Téli teajárat hajléktalanoknak: valaki mégis törődik velük

A fagyos téli időszakban meleg teát, élelmiszert, takarókat, ruhát visznek az utcán élő rászorulóknak a Vöröskereszt munkatársai.

Kelemen Valéria

Antal Istvánné, a Magyar Vöröskereszt kanizsai területi vezetője elmondta: ezen a télen is november 1-jén indult a normatív támogatásból működő teajáratuk, mely azokat a hajléktalanokat érinti, akik különböző okok miatt nem akarnak bemenni a szállóra. Az utcai gondozó szolgálat munkatársai felkeresik a rászorulókat. Napi rendszerességgel meleg teát, konzervet és vajaskenyeret kapnak energia utánpótlásként, meleg ruhát és takarót, hogy meg ne fagyjanak, s persze bíztatást, hogy mégiscsak menjenek be a téli krízisszállóra vagy a nappali melegedőre. 

- Egy hónapja a téli krízisszállón éjszakázunk, reggel kijövünk, s elkezdjük az üvegezést és a dobozozást - így Gyuri, aki hétfő délben Sanyival és Balázzsal az egyik bevásárlóközpont előtt várta a teajáratot.


Gyuri, 31 éves, már négy éve hajléktalan, Sanyi 2005-től lakik az utcán. Az összegyűjtött üvegeket és sörösdobozokat leadják, s bár az utóbbiakért csak két forintot kapnak, hétfő 11 óráig már 95-öt összeszedtek, s volt pénzük kajára. 

A teajáratot vezető Both Gábortól - aki szociális munkás szakon végzett a főiskolán - hallhattuk: nem csak azokat a hajléktalanokat látják el, akikkel a teajárat során napközben találkoznak, felkutatják a többieket is, felajánlva a segítséget. Mostanában 10-15 főről tudnak, akik ténylegesen az utcán laknak, nylonokba és dobozokba csavarva. S bár ők a világért se mennének be a szállóra, mégis örülnek annak, hogy valaki törődik velük, s esténként is az alvóhelyükre viszi a meleg teát. 

Rendszeresen útnak indul a teajárat a megyeszékhelyen is, esténként 20-30 utcán élő embernek juttatnak forró innivalót és pár falatot  - közölte a Vöröskereszt szociális munkása Kardos T. Ádám. A hideg beköszöntével megtelt az egerszegi hajléktalan szállás, elkelt a családoknak és az egyedülállóknak fenntartott nyolcvan hely. Az éjjeli menedékhely negyvenfős kapacitása pedig 115 százalékosan kihasznált.

- Az ünnepek idején több élelmiszerhez jutottunk, Adományokat kaptunk, olcsóbban tudtunk vásárolni - magyarázta Kardos T. Ádám. - Csirkepörkölt, paprikás krumpli került az étlapra itt az intézményben, az utcán élőknek pedig szilveszterkor főtt virsli jutott. Sőt , a megelőző napokban, egy falajánlásnak köszönhetően forralt bort is kaptak.

 A fagyosabb napok beköszöntével több bejelentést is kapott a diszpécserszolgálatuk fedél nélkül, vagy épp fűtetlen lakásban élő emberekről. Sokszor kelt útra a krízis autó, s ez a tél végéig így is marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!