Takarékos építkezés

Az építőiparban nemrég jelent meg egy olyan új technológiai rendszer, ami élénk érdeklődést váltott ki a szakma nemzetközi piacán. Hamarosan Zalában is felépül az első mintaház.

Horányi Árpád

 A technológia alkalmazására a közelmúltban Keszthelyen létrejött az első zalai vállalkozás. A Löglen Stúdió ügyvezetőit, Szijártó Ferenc Csabát és Benes Ádámot kértük az újdonság bemutatására.

A szakemberek hangsúlyozták, nem a rendszer által használt anyagok tekintendők a találmány alapjainak, hiszen azok az építőipar más területein már kiválóan bizonyítottak. Ezek új dimenzióba való helyezése és házasítása, majd egységes, komplex szerkezetbe történő építése jelenti az újdonságot. Azaz, egy olyan építkezési módszerről van szó, amely egyedileg, szigorú technológiával újszerűen ötvözi valamennyi építkezési forma pozitív tulajdonságait.

- Olyan rendszer ez, ami a pincétől a tetőig homogén szerkezetépítést tesz lehetővé, lakó- és közösségi házak egyaránt építhetők ilyen módon, szintkorlátozás nélkül - utalt az alkalmazhatósági körre Szijártó Ferenc Csaba. - Tulajdonképpen nincs is olyan építményfajta és forma, amit ne lehetne vele megvalósítani. A hagyományos eljárásoknál a szakma csak kompromisszumokkal tud megfelelni a 21. század kihívásainak és a jogszabályi elvárásoknak. Valójában a teljesség igényét elégíti ki a Löglen. Egyébként modern vályogházként is emlegetik: ugyanis ahhoz hasonló a hőtartása és a szellőzése.

 

 

- A világ bármely részét is nézzük, egyértelmű, hogy az építész szakma ugyanazon nehézségekkel küzd. Ezek: az energiafelhasználás minimalizálása, az építkezések gyorsasága és praktikuma, az ideális tömegű épületek, a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás, valamint az épületek tűzvédelme és katasztrófák elleni védelme - utalt a kihívásokra Benes Ádám. - A falazásnál acél- vagy faváz mellett úgynevezett protelith habbetont használunk táblás és darált formában, mely teljesen homogén falszerkezetet képez. Tulajdonságainak köszönhetően nincs szükség más anyagokra, szigetelőrétegekre. A külső fal úgy készül, hogy a vastagságnak megfelelően zsaluként vannak elhelyezve az elemeket, s közéjük a már említett protelith habbeton kerül. Gyorsan kivitelezhető, környezetbarát, energiatakarékos, minőségi technológiáról van szó. Kiválóak a hőtechnikai paraméterek, a falszerkezet tűzgátlása megfelel a legszigorúbb M-es vizsgálatnak, a hanggátlás 10 centiméteres falvastagságnál 48 decibel.

- A Dél-Alföldön már vannak mintaházak, Szegeden megépült egy 120 négyzetméteres családi ház, 3,1 kilowatt energiaigényű. A 24 éves építőipari gyakorlatom győzött meg arról, hogy bekapcsolódjak e technológia elterjesztésébe - említette még Szijártó Ferenc Csaba, hozzátéve, hogy Gyenesdiáson hamarosan létrehoznak egy bemutatóházat, ahol minden részletet megismerhetnek az érdeklődők. A háznak ugyanolyan alapot kell készíteni, mint a hagyományos építkezésnél. A meglévő tervek egyszerűen adaptálhatók az új technológiára.


Szép otthon rovatunk további cikkei itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!