Szapáry-nap Szécsiszigeten kuriózum török-magyar csatajelenettel

A történelmi hagyományok jegyében rendezték meg az idei Szapáry napot a főúri család egykori birtokának számító zalai településen, Szécsiszigeten. A kuriózum egy török-magyar csatajelenet volt, amit a lenti íjászok közreműködésével mutattak be.

Gyuricza Ferenc

A szombati rendezvénynek voltak már hagyományos elemei, illetve néhány újdonság is szerepelt a programban. Előbbiek közé tartozott az a főzőverseny, amelyen a délelőtti esőzés ellenére is közel negyven csapat vett részt, de a Kvártélyház fellépése szintén állandó jellegűnek számít már a községben, a zalaegerszegi társulat ezúttal a Hotel Menthol című darabot állította színre.
 
- Hatodik éve rendezi meg a település a Szapáry Napot, s immár harmadik alkalommal mi vagyunk ennek a koordinálói - mondta a 19 tagú Szapáry Hagyományőrző, Kulturális és Turisztikai Egyesület elnöke, Nagy István.

- Arra törekszünk, hogy minden évben új elemekkel bővítsük a kínálatunkat. Két esztendeje a reneszánsz éve jegyében szerveztük meg a programokat, tavaly a Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével az első világháború korát idéztük meg, idén pedig a török világba kalauzoltuk el a hozzánk látogatókat. Ezt tükrözte többek között a délutáni kulturális program egy része is, hiszen a lenti hastáncosok fellépése nagyszerűen illett ehhez a kerethez. Rajtuk kívül meghívtuk még az Aranypáva-díjas zalaszentbalázsi népdal egyesület, de voltak történelmi és jogtörténeti előadásaink is, amelyek szintén kapcsolódtak az adott korhoz. Az egyesületünk emellett a népművészetre is nagy hangsúlyt fektet, így többek között csuhébabákat, egyéb dísztárgyakat kínáltunk a hozzánk látogatóknak.

Az idei Szapáry-nap igazi látványosságát az a csatajelenet adta, amit a Négy Kos Hagyományőrző és Íjász Egyesület tagjai mutattak be. A szituációs játékban török csapatok támadják meg a szécsiszigeti Szapáry-várat, melyet íjászok védenek. A pogány seregek tűzérségét a bátor magyar vitézek tüzes nyilakkal semmisítették meg, de a szalmabábúból megformált oszmán tüzéreket is sikerült felgyújtaniuk pontos találataikkal.

A lenti íjászok már tavaly is részt vettek a Szapáry-napon, akkor még csupán egy hagyományos bemutatóval. Az idei program gondos előkészületeket ígért, ugyanakkor látványában felülmúlta a korábbiakat.

A történelmi hűséghez az is hozzátartozik, hogy Szécsisziget birtokosa, I. Szapáry Péter valóban részt vett a török ellenes harcokban, bátor cselekedeteiért többször is kitüntették, illetve a későbbiekben Moson megye alispánja, majd alországbíró is lett.

Hagyományőrzők

- Számos alkalommal előfordult már, hogy falunapokra, egyéb rendezvényekre hívtak bennünket, de ilyen látványos és előre pontosan megkoreografált bemutatót még nem tartottunk - mondta a Négy Kos Hagyományőrző és Íjász Egyesület elnöke, Németh Tibor.

- Szécsiszigettel nagyon jó a kapcsolatunk, s mi magunk is élveztük a játékot. Azt tervezzük, hogy a későbbiekben több hasonló bemutatót is szervezünk, ám ehhez megfelelő helyre és körülményekre van szükség. A Szapáry kastély parkja ideális volt a történelmi játék bemutatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!