EU-elnökség - Csütörtökön átadás-átvétel, pénteken együtt ülésezik a kormány és az Európai Bizottság

Csütörtök este lesz az Európai Unió soros elnökségének átadás-átvételi ünnepsége a Parlamentben, ezt pénteken a magyar kormány és az Európai Bizottság együttes ülése követi majd.

MTI

Az MTI úgy tudja, hogy az előzetes program szerint az átadás-átvételi ünnepségen, az Országház kupolacsarnokában beszédet mond majd Yves Leterme belga és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A rendezvényt a Duna Televízió közvetíti.
   
Pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság. A tanácskozás után a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart majd Orbán Viktor és José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke.
   
A Bizottság magyarországi képviseletének tájékoztatása szerint péntek délután José Manuel Barroso nyitja meg hivatalosan az Európa-pontot, a képviselet új budapesti székhelyét.
   
A magyar kormány és a Bizottság együttes ülése alkalmából Magyarországra érkező Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön előadást tart a Budapesti Corvinus Egyetemen az unió intézményi reformjáról és a magyar EU-elnökséggel kapcsolatos várakozásokról. Andor László szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős biztos ugyancsak csütörtökön az Eötvös Loránd Tudományegyetemen beszél az unió versenyképességét ösztönző Európa 2020 stratégiáról.
   
A magyar kabinet hétfőn kezdődött kétnapos évindító ülésének központi témája az EU-elnökséggel összefüggő feladatok áttekintése.
   
Magyarország Belgiumtól vette át az EU soros elnöki tisztét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!