Miért hiszünk a babonákban?

Egy évben egyszer vagy kétszer esik a hónap tizenharmadik napja péntekre, valamilyen okból kifolyólag mégis ezt tartjuk szerencsétlen napnak, nem a többit.

Horváth Viktória

A babona össze nem függő dolgok között talál rejtett összefüggéseket, tehát az alapja nem a tudás vagy a logika, hanem az irracionalitás. Egyfajta fogodzót jelöl az ember számára. Hogy miért lehetnek veszélyesek? Mert elvonják a figyelmünket a lényegesről, önbeteljesítő jóslattá válnak vagy éppen gátlásokat alakítanak ki. Például a lányok azt tartották, hogy ha saját izzadtságuk pogácsába sütik és azt a legénnyel megetetik, a legény halálosan beléjük szeret, vagy az újszülött kisgyermeket első látogatásakor meg kell köpdösni, hogy egészséges legyen. Ám nem szabad összekeverni őket a népi megfigyelésekkel, amelyeknek akár valós alapjuk is lehet: ha naptól ragyog Vince, dugig tele lesz a pince.
Persze, ha helyén kezeljük a babonákat és nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget az életünkben, akkor még jól is szórakozhatunk azon, ha éppen ma megy át előttünk egy fekete macska az úton...

Ezek is érdekelhetik