Jobbik: felháborító, hogy multik az Európai Bizottságnál panaszkodnak Magyarországra

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy multinacionális vállalatok az Európai Bizottságnál kifogásolják az őket Magyarországon terhelő különadókat, mivel a párt szerint a külföldi nagyvállalatok az elmúlt években minden kedvezményt megkaptak a magyar államtól.

MTI

A Die Welt című német lap online kiadása - egy december közepén írt levél alapján - vasárnap számolt be arról, hogy szankciókat követel a magyar kormány ellen tizenhárom jelentős európai nagyvállalat elsőszámú vezetője a különadók és a külföldi vállalatokra vonatkozó egyéb intézkedések miatt.
   
Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője erre kedden, az Európai Bizottság magyarországi képviselete előtt sajtótájékoztatón úgy reagált: az egyes ágazatokra kivetett különadók nem jogsértők, hiszen nemcsak külföldi cégeket sújtanak, hanem bizonyos értékhatár, illetve forgalom felett minden vállalat számára kötelezők.
   
Hozzátette: különösen botrányos a tiltakozás azután, hogy a multinacionális vállalatok az elmúlt években minden kedvezményt megkaptak Magyarországon, majd, ha érdekük úgy kívánta, továbbálltak.
   
Párttársa, Z. Kárpát Dániel azt hangsúlyozta: a multik mindeddig nem vettek részt a közteherviselésben, noha nagyságrendileg kevesebb embert foglalkoztatnak, mint a hazai kis- és közévállalkozások. Úgy vélekedett, hogy az államnak vissza kellene szereznie az általuk az országból adózatlanul kivitt összegeket.
   
Kitért arra is, hogy a most Brüsszelben "hisztiző" multinacionális áruházláncok és pénzintézetek már ősszel áthárították a különadót a beszállítóikra és a fogyasztókra, s ezt a kormány nem akadályozta meg.

Ezek is érdekelhetik