulhatunk arról, hogyan lesz semmiségből nagy ügy, milyen ingatagok a kapcsolatok, hogyan lesznek a nők folyton „ott” egy férfiakat mozgató darabban.

Míg a Művészetnek szerencsésen kijutott a játékot keretező intim tér – kétoldalt ültek a nézők – pechje volt a Kripli című darabnak a Keresztury ÁMK-ban, ahol azt hiszem, a világítás sem működött úgy, ahogy azt eredetileg kitalálták, így számos ügyes színpadi ötlet „ragadt be”.


Viszont ismét itt volt a lélekjelenlét: ha nem vagyunk nagyon jó színészek, válaszszunk nagyon jó darabot. Mihály Péter is ezt tette. A Kripli történetét, a sikeres angol forgatókönyvíró, Martin McDonagh ír sztoriját sokan ismerik. A világtól elzárt, eseménytelen életű falu szubkultúrájában élő kacska-macska fiú élete csupa rejtély, csupa talány. A zárt közösség kaleidoszkópjának kibontásában élmény a két nagynéni kettőzött alakjának eredeti megjelenítése, ellenben csekély mértékben tudott szerepéhez öregedni az italozó- igazmondó mamóka. Kripli Szekér Mátyás, akit láttunk már zalai színpadon. Az ígéret benne van, igaz, feltételes módban. Lelkes odaadásához nem fér kétség. Ahogy a többiekéhez sem. Mindenki drámát hordoz, ám akad, akit szabályosan agyonnyom, más meg nem tudja megmutatni. De Kripli életének mozaikjait szerencsére összerakhatjuk valahogy, mégha menet közben félő is volt, talán elveszítjük a fonalat.

Magunkban lélegzetvisszafojtva szurkolunk: a színészek a rendezői székben súlyosan érezhetik, nem is olyan egyszerű kigondolni valamit. A szövegen túl.


KASZT
Az értelmes betűszó nem elkülönülést, kiváltságot takar, hanem a Körmendi Kastélyszínház Társulatot, amely a vasi kisváros amatőr színjátszását profiközeli szintre emelte. A társulat 16 éve alakult meg, ezalatt több mint 30 darabot állított színre. Volt és jelenlegi tagjai közt száznál is több színházszeretőt tartanak számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!