Zala megyei és országos kisebbségi választás

Január 9-én, vasárnap rendezik a területi (megyei) és országos kisebbségi önkormányzati választásokat. Kizárólag azok lehetnek választók és választhatók, akik jelenleg települési kisebbségi önkormányzat tagjai.

Horváth A. Attila

Zalában a cigány és a horvát kisebbség rendelkezik a megyei listaállításhoz elegendő számú (legalább tíz) települési kisebbségi önkormányzattal. Az október 3-ai választás eredményeképpen 56 cigány és 12 horvát önkormányzat kezdhette meg működését, s ezek képviselői vehetnek részt elektorként a vasárnapi megyei és országos választáson, a 7 német önkormányzat tagjai pedig csak az országoson. A cigány és a horvát kisebbség alakíthat tehát megyei szintű önkormányzatot Zalában. E testületek 7 képviselőből állnak.

A cigány elektorok a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség (Lungo Drom) vagy A Vidéki Cigányokért Egyesület (VCE) zalai listájára, míg a horvátok a Muramenti Horvátok Egyesülete (MHE) zalai listájára szavazhatnak.

Vajda László vezeti a Lungo Drom megyei listáját, aminek első hét helyén Németh András Tibor, Kalányos Tibor Endre, Kelemen László, Orsós Tibor, Egri Tibor, Nagy József György szerepel még.

A VCE megyei listájának első helyén Fenyvesi Tibor áll, a további hat jelölt: Teleki László, Tóth László, Bogdán György, Orsós István, Orsos Vendel, Bogdán Tibor.
Az MHE megyei listájának első hét jelöltje: Blazsetin Bernadette, dr. Takács József, Geröly Krisztina, Markács Zoltán, Kiss Gyuláné, Hódos Józsefné, Lukács Vilmos.

Hazánkban 13 kisebbség alakíthat saját országos önkormányzatot. A horvátoknak egy országos listája van (Magyarországi Horvátok Szövetsége), a németeknek szintén egy (ÉMNÖSZ), a cigányoknak pedig kettő (Lungo Drom, MCF  Magyarországi Cigányok Országos Fóruma). Ez utóbbi kisebbség elektorai csak az egyik országos listára szavazhatnak érvényesen. Az országos cigány önkormányzat 53, a német 37, a horvát 29 képviselővel működhet majd.

Szavazatukat azon a településen adhatják le az elektorok, ahol mandátummal rendelkeznek. Zalában összesen 299-en jogosultak választásra.

Ezek is érdekelhetik