Az underground élőzene fellegvára - Két év szünet után nyitott ki újra a Grabowsky Club

Egy európai város nem létezhet olyan klub nélkül, amely az élő zene művelői számára biztosít fellépési lehetőséget. Ez nemcsak az ott élő közönség igénye miatt fontos, de az adott városban tevékenykedő előadók miatt is.

Gyuricza Ferenc

A fentieket Hanisch András, a zalaegerszegi Bőgőmasina zenekar vezetője mondta, aki decemberben új helyszínen, az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon épületében nyitotta meg a Grabowsky Clubot. Az egykor a Dózsa Sportpálya mellett működő klub kis túlzással éveken át azt jelentette a zalai megyeszékhelynek, amit az azóta már lebontott Kultiplex adott Budapestnek. Egy olyan zenés szórakozóhelyet, ahol az underground zenei műfaj művelői és kedvelői hódolhattak szenvedélyüknek.

- A régi Grabowsky Club két évvel ezelőtt zárt be, azóta folyamatosan kerestük az alkalmas épületet az átköltözéshez - mondta Hanisch András. - Számos helyen próbálkoztunk, többek között az Art mozi épületében, a volt Köbtex helyén, valamint az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központtal is. Olyan helyet kerestünk, ami alkalmas arra, hogy befogadja az underground műfajt, hiszen a Grabowsky Clubban a reggae-től kezdve az underground hip-hopon és a rockabillyn át a heavy metalig számos stílus otthonra talált.

Miután ez folyamatos nehézségekbe ütközött, a kialakult helyzet áthidalására megnyitották az alig száz fő befogadására alkalmas Grabowsky Café-t, ott azonban csak akusztikus fellépésekre kerülhet sor, illetve lemezlovasok szolgáltatják a zenét. Hanisch András azonban olyan helyet keresett, ahol minimum 250-300 fő is elfér kényelmesen. Így talált rá végül a volt Helyőrségi Művelődési Otthon épületére. Az új Grabowsky Club azonban nem működik állandó jelleggel, csak a rendezvények idejére nyit ki.

- A tavaly ősszel megrendezett Color Arts fesztivál kapcsán merült fel, hogy talán a régi Helyőrségi Művelődési Otthon lehet a legalkalmasabb - folytatta. - A fesztivál bebizonyította, hogy nemcsak koncerteket lehet itt szervezni, de helyet adhat a társművészeteknek is. Az épület új tulajdonosa, Kondor Zsolt amúgy is egy képtárat és művészeti központot képzelt ide, ehhez pedig a mi terveink is remekül illenek.

A városban az elmúlt két évben is szerveztek koncerteket - ezek többségét a Keresztury ÁMK egyik intézményegysége, a volt városi művelődési központ fogadta be -, ám azok jellege mégsem volt azonos egy underground élőzenei klubéval. Oda ugyanis a szélesebb közönségigényt kiszolgáló előadókat, például a Tankcsapdát, a Quimbyt, Péterfy Borit vagy éppen a 30Y zenekart hívták. A kisebb ismertséggel rendelkező együttesek, akár az országosan ismerteket, akár a helyieket nézzük, ott többnyire csak előzenekarként rúghattak labdába. A fellépési lehetőségek hiányában számos zalaegerszegi vagy környékbeli formáció fel is oszlott az elmúlt két év során.

- Mi is nagyon éreztük a Grabowsky Club hiányát - tette hozzá Kocza Balázs, a Turán zenekar énekese. - A hozzánk hasonló alkotói zenekarok többsége számára teljesen beszűkültek a lehetőségek, arról nem beszélve, hogy a fiatalok sem tudtak hova menni, egyre többen szédelegtek az utcán, a parkokban. Mi is próbálkoztunk egy klub megnyitásával, ám a kiszemelt hely adottságai, a kis színpad, illetve a kis befogadóképesség miatt nem volt igazán alkalmas koncertek megtartására.

Az új Grabowsky Club december 22-től működik, azóta mintegy féltucatnyi rendezvénynek biztosított már helyet. A legrangosabb közülük a kanadai és francia zenészek alkotta E-Force csütörtöki koncertje volt. A zenekar vezetője, az egykor a világhírű VoiVod-ban is megfordult énekes-basszusgitáros Eric Forrest szerint a zalaegerszegi klub semmivel sem rosszabb, mint a nyugat-európai koncerthelyszínek többsége.

 Fotógalériák:

E-Force

Catalepsy koncert

Nice One Babe koncert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!