Faluközpontot avattak Kisgörbőn

Vadonatúj arculatot kapott a település központja, a templom körül kialakított teret szombaton délután avatták fel.

Sámel József

Szabó Ferenc polgármestertől megtudtuk: a falumegújító program keretében az Új Magyarország Fejlesztési Program pályázatán 5,5 millió forintot nyertek az összesen 6,7 millió forintos beruházáshoz. Sétányokat, pihenőhelyeket, tavat, sziklakertet alakítottak ki, a templomkert és a világháborús emlékmű díszkerítést kapott, támfalat építettek, de készült egy új buszváró is. Összesen háromszáz növényt (virágokat, fákat, cserjéket) ültettek el. A szentmisét követő ünnepségen úgy fogalmazott: egy hónap alatt sikerült elvégezni a munkálatokat.

Megtudtuk, még van egy rész, melynek a tervei elkészültek ugyan, ám a terület tulajdonviszonyai egyelőre nem tisztázottak. Ha a helyzet rendeződik, a munka ott is elkezdődik.

- Úgy gondolom, sikeres volt az elképzelés, s jó úton járunk a következő fejlesztés felé – tette hozzá. Fatér Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal osztályvezetője beszédében a pályázati lehetőség sikeres kihasználását említette, mondván: fontos, hogy a kis falvak is szépüljenek, a lakók élettere javuljon.

Hasonlóképpen fogalmazott beszédében Vigh László a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy vélte, a kis falvak jelentik az ország szívét-lelkét, azon dolgoznak, hogy legyen jövőjük. Baracskai József országgyűlési képviselő azt mondta, a templom és megújult környéke színfoltja lehet Kisgörbőnek.

Kondor Erika tervező úgy fogalmazott, éppen ez volt a célja, amikor nekiállt a munkának. Igyekezett úgy tervezni, hogy a terület illeszkedjen az 1754-ben barokk stílusban épített templomhoz, és a Bezerédi-kúriához.

Hozzátette: bízik benne, hogy a templomot is mielőbb sikerül felújítani, azt ugyanis legutóbb 1962-ben rekonstruálták. Hangot adott azon reményének, hogy nem csak a kisgörbőiek, hanem a falun átutazók is megállnak, megpihennek majd a parkban, ami által akár a turizmus is fejlődhet. A területet Kovács Sándor plébános szentelte fel.
 
Az ünnepség után falunapi program szórakoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!