Boribon mackó kalandjai CD-n folytatódnak

Gyereklemez készült Marék Veronika Boribon-történeteiből; a barna kismackó kalandjaiból a népszerű író-grafikus dalszövegeket írt, amelyekre Tallér Zsófia komponált zenét, a dalokat Mórocz Adrienn énekli.

MTI

Marék Veronika és Tallér Zsófia korábban is dolgozott együtt; az író-grafikus Kippkopp, a gesztenyegyerek című kötetére a zeneszerző zongoradarab-sorozatot komponált, ebből tavaly a Kolibri készített bábelőadást, amelyet a Művészetek Palotájában mutattak be.
   
"Marék Veronika úgy tud egyszerű meséket írni, hogy azok nem infantilisek, ellenben nagyon mélyek és bölcsek" - fogalmazott a zeneszerző az MTI-nek.
   
A most megjelent Boribon muzsikál című albumra (kiadó: Universal Music) írt versek előbb születtek meg, mint a zene, csak egy kivétel volt, az Annipanni tánca című dal.


"Nagyon könnyedén ment a versek megírása, és ahogy ezeket elküldtem Zsófinak, benne is szinte azonnal megszülettek a dallamok. Inspiráltuk egymást. Olyan szövegeket akartam írni, amelyekre a mamák és a gyerekek mozogni, táncolni tudnak, ehhez gesztusokat kellett beletennem, sok cselekményt. A végeredmény így aztán olyan lett, hogy mindegyiket el lehet játszani. A Szúnyogos című dalban például a gyerekek csapkodhatják a szúnyogokat, de pantomimmel könnyen előadható a Homokvár is" - idézte fel a számok megszületésének folyamatát Marék Veronika.
   
A CD dalait Mórocz Adrienn, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végző bábszakos hallgatója énekelte fel. Mint elmondta, énektanára, Bagó Gizella ajánlotta őt a zeneszerző figyelmébe. Az egyetemen docenseként is dolgozó Tallér Zsófia hozzátette: olyan valakit keresett a produkció főszereplőjének, aki nagyon jól énekel, könnyedén mozog a színpadon, emellett sugárzik róla a világos és tiszta szeretet a gyerekek iránt.
   
A zeneszerző megjegyezte: korábban sok fiatal színésznőt meghallgatott, de egyikükben sem találta meg ezeket a tulajdonságokat együtt. Az pedig már szerencse is volt, hogy az akkor másodéves Mórocz Adrienn megkapta az egyetemtől az engedélyt a munkára, miközben ez általában csak harmadévesek esetében szokás.
   
Tallér Zsófia zeneelmélet- és zeneszerző diplomát is szerzett a Zeneakadémián. Számos színházi és filmzenét készített már, rendszeresen dolgozik Zsótér Sándorral és Gothár Péterrel, 2006-ban Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjéhez írt munkájáért a Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb eredeti filmzene díját.
   
A kockásfülű nyúl című rajzfilmsorozat forgatókönyvírójaként is ismert Marék Veronika az MTI-nek elmondta: a Boribon nevet még az ötvenes években találta ki.
   
"Ment egy Oscar Wilde-darab a Bunbury a színházban. A név valahogy megfogott, játszadoztam a szóval és kimondtam azt, hogy Boribon. Az 1958-ban megjelent első Boribon-könyvem még egy szürke játékmackóról szólt. Később, amikor a hetvenes évek elején elkezdtem egészen kicsiknek meséket írni, újra elővettem a Boribon nevet, így neveztem el a barna eleven kismackó főszereplőt, és az ő pajtása lett Annipanni, a kislány" - elevenítette fel a szerző.
   
Boribon, a barna kismackó tehát már nem fiatal, idén ünnepli negyvenedik születésnapját.
   
"Az a bölcsődés-óvodás korosztály, amelyiknek a Boribon-történetek szólnak, a gyerekkor érintetlen rétege. A mesékben szereplő környezet legfeljebb annyiban különbözik attól, ami mondjuk száz évvel ezelőtt volt, hogy szerepel benne például autó, de ettől eltekintve egy mesekönyvben ma sem kell mást csinálni, mint akkor. A gyerekek ugyanúgy akarnak dolgokat, örülnek, félnek dolgoktól vagy problémáik vannak" - fejtette ki Marék Veronika.
   
A Boribon-könyvek eddig nyolc nyelven jelentek meg külföldön, köztük koreaiul és japánul.
   
"Japánban a Laci és az oroszlán című mesém lett népszerűbb, bár a Boribon-köteteket is kiadták Brummi címmel. A Boribon a sok külföldi megjelenés ellenére valahogy a magyar gyerekek kedvence maradt. Egyébként úgy látom, általánosságban is igaz, hogy a magyar mesehősök itthon népszerűek igazán, a külföldi mesehősök közül pedig kevés tud Magyarországon közel kerülni a gyerekek szívéhez" - jelentette ki Marék Veronika.
   
A Boribon és Annipanni sorozatban 1970 óta kilenc kötet jelent meg, legutóbb idén tavasszal a Boribon focizik című. Marék Veronika az MTI-nek elmondta: azt tervezi, hogy a következő könyvet a CD-n szereplő egyik vers, a Homokvár alapján készíti el.
   
"Régóta látok magam előtt egy vízparti homokvárat, amelyet megépít egy gyerek, utána hazamegy, majd éjszaka a homokvárat birtokba veszik a vízparti állatok, a békák és a többiek" - jegyezte meg az író-grafikus, aki a gesztenyebabákról szóló Kippkopp-sorozatát is folytatni szeretné.
   
A Boribon muzsikál című lemezből készült zenés bábjáték produkciót hamarosan bemutatják; a tervek szerint jövő januárban és februárban a Művészetek Palotájában is látható-hallható lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!