Pozitív élettani hatású borként forgalmaznák a Pintest

Nem lehetnek kisebbségi érzéseik a zalai borászoknak más borvidékek termelőivel szemben, hangsúlyozta Veress János, a Vinum Veress családi pincészet vezetője. A Pintes egyetlen őrzőjének birtokára látogattunk a neves zalai borászokat bemutató sorozatunkban.

Szabó Judit

- Alapvetően fűszeres jellegű, de a szüret időpontjától függően változik az ízvilága. Ha a biológiai érettség előtt néhány nappal szedjük le a szőlőt, zöld füves, csalános illatot produkál a bor, ha megvárjuk a teljes biológiai érettség állapotát, bodzás jelleget mutat. Ha még tovább hagyjuk érni, egresbe hajlik az illata, ha túlérett szőlőről van szó, a mangó illatvilága válik uralkodóvá - mutatta be ifjabb Veress János a pincészet egyik különlegességét. A mangó illatúról, a késői szüretelésűről az egyetemen azt tanulta, lehetetlen előállítani. Ezért is büszke rá, hogy édesapjával bebizonyította az ellenkezőjét. Magyarország első késői szüretelésű Sauvignon Blanc-ja, a 2006-os évjáratú kiérdemelte a csúcsboroknak járó egyik legmagasabb elismerést, a Prestige Reserve díjat. A pince falát számos egyéb, rangos szakmai kitüntetés díszíti.

Megsaccolni is nehezen tudtam volna, hogy mikor szüretelték annak a bornak az alapanyagát, amelyet éppen kóstoltam, éppen ezért megnyugvással hallottam a vállalkozást alapító kertészmérnöktől, Veress Jánostól, hogy mennyire egyszerűen megoldható a borok minősítése.

- Négyféle bor létezik: jó, jobb, aranyérmes és a saját - sorolta a fokozatokat. Arra a kérdésre, hogy melyik a kedvence, azt válaszolta, az ember a gyermekei között sem tesz különbséget a tekintetben, hogy melyiket szereti a legjobban.

 


- Mindegyik fajta borban benne van a csoda, s minden napszakhoz és minden ételhez más és más bor illik. Nekünk, borászoknak az a feladatunk, hogy az ép és egészséges szőlőből, ebből a csodából minél többet megőrizzünk.

E gondolatok jegyében folytatja a gazdálkodást a Veress család Zalaszentgrót szomszédságában, a csáfordi Alsóhegyen, évtizedek óta.

- A hetvenes években vettük meg ezt a területet. A borászkodás szerelem volt mindig, s ma is az, mert szőlővel és borral csak tudathasadásos emberek foglalkoznak. Nagy eszközigényű vállalkozás, és a befektetés lassan térül meg. Azt szokták mondani, nagy pénzből kicsit a borászatban lehet legkönnyebben csinálni - jellemezte a helyzetet.

Ennek ellenére úgy döntött a család a kilencvenes évek elején, hogy bővíti a birtokot, folytatja a megkezdett munkát. A két gyermek, Ágota és János is ezt az utat választotta, mindketten a családi vállalkozásban dolgoznak.

- A lányom idegenforgalmi végzettségű közgazdász, a fiam kertészmérnök és borász szakmérnök. Boldogok lettünk volna, ha nemet mondanak a borászkodásra, mert sokkal könnyebben élnének. Annak is örültünk azonban, hogy igent mondtak, bár tudomásul kell venni, hogy az első két-három nemzedék vért fog izzadni, s csak a következők, ha el nem pengetik az addigi akkumulációt, élhetnek meg nyugodtan a borászatból.

A család kitűnő területekkel rendelkezik. A zalakoppányi nyolc hektárjuk szőlőkataszteri pontszáma 377 a maximális négyszázból. Összehasonlításképpen a tokaj-hegyaljai Szarvas-dűlőé 372, ez is mutatja, hogy kiváló borvidék a zalai.

- Jellemző a Zala völgyében található termőhelyre, hogy az ezernyolcszázas évek utolsó évtizedeiben a londoni világkiállításról aranyéremmel tértek haza az itt termelt borok, s a bécsi világkiállításon is hasonló sikerrel szerepeltek. Sajátságos talajú és klímájú vidék ez, amely kedvez a kitűnő minőségű fehérborok előállításának. Talán a zalai vezető borászatok nevében is kijelenthetem, nekünk, zalaiaknak egyetlen borvidékkel szemben sem lehetnek kisebbségi érzéseink. Még akkor sem, ha a zalai éttermekben és szállodákban egyelőre kevésbé fogadják szívesen a helyi borokat.


A borvidék egyik jellegzetessége a filoxéra vész után kipusztultnak hitt Pintes. Ez az ősi magyar szőlőfajta kizárólag a Veress család csáfordi birtokán lelhető fel, összesen másfél hektáron. Az első kóstolás alkalmával nem voltak elragadtatva tőle a gazdák, később azonban, amikor kitapasztalták a szüret optimális időpontját, s kiválasztották a fajtának leginkább megfelelő borkészítési technológiát, a Pintes a pincészet zászlóshajójává vált. Három éve tudományos kutatás kezdődött, hogy bizonyítsák a szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt jótékony hatását. A Fehér János professzor vezetésével zajlott kutatás igazolta mindezt, s megállapította, hogy a Pintes fogyasztása segít alacsonyan tartani a vérzsír szintjét, és a cukorbetegeknek is kedvező.

- Fehér János sajnos idén itthagyott bennünket, de folyamatban van hagyatékának feldolgozása, a még kiadatlan publikációk megjelentetése. Azt tervezzük a kutatási program folytatásaként, hogy kidolgozzuk az optimális üzemi technológiát, szabadalmaztatjuk az eljárást, majd pozitív élettani hatású borként forgalomba hozzuk a Pintest - ismertette Veress János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!